Cui bono?


Ptejme se, aniž bychom šli nějak do podrobností, komu sestřelení Boeingu 777 přineslo nějaký užitek? Rusům? Domobrancům nebo Kyjevu? USA a Západu vůbec?


Když jsem před chvílí sledoval zprávy ČT, nebylo nijak těžké si na vznesenou otázku odpovědět. I když nikdo dosud neřekl, že Rusové sestřelili Boeing, a ani to říci nemohl, poněvadž žádné vyšetřování zatím ani nezačalo, dostávali to ze všech stran a z první ruky. Obama i Clintonová si Rusi vzali na mušku, Evropa se snad rozhoupává k přísnějším sankcím, které by měly Rusko zasáhnout. I Merklová mluvila o jakési odpovědnosti Rusů za situaci na Ukrajině. Jaksi na okraji se politici trefovali i do domobranců.


Kdo tedy potřeboval celkové zostření situace? Rusko? V žádném případě! To se naopak snaží o uklidnění vzedmutých vln. Přineslo by to nějaký užitek domobrancům? Vůbec žádný! Tím i pro ně vznikly další problémy. Budou muset s větší naléhavosti stěhovat své rodiny do bezpečí a sami pak hájit své domovy proti nepříteli. Tím nepřítelem jsou jejich spoluobčané, které banderovští majdanci navlékli do uniforem a poslali je bojovat na JV Ukrajiny. Bez ohledu na to, že primárně jde o politické problémy, které měly a mají být řešeny politicky, nikoliv tedy silou zbraní. Je pravděpodobně, že o vojenském řešení rozhodovali nejen v Kyjevu.


Kdo si přál, aby situace dále eskalovala? Bez rozmyšlení můžeme uvést fašizující Kyjev a zejména pak jeho prezidenta P. Porošenka. Proč má Poručenko zájem na tom, aby USA, NATO a Evropská unie se více v ukrajinských záležitostech angažovaly? Jeho vojenské operace na jihovýchodě Ukrajiny nejen váznou, ale dokonce v posledních dnech jsou ukrajinské jednotky silně bity. Podle informací z JV

jsou některé jejich části obklíčené, bez jídla, pití, bez munice. Jejich vojenská technika je v troskách.

Nejde však jen o vojenské hledisko, ale zejména o celkovou ekonomickou situaci na Ukrajině. Vše se zdražuje, nezaměstnanost roste, lidé jsou nespokojení. V takové situaci je dobrá malá vítězná válka, která rozvlněnou zemi, dokonce již částečně i na západě se šíří neklid,, může uklidnit. Prohrávaná válka však sebou nese i stoupající nebezpečí sociálních nepokojů. Zvrat na frontě může přinést nová vojenská technika, noví vojáci. To může Porošenko získat především od Spojených států. Ty však potřebují velmi silný důvod k tomu, aby se mohly na Ukrajině více angažovat. Nelze přeci argumentovat tím, že Rusko je pro USA geopolitický konkurent, kterého Amerika musí co nejdříve vyřídit, aby si zachovala své postavení supervelmoci. To prostě nejde. A tak zcela náhodou, za uvedené situace, je sestřeleno letadlo a s ním umírá téměř 300 lidí na jeho palubě. A to je jiné sousto! Podaří-li se Americe, samozřejmě za maximálního přispění poslušných médií, přesvědčit ostatní, že Rusko je tím zločincem, který sestřelil letadlo, má cestu na Ukrajinu volnou a může se odvíjet další, ještě nebezpečnější dějství, v němž se hraje nejen o světové mocenské postavení, ale pravděpodobně se jím přibližuje i silnější konflikt, který může přerůst ve válku, případně i jadernou.


Na válku je lépe připravena Amerika. Kolem Ruska, též kolem Číny, má hustou síť vojenských základen, které jsou důležité též pro znemožnění případného odvetného ruského jaderného úderu. Naopak Rusko velmi nutně se potřebuje na případnou srážku lépe připravit. Potřebuje tedy čas. Nikoliv vyhrocování situace na téměř samé ostří nože. Takže letadlo se zřítilo v době výhodné, jak jsem přesvědčen, pro Kyjev a USA. Ti mrtví v něm poslouží ještě jako bič, kterým válkychtivci budou popohánět své váhající spojence.

Velmi rád bych se mýlil. S radostí bych uvítal objektivní vyšetřování sestřelení letadla, jeho objektivní závěry a pak odsouzení toho, kdo raketu vystřelil a též toho, kdo k výstřelu dal rozkaz. Jsme toho jako lidé ještě schopni? Pokud ne, pak budoucnost nám nic dobrého nepřinese!

P. Skalský



Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz