CounterPunch: Zastavit americkou agresi může jenom Rusko

© REUTERS/ Lucas Jackson

Bariéry mezi kontinenty, železná opona rozdělující země a národy a nestabilita ve světě jsou výhodné pro toho, kdo si hodlá upevnit pozici globálního garanta regionální bezpečnosti, tedy pro Spojené státy americké. Myslí si to nezávislý americký list CounterPunch.


Pokud by americké MZV neiniciovalo státní převrat na Ukrajině za účelem svržení legitimně zvoleného prezidenta Viktora Janukoviče, tak by se USA nepodařilo zatlouct klín mezi EU a Rusko a zničit tak upevňující se vztahy Evropy a Asie", píše vydání.


Euroasijská ekonomická integrace, která zahrnuje plány stavby vysokorychlostních železnic z Číny do Evropy (tzv. Hedvábná stezka), představuje zjevné bezprostřední ohrožení USA, jejichž podíl na světovém HDP stále klesá. Nikdo ve Washingtonu není připraven smířit se se ztrátou vlivu a vedoucí pozice Ameriky na mezinárodní aréně. Ignorovat vznik nového protivníka v podobě spojené EU a Ruska by znamenalo „souhlasit s budoucností, ve které se USA střetnou s postupným, ale nezvratným oslabováním své nedílné nadvlády v oblasti mezinárodních záležitostí", píše CounterPunch.


Pro Ameriku je rozdělení Evropy a Asie životně důležité. Kvůli tomu vytváří nárazníkovou zónu od Baltu do Černého moře, která se současně stane předmostím pro její budoucí agresi. USA už do Evropy stahují síly, byť o tom americká média, jako vždy, mlčí.


Hlavním iniciátorem procesu jsou právě USA, nikoliv NATO. I když evropské země sankce proti Rusku podporují, nejsou zrovna nadšeny z koncentrování vojenské síly na svých hranicích. Proto výdaje celkem a plně připadají na Ameriku, poznamenává vydání.


Joe Biden

© AP Photo/ Steven Senne

Biden: USA začnou trénovat příslušníky ukrajinské Národní gardy

Je příznačné, že analytici představující různé politické tábory, se shodují v tom, že upevnění spolupráce mezi Ruskem a Německem není nijak v souladu se zájmy Spojených států. Vždyť přeci, „kdyby se spojily, staly by se jedinou reálnou silou, která by byla schopna soupeřit s USA", píše CounterPunch.


Amerika je přesvědčena o tom, že má historické právo vládnout světu. Situace na Ukrajině tedy nemá nic společného ani s demokracií, ani s nezávislostí a ani s tzv. ruskou agresí. USA se jednoduše snaží o oddálení úpadku vlastní ekonomiky.


Washington tedy udělá všechno pro to, aby pohnal Brusel proti Moskvě a ekonomicky Rusko poškodil. „Rozděl a panuj: to je ten klíč k úspěchu. Ať si klidně neustále jdou vzájemně po krku. Sunnité proti šíitům, jedna národnost na Ukrajině proti druhé, Rusové proti Evropanům. To je plán Washingtonu, který nikdy nezklame", shrnuje list.


Washington hodlá v tomto konfliktu zvítězit, ustavit svoji kontrolu nad dvěma kontinenty a zachovat si svoji pozici jediné supervelmoci. „Jenom Rusko může USA zastavit a my doufáme, že tak učiní", uzavírá CounterPunch.

41


Více: http://cz.sputniknews.com/nazory/20150320/130171.html#ixzz3UuSqHFfm

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz