Činíli dva totéž není to totéž“. Aneb „Co je dovoleno Iovovi, není dovoleno volovi“.

Prof. PhDr. Stanislava Kučerová, CSc.


V těchto dnech byla jmenována nová vláda a jednotliví ministři se ujali svých úřadů. Média se zadostiučiněním vyhlásila, že se pustili „do úklidu po Rusnokově vládě“. Ta se od samého začátku netěšila přízni médi. Nebyla označena jinak než s despektem jako „vláda v demisi“ nebo „vláda, kterou nikdo nevolil“. Po pádu Nečasovy vlády ji na základě presidentova pověření z ochotných odborníků sestavil Jiří Rusnok. Přijala jsem ji s úlevou. Nemuseli jsme na příští volby netrpělivě čekat a mít stále před očima zostuzený parlament stojedničkové většiny zástupců ODS, TOP O9 a Lidem a předsedkyni sněmovny M.Němcovou a Nečasovu vládu, s jedinou změnou - bez Nečase.


Rusnokova vláda byla vysvobozením a nezasloužila si nepřátelsky předpojaté, nevlídné komentáře médií ani jejich ustavičné zlovolné pátrání po sebemenší příležitosti k očernění. Shodou okolností se k závěru funkčního období podařilo zachytit soukromý rozhovor předsedy vlády s kolegou a publikovat jej jak se patří nelichotivě. Veřejnost se dověděla, jak se ministři oslovují (ty vole) a jak se předsedovi, který neví, kam dřív skočit, nehodí cestovat na druhý konec světa (byť na pohřeb zasloužilého politka). J.Rusnok byl veřejně dehonestován.


V těchto dnech jsem zavadila v televizi o dokument o V.Havlovi. Zachytila jsem, jak se chystá někde v zákulisí na vystoupení, nejbližší ho upravují a povzbuzují, a on, zřejmě rozjařen, vyjadřuje své odhodlání k boji, protože: „Oni vědí ho..., udělali ho..., mne to se.., a všichni jsou pěkní vychc......“. Nepamatuji se, že by to někdo kritizoval. V.Havel prostě může.

Ale „knížepán“ také může. Jeho dvojsmysly a košilatosti i hrubosti (dokonce i na bilbordech) ukazují,“ jak pohrdá konvencemi“. Užívá nesalonních slov, aby se nám „přiblížil“. Jen proto opouští svou vznešenost. Rusnok nemůže ani „ vola“. Knížepán může kdejakou vulgaritu. Plebejec nesmí, protože by ukázal, že je buran. Knížepán může, protože každý ví, že je šlechtic. Jen to musíme správně hodnotit.

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz