Bývalý olejářský magnát Chodorkovskij v Rusku spouští proevropské politické hnutí


20. září znamenalo spuštění pro-evropského politického hnutí Otevřené Rusko spuštěného bývalým ruským ropným magnátem Michailem Chodorkovským. Tento bývalý nejbohatší muž Ruska byl na základě milosti Vladimira Putina v prosinci 2013 propuštěn z vězení poté, co si odseděl skoro 10 let po svém odsouzení v roce 2005 v žaláři.


Ač byl oficiálně odsouzen za daňové úniky a zpronevěru, vypadá to, že Chodorkovského si vytáhli z řad ruských oligarchů kvůli tomu, že použil svého značného jmění k zasahování do ruské vnitřní politiky a k pokusům o svržení Putina ve prospěch Západní elity.


Otevřené Rusko znamená znovuzrození Nadace otevřeného Ruska, kterou Chodorkovskij založil v roce 2001, aby v Rusku podněcovala nevraživost, ta však byla později, když byl magnát za mřížemi, zrušena. Do správní rady Nadace otevřeného Ruska patřili i dva anglo-američtí titáni, jmenovitě Henry Kissinger a lord Jacob Rothschild, což odhaluje úmysly a záměry lidí, kteří tuto nadaci vedli.


Chodorkovskij si nesmírně nahrabal na masové privatizaci státního majetku po kolapsu Sovětského svazu v 90. letech, tj. v době, kdy byla korupce a podloudné kšefty zadními vrátku v Rusku normou. Takže byl mezi lety 1997 až 2004 předsedou a generálním výkonným ředitelem (CEO) v Rusku sídlící Yakos Oil Company, v níž nabyl nesmírného jmění, které jej přivedlo počátkem roku 2004 na seznam magazínu Forbes jako 16. nejbohatšího člověka země s bohatstvím v hodnotě úžasných $15 miliard.


Chodorkovskij okamžitě po svém propuštění z vězení na konci roku 2013 při četných příležitostech vyhlašoval, že netouží po vstupu do politiky. Ale jen pár měsíců po svých původních prohlášeních spustil v Rusku pro-evropské politické hnutí, které otevřeně volá po svržení Putina v Moskvě, a oznámil, že by v nadcházejících letech měl zájem vést Rusko jako president, stejně jako v nadcházející budoucnosti prosazovat pro Rusko ukrajinský „model“.


Cítím to jako imperativ, že by ta část obyvatelstva, která je euro-centristická, měla mít příležitost uplatnit svůj dopad na cestu, kterou se země vyvíjí… Putinův odchod je pro Rusko bez jakýchkoliv pochyb jedním z nezbytných prvků, aby se mohlo vydat evropskou cestou vývoje… Je jasné, že modelem pro to je Ukrajina, a i Rusko je připraveno ho akceptovat, a to je přesně ten důvod, proč Putin neměl zájem sledovat úspěchy této revoluce,“ řekl Chodorkovskij Daily Beast v interview počátkem tohoto měsíce.


Chodorkovskij nedávno předvedl, že má pořád ještě velice úzké vazby na anglo-americký establišment, promluvil totiž v tom nejuznávanějším mozkovém trustu Ameriky, ve Výboru pro zahraniční záležitosti (CFR). Projev přednesl rovněž ve Freedom House, tj. v organizaci, která byla v poslední době zapojena do většiny západem režírovaných barevných revolucí, které v posledních dvou desetiletích propukaly po celé planetě.


Plán na připojení Ruska k Západu

Dlouhodobou geopolitickou strategií Západních elit je zničení ruských nacionalistických tendencí ve snaze o konečné začlenění evropštěji myslících Rusů do Evropy a do širší Západní komunity. Bývalý US národně bezpečnostní poradce Jimmiho Cartera a klíčový poradce Baracka Obamy pro zahraničně politickou strategii Zbigniew Brzezinski opakovaně uváděl, že touží Rusko přivést do Západu. Ve své knize z roku 2012 ‚Strategická vize‘ člen CFR Brzezinski odhaluje, že cílem USA je „propojit“ Rusko se Západem přes instituce „jako EU a NATO“:


Prosazení zahraničních cílů bude v podstatě vyžadovat, aby se USA zapojily do utváření vitálnějšího a rozsáhlejšího Západu, když budou pomáhat s vyvažováním vynořujících se rivalit se sílícím a neúnavně postupujícím Východem. Tenhle složitý podnik bude během několika příštích desetiletí vyžadovat trvalé úsilí o transformující způsob propojení jak Ruska, tak Turecka se Západem přes instituce jako EU a NATO, do kterého jsou už jak EU, tak Spojené státy zapojeny.“ (Brzezinski, 2012, str. 131)


Ale Rusko s nacionalistickým a pro-suverénním vůdcem u kormidla této agendě sloučení Východu se Západem překáží, což vysvětluje, proč se Rusko s Putinem během posledního roku stalo cílem bezprecedentního útoku USA a EU. Na Rusko byly uvaleny sankce, aniž by se vláda v Moskvě dopustila jakéhokoliv pochybení. Západ na Ukrajině vytvořil problém podnícením barevné revoluce v této zemi. Pak podpořili své politické prostitutky a zaúkolovali neonacistické křupany, aby se pustili do vedení války proti Východu země, který, můžeme-li věřit poslední zprávě Spojených národů (OSN), si už vyžádal životy „nejméně 3 660 lidí“ a vyhnal skoro 400 000 Ukrajinců jako uprchlíky. Ale v Orwellovském světě dneška, kde je pravda obrácena naruby, se ruská vláda démonizuje a trestá za krizi, kterou nevytvořila, ani neprohloubila.


Avšak Putin přes všechny ty opakované pokusy o svržení vlády v Moskvě zůstává u moci. Rusko je daleko silnější a mocnější zemí, než jiné národy postižené svržením a absorbováním do sféry vlivu anglo-americké Evropy. Zrežírovat v Rusku úspěšnou politickou revoluci by se mohlo ukázat být pro Západní elitu v nadcházejících letech až moc velkým problémem…


Steven MacMillan

Zdroj: journal-neo.org, Ac24.cz

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz