Budoucnost Ukrajiny - plán USA a plán Ruska

V čem spočívají zájmy USA a Ruska na Ukrajině? Oba státy se vzájemně obviňují z agrese a tvrdí, že si přejí mír na Ukrajině. Avšak nyní, kdy se na Ukrajině tvoři něco jako příměří, dopustili se Američané vážné ztráty reputace. Generálporučík Ben Hodges, velící americkým vojskům v Evropě, řekl, že Amerika musí Kyjevu poskytnout zbraně, aby ukrajinská vojska zabila co nejvíce Rusů.


Když matky začínají vidět, jak se jejich synové domů vracejí mrtví, pak jde cena nahoru a vnitřní podpora začíná klesat. Zajištění Ukrajinců obrannými zbraněmi přispěje k právě takovému růstu nákladů pro Putina v samotném Rusku.


Vezměte na vědomí, že generální tajemník NATO Jens Stoltenberg říká, že příměří v Donbasu se v podstatě dodržuje:


V této situaci nápad poslat na Ukrajinu zbraně kvůli zabíjení Rusů může znamenat jediné – Američané si mír nepřejí. Mír není žádoucí minimálně pro americké jestřáby, kteří Rusko považují za svého největšího nepřítele, a přání zničit Rusko je jedním z jejich hlavních cílů.


Naše planeta má štěstí, že jestřábi zatím nejsou dostatečně silní, aby mohli proti Rusku začít plnohodnotnou válku. Nicméně snaží se o to ze všech sil.


Jak nyní vypadají plány Ruska a USA na uzavření ukrajinské krize?


Plán USA


Úkolem USA je rozněcování občanské války. Washington chápe Rusy a Ukrajince jako jeden národ, proto sní o plnohodnotné válce mezi Rusy a Ukrajinci. Ne z nějaké zloby, to ne. Prostě Rusko jako budoucí centrum Euroasie je přirozená protiváha USA. Pokud se Rusko, Evropa a Čína spojí v jeden ekonomický prostor, Státy se velmi rychle změní v nikomu nepotřebnou periférii naší planety. Nic osobního, jenom geografie. Nadšenci mohou googlit přes klíčové slovo „Heartland“.


Vzpomínáte, jak se o Rusku vyjadřoval Theodore Roosvelt?

Předvídám Rusku obrovskou budoucnost. Samozřejmě, že projde otřesy a ty mohou být i velmi vážné, ale to všechno pomine a potom Rusko povstane a stane se baštou celé Evropy, nejmocnější zemí, možná i v celém světě.


Lichotivá slova, ale mají podtext. Rusko a Čína se vzájemně doplňují, stejně tak i Rusko a Evropa. A tak se pro USA stává přirozeným konkurentem.


Pro Američany obzvlášť nepříjemná situace nastala nyní. Tygr, který v posledních letech držel džungli ve strachu, postupně zeslábl a dělá jednu chybu za druhou:


Střední východ, Čína, Latinská Amerika… kam se podíváš, všude pozice Američanů slábnou. Dokonce i v Evropě – která dosud pokorně sténala pod americkou botou – nyní propukají první vzpoury. Maďarsko a Řecko zaujaly otevřeně protiamerické pozice, Rakousko s Itálií začínají přijímat velení zpoza oceánu stále ostražitěji. A podívejme se nyní na Francii a Německo, o kterých by nás dříve ani nenapadlo, že budou zapomínat na globální ambice Států!


V této situaci USA potřebují válku na Ukrajině – čím krvavější, tím lépe. Budou-li této válce napomáhat, zabijí tím několik much jednou ranou:


1. Ukážou, že pro šarkana je ještě na penzi brzo, že ještě dokáže srovnat neposlušného medvěda.


2. Rozdělit Evropskou unii a Rusko, oslabit tím Rusko a vysát krev ekonomice EU za pomoci své dravé TTIP.


3. Vážně zpomalit proces spojování částí Ruska zpět do původního celku.


4. Pověsit na ekonomiku Ruska těžké závaží v podobě válkou zničených regionů s ruským obyvatelstvem.


5. Vytvořit z Ukrajiny základnu nestability jak pro Rusko, tak i pro Evropskou unii.


6. Používat vycvičených bojovníků pro barevné revoluce v Rusku.


Jak vidíte, válečná kořist je velmi, velmi významná, zvláště nyní, když pomocí tiskařského stroje byla oddálená krize z roku 2008, se nyní může vrátit v podobě ničivé bouře. Čas už USA prakticky nemají. Jestli se jim nepodaří někoho sežrat v nejbližších měsících, kolaps dolarového finančního systému může USA nejen vrhnout o desítky let nazpět, ale také způsobit celkový vnitřní rozpad státu.


To znamená, že plán USA je jednoduchý a přímočarý: zapalovat všemi možnými způsoby. Přímý konflikt s Ruskem naštěstí USA nepotřebují – chtějí, aby se zničilo samo. To je důvod toho, že americké zbraně na Ukrajině zatím sice jsou, ale nejsou v žádných velkých objemech. Ale informační válka je vedena naplno.


Obyvatelům Ukrajiny je vštěpováno, že nejsou Rusové a že Rusové jsou nepřátelé Ukrajiny. Obyvatelům Ruska je vštěpováno totéž – že Ukrajinci nejsou Rusové a že Ukrajinci jsou nepřátelé Ruska. V ukrajinských médiích píšou, že je potřeba napadnout Rusko a zabrat mu pár regionů. Na blozích, které jsou pod vlivem americké propagandy, píšou, že je potřeba urychleně poslat vojska a obsadit Kyjev a poté v samotném jádru zničit myšlenku ukrajinství jako takovou. Zároveň nějaké to sem-tam příměří prohlašují za „zradu“ a potřebují bojovat do posledního Ukrajince. Ale Washingtonu plán moc nefunguje. Samozřejmě &nd ash; nyní je pro ně každé příměří jako útok na peněženku. Strýček Sam přece potřebuje válku.


Plán Ruska


Situace pro Rusko je v mnohém zrcadlová: Státy jsou i pro něj přirozeným konkurentem. Existuje však jeden důležitý rozdíl. Když Státy mohou udržet svou moc pouze pomocí bajonetů a dolarů, pro Rusko pracuje jeho jedinečné místo. Ve světě bez válek bude Rusko nevyhnutelně sílit, jak tomu už mnohokrát v jeho historii bylo.


Proto potřebuje klid. A to, že v důsledku míru Spojené státy rychle upadají na úroveň regionální mocnosti, je už problém USA.


Není to klub Matky Terezy, aby pečoval o ambice státu, a opět se snaží Rusko zničit.

Rusko však potřebuje klid a Ukrajinu. Plán řešení situace, který podporuje Putin,


zůstává stejný – zmrazení konfliktu, ústavní reforma a federalizace země. Pokud se podaří plán uskutečnit, dojde k následujícímu:


1. Konflikt na jihovýchodu skončí, protože k němu zmizí jeho základní důvody.

2. Jihovýchod získá možnost samostatně přijímat závažná politická a ekonomická rozhodnutí.


3. Kyjev pak podle mého názoru bude moci zachránit Ukrajinu jako jeden stát.


4. Ruský jazyk se stane státním jazykem v regionech, v nichž si to bude většina obyvatel přát. Podobně jako v Rusku, kde v mnohých regionech (Čečna, Krym, Tatarstán) je více jak jeden státní jazyk: https://ru.wikipedia.org/wiki/Государственные_и_официальные_языки_в_субъектах_Российской_Федерации


5. Ekonomika Ukrajiny dostane základ pro existenci a rozvoj. Konkrétněji – Ukrajina bude moci obnovit hospodářské vztahy s Ruskem a dosáhnout zisku za tranzit z Ruska do Evropy a zpět.


6. Riziko uchopení moci v zemi se prudce sníží, jakmile všechna důležitá rozhodnutí budou přijímána na úrovni regionů. Tak se Ukrajina osvobodí od vlivu USA a bude moci přijímat zásadní rozhodnutí samostatně.


Jak vidíte, předložené návrhy zohledňují všechny strany konfliktu. Ukrajinští radikální patrioti získají reálnou možnost zachovat Ukrajinu jako jednotný stát: bez Krymu, který už nebude od Ruska oddělen za žádných okolností.


Obyčejní vlastenci Ukrajiny získají nezávislost na USA i po nastolení skutečné nezávislosti (první za velmi dlouhou dobu).


Krom toho jakmile skončí válka, rychle klesne úroveň nenávisti ve společnosti a začne pozvolné zotavování.


Obyvatelé Donbasu dostanou dlouho očekávaný mír a svobodu, za kterou bojovali: svobodu učinit vlastní rozhodnutí o svém osudu a svobodu zachovat ruskou kulturu v plném rozsahu.


Rusko dostane zakončení bratrovražedného konfliktu v ruském světě, možnost rozvíjet ekonomické vztahy s Ukrajinou a důležitý tranzitní koridor do Evropské unie. A ta uzavře válečné ohnisko ve svém sousedství a získá alternativní trasy pro dodávky ruského plynu.


Celkově se dá říci, že takové řešení vyhovuje všem. Kromě… Washingtonu, který pokračuje ve svých provokacích. Dnes například se v amerických médiích objevila zpráva o zablokování účtů dvou ruských bank ve výši 640 milonů dolarů:


Naše banky informovaly, že tyto prostředky byly zablokované už dávno, ale pokus ještě jednou vyprovokovat Rusko je evidentní.


Washington se také snaží prosadit skrze jím řízené subjekty svá „řešení“ ukrajinské krize. V ukrajinských médiích opakuje volání „zabít všechny Moskaly“, v ruských prostředcích variantu „okupace Kyjeva“ a variantu „vytvořit z Donabasu druhé Podněsteří“.


Obě varianty jsou samozřejmě krajně nevýhodné jak pro Rusko, tak i pro Ukrajinu. Jak v případě okupace Kyjeva, tak i v případě oddělení Donbasu by jedině u desítek milionů Ukrajinců byl podpořen názor, že Rusko je jejich hlavní nepřítel. To znamená, že obě řešení by byla silným impulzem pro rozvoj projektu „Ukrajina není Rusko“.


Nyní, když Rusko navrhuje federalizaci a status ruštiny jako oficiálního jazyka na jihovýchodě, typický Kyjevan není schopen pochopit, co je na tom vlastně špatné. Tak například Švýcarsko je konfederace. Je špatné mít politický systém jako ve Švýcarsku? A stejně tak, co je špatného na tom, že někdo chce uzákonit dokumety v ruštině? Je nezbytné kvůli tomu bojovat?


Kromě toho ukrajinská ekonomika už je fakticky v defaultu, i když tento default ještě není oficiálně oznámen. Státní bance Ukrajiny se podařilo krátkodobě zvrátit kurz hřivny k méně strašidelným hodnotám, ale zaplatili za to importéři odloučením od valutového trhu. V době, kdy je země kriticky závislá na dovozu, podobné stlačení pružiny nemůže přivést k ničemu jinému než k inflaci.


Nyní je velmi těžké obyčejným obyvatelům Kyjeva, Lvova, Charkova nebo Černigova vysvětlit, co je špatného na federalizaci země a proč v žádné případě nelze dát Donbasu právo samostatně přijímat ekonomická rozhodnutí a vybírat si vůdce regionu. Rating nynější vlády Ukrajiny strmě padá, stejně jako padá i popularita Euromajdanu. Vystřízlivění probíhá pomalu, ale nepřetržitě.


Pokud by však ruská vojska vstoupila do Kyjeva, situace by se dramaticky změnila. Všechny problémy – ekonomické, politické a jakékoli další – by byly připsány na účet agresora. Nepřítel by se z virtuálního stal skutečným: a odpovědnost za to, co proběhlo v roce 2014 i za to, co Ukrajinu ještě čeká v letech 2015 – 16 by rozhodně padla na Rusko.


Shrnutí


Čas je na straně Ruska. Evropané se bojí Rusko otevřeně podpořit, ale postupně se podvolují podpoře jeho mírového plánu, který je výhodný i pro ně. Díky ruské armádě, do níž bylo za poslední roky vloženo nemálo prostředků, je vojenské napadení ze strany strýčka Sama velmi nepravděpodobné.


V této situaci je velmi důležité začít postupně utěsňovat trhliny mezi Rusy a Ukrajinci, do nichž mnoho špatného nanesli naši nepřátelé. Není třeba šířit vtipy o „tupých chochlech“, není třeba kreslit obrázky s poškrtanými prasaty. A v žádném případě není potřeba mezi banderovce zahrnovat všechny obyvatele Kyjeva nebo třeba Lvova.


Nezapomínejme, že v tuto chvíli je to tam stejné jako na začátku 90. let v Rusku, kdy řízení probíhalo skrze americké poradce a ruské úřady nebyly o nic méně rusofobní než nynější komanda kyjevské vlády. Je přece už načase pochopit, že Rusové a Ukrajinci nejsou dva bratrské národy – jsou ve skutečnosti národem jediným


NWOO

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz