Brno ve stopách Hitlera a Judexe

PhDr. Jiří Jaroš Nickelli,


Když jsem četl plakáty na oslavy "Dne Brna" a viděl, že i zástupci církve katolické budou klásti věnce na paměť obránců Brna před Švédy 1645, nedalo mi to, a zalistoval jsem v knize "Brno - Brünn 1939-1945" , ( Josef Filip, Brno 2011), I.díl, na stranu 262-263. Tam jsou dobové fotografie hitlerovských oslav téhož výročí - obrany před Švédy.

Hitlerovci navázali plynule na habsburskou tradici oslav "hrdinných obránců města" - čti německého patriciátu. Dnes na ni navazují tvůrci tzv. orloje na náměstí Svobody a bronzové makety plánu obleženého města 1645, kde se chválí bez jakékoli historické kritiky opět "hrdinní obránci města". Copak že to dostali němečtí obránci města (ani jeden z městských velitelů nebyl Čech, a obránce velitel hradu Raduit de Souches byl hugenotský renegát, který se dal do služeb Habsburků !) za de facto záchranu vídeňských mocipánů ??

Hned 22. září 1645 dostalo město tzv. "vinný a pivní tác", to jest pardon na splátky městských dluhů. Dále tzv. švédským privilegiem ze 3.února 1645 město dostalo 30.000 zlatých ze zemské berně - jidášský groš za prohabsburskou kolaboraci.

Olomouc se Švédům vzdala a nic se celkem nestalo, město bylo zachováno. Samozřejmě, že třicetiletá válka nebyla žádnou procházkou, a obyvatelstvo všech zemí trpělo vojenskými vpády - všech stran - stejně. Císařští nebo protestantští vojáci se chovali zhruba stejně. Rekvizice, výpalné, robota i fedruňky sužovaly naše země ode všech rejtarů. Faktem ovšem je, že protestanti přinášeli nekatolíkům v habsburských koloniích aspoň náboženskou svobodu... kterou pak vítězní Habsburkové opět krutě zničili.


Prohabsburský německý patriciát bránil nejen Habsburky,ale i svou kůži. Městu Brnu Habsburkové odpustili daně na celých pět let !, a polepšili jim městský znak srdečním štítkem s habsburskou orlicí. Tuto orlici pak současný městský úřad Brno střed instaloval na městské tabule ! Pěkná "tradice", jen co je pravda ! Kde zůstala republika - ptáme se my legionáři? My přece habsburské tradice nemáme ve státním a školském výchovném programu! Nebo to tu někdo začal zavádět ?? Proto tuto tradici oceňoval nacista, komisař města Brna Oscar Judex monstrózní oslavou 15. srpna 1940 na Kolišti u tzv. Švédského památníku, za přítomnosti nacistických složek, včetně Hitlerjugend a zfanatizovaných brněnských Němek. Fotografie Filipovy knihy mluví jasnou řečí.

Dnešní oslavy Brna s kladením věnců "hrdinným obráncům města "proti zlým protestantům, škůdcům země" atd. jak se to nazývalo v učebnicích habsburského dějepisu za starého mocnářství, tak dostaly novou injekci, fedrovanou i katolickou církví... Kdo byl pravý škůdce země, když toto "vítězství" umožnilo vyssávat Habsburkům naše země další staletí, a muselo to být napraveno až bitvami u Zborova, Terronu a Doss Alta, ať uváží vážený čtenář sám.

Jen poznámka nakonec. Tzv. "orloji" na náměstí Svobody, jenž stál město několik milionů, a jehož roční údržba stojí město statisíce (cca 700.000 ročně!), jehož tvůrci tvrdí zcela nehistoricky, že představuje "náboj" (za 30leté války žádné náboje neexistovaly!!), přezdívají brněnští legionáři docela trefně - "Habsburský pyj"...

Zkrátka a dobře, od roku1918 až do roku 1989 se v Brně žádné takové oslavy nekonaly. Současné Brno tedy chtě nechtě - ať to bylo míněno jakkoli, a jakkoli je to odůvodňováno abstraktně "ochranou města" ?? - navazuje na tradici oslavovanou hitlerovci...

ČSOL Brno I


Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz