Brněnský Herostrates chtěl zakázat podporu ruské kultury


Antiruské třeštění v jihomoravské metropoli přineslo další otrávený a shnilý plod. Jistý zastupitel za TOP 09 pan V. chtěl zakázat podporu 200.000 koruna na pořádání Týdne ruské kultury. Tento Týden má prezentovat i takové kulturní akce, jako koncert z repertoáru ruského klasika Čajkovského, nebo vystoupení ruského baletu v brněnské opeře!


Naštěstí zásah osvíceného krajského hejtmana pana JUDr. Michala Haška vše napravil. Týden ruské kultury bude a dotace se naplní. Opak by byl popřením civilizované podstaty prezentace světové kultury u nás.


Dlužno konstatovat, že pan hejtman správně označil jednání pana zastupitele jako hloupý a nebezpečný nápad. Že tento antiruský výmysl je hloupý, o tom netřeba příliš rozvažovat. Jen v případě, že by pan zastupitel nezvládl ani základní vzdělání a považoval klasika ruské a světové hudby období carského Ruska za nějaký "bolševický výplod". Další "idiotenargument" spočívá v tvrzení, že v době "ruské agrese na Ukrajině nelze propagovat kulturu Rusů,že prý je to stejné, jako bychom za Mnichova propagovali týden německé kultury" !! Pán opět neuspěl z dějepisu. Jakoby nevěděl, že obhajuje i mezinárodně protiprávní odnětí Krymu Rusku soudruhem Chruščovem.


Je tragikomické, když antibolševici TOP obhajují superbolševické odnětí Krymu Rusku! Dnes došlo pouze k restituci historického stavu, tak jako se naše pohraničí vrátilo roku 1945 zpět do československých rukou! Vše ostatní je pustá lež a antiruská propaganda. Sem patří i idiotské srovnávání osvíceného prezidenta pana V.V. Putina s nějakým Hitlerem. Ostatně obrazy Hitlera vyvěšují panem V. tak vychvalovaní a bránění fašističtí Ukrajinci, nikoli občané Ruské federace.(Na tomto místě naprosto neztotožňujeme veškerý lid Ukrajiny se současnými antiruskými a fašizujícími vládnoucími klikami! Lid Ukrajiny trpí právě díky jim a díky jejich zahraničním sponsorům!) V Rusku na rozdíl od Ukrajiny a Lotyšska nepochodují veřejně fašistické bandy. Toto vše patrně pan zastupitel TOP O9 buďto nevidí - anebo nechce vidět.


Náš klasik národní kultury Jan Werich vždy říkal, "Je lépe střílet si z kultury, než střílet do kultury". Pan zastupitel TOP 09 vyvolává dojem, jakoby chtěl vymýtit ruskou kulturu z pokladnice světové civilizace pod lživou záminkou jakési neprokázané agrese. Jen si vzpomeňme, kdo za II.světové války kopal do ruské kultury, kdopak to napadrť rozbíjel památník Lva Tolstého v Jasné Poljaně a na jiných místech! Atak pana zastupitele na ruskou kulturu a na ruské dějiny není ani nový ani originální. V Brně jsme již zažili řadu takových útoků, naposledy na památník hrdinů osvoboditelů v Králově Poli, který napadl jiný Herostrates ničením jeho symbolů. I tehdy vše nakonec skončilo nápravou - a žel jen mírným potrestáním kriminálního činu. Proto za nás odbojáře je nutno tím více ocenit osvícený zásah pana krajského hejtmana jeho podporou Týdne ruské kultury v moravské metropoli.


PhDr. Jiří Jaroš Nickelli, předseda ČSBS Boskovice

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz