Bolest a křik! Tak vypadá válka


Mezinárodní humanitární organizace lékařů na pomoc raněným a nemocným dětem v oblastech válek a krizí Mezinárodní dětský kříž se sídlem v ČR zaslala redakci své stanovisko k probíhající válce na východě Ukrajiny. Lékaři působí v několika krizových regionech a pocházejí z 29 zemí světa.


»Jako lékaři se řídíme Hippokratovou přísahou a poskytujeme pomoc každému, kdo ji potřebuje. Na Majdanu jsme ošetřovali raněné civilisty, příslušníky Berkutu i banderovce. Ti nám zmrzačili dva lékaře proto, že mluvili rusky, ale nebyli to Rusové. V těžce zkoušených regionech Donbasu, Doněcka, Luhanska viděli naši lékaři tolik hrůzy a lidského utrpení, že nemohou mlčet a vyjadřují svůj lidský protest proti této nesmyslné válce. Jsme především chirurgové, mnozí se specializací na válečnou chirurgii, zvyklí na krev a rány, ale představte si těžká válečná zranění malých dětí - často tak destruktivní, že jim následky zůstanou na celý život. Představte si děti s utrženými končetinami, s průstřely bříška, s těžkými poraněními hlavy, hrudníku apod. Děti, křičící strachem a bolestí. Mnohé z nich se ještě nenaučily chodit, mluvit, nechápou, co se děje. Představte si matky a jejich utrpení. Ano, tak vypadá válka. Známe ji surovou a krutou v celé její podstatě,« píše se v prohlášení podepsaném prezidentkou organizace Taťjanou Horákovou.


Ženy-lékařky posílají trpícím matkám projevy účasti a solidarity a oceňují přístup Ruské federace ke krizové situaci. Ruský prezident má povinnost chránit svou vlast a musí si zabezpečit hranici, od které pár kilometrů zuří válka. »Kdo podsouvá jiná vysvětlení, lže,« stojí v prohlášení. »Vlídnost, s jakou Rusové přijímají běžence, jak bez problému poskytují pomoc raněným ukrajinským vojákům, jak se snažili domluvit s Kyjevem a nabízeli pomoc, převoz nemocných dětí do bezpečí. Vysoce oceňujeme lidské gesto ruské vlády, která posílá postiženým oblastem konvoj téměř tří set vozidel humanitární pomoci. Nechápeme, že Kyjev dělá obstrukce a vymýšlí nesmyslné důvody a překážky rychlému poskytnutí pomoci,« stojí ve stanovisku.


Válka, to jsou i oběti na životech. Žel, i na životech bezbranných dětí. Nejednou nám umírají v náruči, aniž bychom jim mohli pomoci. Ve vyhaslých očích zabitých dětí je výčitka. Ty oči prosí, varují i žalují! Vyzýváme k mírovým jednáním o okamžitém ukončení ozbrojeného konfliktu na jihovýchodě Ukrajiny - čteme dále ve stanovisku. »A žádáme poslat před tribunál do Haagu ty, kteří pod rouškou obrany celistvosti země sledují jediný cíl, dostat Rusko na kolena. Jejich jednání, útoky těžkou bojovou technikou na osídlená města a vesnice jsou zločiny proti lidskosti a míru, jsou to válečné zločiny, které nesmějí být promlčeny. Proto mír Donbasu, Doněcku, Luhansku! Dětem život, světu mír!«


Dopis Pan Ki-munovi


Organizace zaslala generálnímu tajemníku OSN Pan Ki-munovi naléhavou výzvu, aby se v prostoru na jihovýchodě Ukrajiny zasadil o okamžité vytvoření humanitárního koridoru, kterým by se co nejdříve dostala pomoc k civilnímu obyvatelstvu a jímž by bylo možné evakuovat raněné a nemocné.


(mh), Haló noviny

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz