Blíží se dne Den vítězství nad německým nacismem, blíží se Den osvobození


Tyto dny by nás měly vést i ke vzpomínkám na naše padlé na frontách druhé světové války, i té vnitřní, na umučené v gestapáckých kobkách a v koncentračních táborech, i na ty, kteří umírali ještě po válce, v květnu i v červnu a později na následky svého věznění a mučení, na ty. kteří padli v boji v Květnovém povstání českého lidu, na pražských barikádách nebo jako oběti zločinné vraždící mánie Němců v posledních hodinách války. Bylo jich celkem na 360.000. Obětovali své životy, abychom mohli žít.


Němci nás okupovali přibližně 6 let. Své oběti si vybírali denně a denně je popravovali, zabíjeli. Denně umírali i naši vojáci na frontách. Byly to velmi početné oběti. V průměru 60.000 našich lidí umíralo ročně, měsíčně pak 5000 a denně 166. I ten denní seznam je, jak vyplývá z čísel, velmi dlouhý. Kolik bolesti, slz a krve tato čísla skrývají? Každý člověk je bytost jedinečná. S každým mrtvým hyne i tato jedinečnost, která je neopakovatelná. Člověk umírá a jeho skonem ztrácí celé lidstvo.


Ptejme se za co tito lidé umírali? Za to, aby český národ mohl dále žít, aby mohl obnovit svou státnost v předmnichovských hranicích, aby naše národní generační řetězce se dále členili do hloubky času i do početnosti. Abychom mohli žít jako lidé.


A nyní snad máme v rámci smíření se sudety, kteří nesou svůj díl za zločiny spáchané ve válce v Evropě, na našem národě, dát jim co chtějí? Co agresí dříve získali a nemohli silou zbraní udržet? Pokud k tomu i naši sudetomilové pracují, pak zrazují prolitou krev našich předků, pak přehlížejí nekonečné řady jejich hrobů, mnohdy nám i neznámých. Takovýmto počínáním se sami vyřazují z národního tělesa. Ještě však mají, rovněž i sudeti, možnost poučit se z dějin a v souladu s tím i jednat. Společnou diskusí, nikoliv jenom nenávistnými a jedovatými šlehy z jejich strany, můžeme dospět ke startovní čáře smíření. Lépe i později, než vůbec. Jsme lidé, proto jsme všichni chybující. Odpuštěno nám bývá tak, jak i sami odpouštíme viníkům.

Dr. O. Tuleškov


Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz