Bělobrádek, dotazy z 27.3.16

Vážený pan

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

místopředseda vlády pro vědu, výzkum, inovace

Úřad vlády České republiky

Nábřeží E. Beneše 4, 118 01 Praha 1

 

Kabinet místopředsedy vlády pro vědu, výzkum inovace

V Praze dne 27.3. 2016

Věc: dotazy na základě zákona o svobodném přístupu k informacím v platném znění

 

Vážený pane místopředsedo vlády,

 

I.

V květnových dnech roku 2015 se konal sjezd tzv. sudetoněmeckého landsmanšaftu v Augsburku. Z projevů tam pronesených jsme se, samozřejmě mimo jiné, dozvěděli že jste poslal tomuto sjezdu poselství.

 

Vzhledem k tomu, že následně bylo označeno za důležité, ale především proto, že se údajně dotýká vztahů česko-sudeto-německých, které považujeme za společensky významné, prosím o sdělení textu zmíněného poselství.

 

II.

V následné době jste také navštívil „Sudetoněmecký dům“ v Mnichově, kde jste, jak informoval německý tisk, položil květiny a omluvil jste se za „vyhnání“ Němců z Československa i za jejich oběti. Mluvil jste i diskutoval s některými představiteli tzv. sudetoněmeckého landsmanšaftu (SL). Jimi byl Váš přístup k nim a pronesené věty vysoce hodnoceny.

 

Vzhledem k uvedenému prosím o sdělení Vašich prohlášení, která jste při této návštěvě pronesl.

 

III.

Při návštěvách v Německu, zejména v Bavorsku, jste, pane doktore, snad téměř vždy uváděn nejen jménem, ale také jako místopředseda vlády ČR. Pod fotografií, která Vás zachycuje při návštěvě sídla SL v Mnichově, je tomu rovněž tak.

 

Z uvedeného vyplývají mé další dotazy. Byl jste na návštěvě „Sudetoněmeckého domu“ v Mnichově služebně jako místopředseda vlády? Byla Vaše prohlášení, která jste tam učinil, schválena předsedou vlády ČR, B. Sobotkou, nebo celou vládou, nebo to byla Vaše osobní prohlášení?

 

Vážený pane místopředsedo vlády, děkuji Vám za zodpovězení dotazů, které Vám kladu na základě zákona o svobodném přístupu k informacím. Děkuji Vám i za Vaše osobní pochopení.

 

S úctou

Ing. Pavel Rejf, CSc.

www.ceskenarodnilisty.cz

https://www.facebook.com/pages/%C4%8Cesk%C3%A9-n%C3%A1rodn%C3%AD-listy/490810227709170