Atentát: Sarajevo 1914


Tak se jmenoval dokumentární film, který byl, podle televizního programu, dílem Rakouska, Německa a České republiky. Vznikl v roce 2014. A aby těch zvláštností nebyl konec, byl odvysílán Slovenskou televizí 1 ve slovenštině.


Dokument jednoznačně ukázal na snahu vládnoucích kruhů Rakouska-Uherska ďábelizovat Srbsko, aby jej mohli napadnout, porazit a přičlenit k říši. Po atentátu na Ferdinanda d´Este, následníka trůnu, a jeho manželku, je nejvyššími místy jmenován vyšetřovatelem dr. Fefer (?), chorvatský Žid, který se však cítí být Rakušanem. Začíná vyšetřovat obvyklým způsobem, ale zatčení nemluví. Na rozkaz nadřízených jsou odvedeni zpět do cely, kde je jim „rozvázán jazyk“. Po několika dnech přijíždí z Vídně sekční rada, který vyžaduje na vyšetřovateli, jenž žádá další měsíc času, ukončení spisu do 24 hodin.


Při prohlídce bytu jednoho ze zatčených, najde dr. Fefer větší částku peněz. Bankovky jsou nové. Podle jejich čísel bylo vysledováno, že byly vyzvednuty místními vojenskými kruhy. Vyšetřovatel též zjistil, že bezpečnost vídeňské návštěvy na nejvyšší úrovni nebyla zajištěna. Místních policistů bylo asi 30, bosenští policisté byli „doma“ pro malou spolehlivost a vojáci pak byli na manévrech. Ano, vyšetřovatel tuto skutečnost nepovažoval pouze za shodu řetězce náhod, poněvadž den návštěvy v Sarajevu byl Vidovdan, velký srbský svátek. Srbové tedy mohli vojenské manévry za účasti následníka trůnu považovat za provokaci. Místní noviny přinesly plánek pohybu následníka trůnu v Sarajevu. Nadto jeden z řidičů z automobilové kolony následníka dostal instrukce, kam má kolonu dovést. Bylo tedy jen náhodou, že následník trůnu s doprovodem se znovu objevil před kavárnou, kde byl i Gavrilo Princip, který tohoto okamžiku využil a hned začal střílet?


Vyšetřovatel nakonec spis odevzdává, podléhá tlaku, ale i osobním pohnutkám. Hotov je předevšímj „díky“ jednomu horlivému úředníkovi, který se řídil pokyny velení. Dr. Fefer kolem sebe vidí, jak probíhají přípravy na válku proti Srbsku. Musí dostat takovou notu, aby ji nemohlo přijmout a pak promluví zbraně, říká mu jeden z nadřízených. Mluví s „přítelem“, lékařem, který je Němec. Ten jej informuje, že k válce se Srbskem dojde, a to brzy. Němci stojí za Rakousko - Uherskem. Sami mají v plánu zřídit železnici do Bagdádu a rozšířit německé imperium. Válka je zájmem Rakouska – Uherska i Německa.


V Sarajevu po atentátu je vyhlášeno stané právo. V městě probíhají domovní prohlídky u podezřelých osob. Dochází i k rabování. Rozsudky smrti jsou hned vykonávány. V takových podmínkách probíhá vyšetřování.


Těsně před odjezdem spokojeného sekčního rady do Vídně mu dr. Fefer osobně odevzdává další spis, který pojednává o výše uvedených širších skutečností atentátu. Atentátníci byli souzeni a odsouzeni. Ale podněty vyšetřovatele, že Ferdinand d´Este byl úmyslně poslán na Vidovdan do Sarajeva na manévry, aniž by byla alespoň základním způsobem byla zajištěna jeho bezpečnost, se nikdy nevyšetřovaly. Nikde také nepadlo předůležité konstatování, zjištěné při vyšetřování, že za atentátem nestálo Srbsko, nýbrž, jak dr. Fefer zjistil určité kruhy Rakouska. Dokument konstatoval, že Ferdinand d´Este, který údajně byl proti válce a údajně chtěl poskytnout Slovanům více práv v mocnářství, byl odstraněn a jeho smrt se nadto stala vhodnou záminkou pro rozpoutání první světové války.


Nevím, zda televizní program (TVmax, 18.7.-31.7), který nabízel uvedený dokument od 20.20 hod. do 22. hod., nebyl náhodou chybně uveden. Kladu si otázku, proč tento dokument neuvedla naše televize, když ČR je jedním z tvůrců dokumentu. Samozřejmě víme, že to, co se nehodí do krámu našim mocným, televize nepřinese, i kdybychom chtěli. To je jedna možnost, která mě napadá a druhá pak situaci vysvětluje chybou při tisku, kdy místo ČR měla být uvedená Slovenská republika. Bohužel začátek dokumentu jsem neviděl a závěrečným údajům jsem již v zahloubání nad tím, co jsme shlédl, nevěnoval ani pozornost.


V každém případě dokument stojí za shlédnutí. Jeho děj je odlehčen milostnou zápletkou vyšetřovatele s krásnou a bohatou Srbkou, jíž a jejímu otci umožní odjezd do zahraničí. Srbka jej varuje. Rakušáci nás chtějí vyvraždit. Pojeďte s námi, připojte se k nám třeba i někdy později. Vyšetřovatel však dává přednost plnění svých povinností, jak je uvedeno. Předal sekčnímu šéfovi z Vídně i druhý vyšetřovací spis, který příslušnými rakouskými orgány nebyl nikdy otevřen.


Tak mě napadá, proč asi tento dokument neodvysílala nějaká česká stanice? Proč asi?


Dr. O. Tuleškov



Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz