Ano, pane Kalousku, ve volbách půjde o svobodu

Gajdůšková

Předčasné volby 2013 budou mít skutečně jedno ze silných témat, kterým bude otázka svobody. Hysterie a starost o svobodu po nadcházejících volbách je ovšem dojemná a falešná z úst zástupců ODS a TOP09.


Jak si mohou dovolit mluvit o ohrožení svobody ti, kteří svobodu řádně omezili stovkám tisíc lidí se zdravotním postižením omezením možnosti slušně žít, milionům důchodců snížením reálného příjmu zmrazením valorizací penzí, rodinám s dětmi či těm, kteří by děti chtěli mít, likvidací téměř veškeré podpory, živnostníkům nejen ve službách snížením koupěschopnosti obyvatel propady mezd ve veřejné správě a zvýšením DPH?


Ano, nadcházející volby budou o svobodě. Budou totiž o tom, zda bude pokračovat rozevírání nůžek mezi příjmy většiny národa a už zaměstnanců, živnostníků či malých a středních podnikatelů a na druhé straně majiteli bank a velkých finančních skupin.


Budou také o tom, zda bude pokračovat naprostý rozval a tunelování všech veřejných služeb a systému státu tak, jak to předvedla vláda ODS, TOP09 aStarostové držená Věcmi veřejnými v důsledku snížení životní úrovně a dalšími komplikacemi v životě téměř každého občana i propadu hospodářství.


Zcela odlišnou programovou vizi nabízí občanům sociální demokracie. Chceme se vydat cestou obnovy hospodářství, modernizace veřejných služeb a rekonstrukce státu, cestou zvyšování životní úrovně a kvality života tak, jak to vidíme v Dánsku, Finsku, Švédsku, tedy v zemích s nejvyšší konkurenceschopností na světě.


Nemůže být svobodný ten, kdo má pár desetikorun na den, jako nyní většina důchodců (o zdravotně postižených ani nemluvě). Nemůže být svobodný ten, kdo svému dítěti nemůže dát vzdělání, protože jeho příjem na to nestačí, není svobodný ten, kdo se musí rozhodovat, zda má na to, jestli může přivést dítě na svět. Jak je svobodný ten, kdo v práci musí snášet šikanu, protože se bojí, že o práci přijde a další nenajde, a jak ten, který má sice slušný příjem, ale žije ve strachu z nemoci, protože ví, že nebude mít na nadstandardy, tedy skutečně účinnou léčbu, jak to prosazovala právě TOP 09, pane Kalousku ?


Ano, lidé mají ve volbách možnost zvolit ČSSD a tím svobodu, která s sebou nese spravedlivou sociální i rozpočtovou politiku. Nebo podlehnout TOP09 a ODS a jejich pokřivené iluzi o svobodě a zvolit svobodu jen pro toho, kdo na ni bude mít.


Volby budou o tom, zda budou svobodní všichni v této zemi, jak o to usiluje sociální demokracie, nebo jen kmotři a kmotřenci, jak nám svou představu svobody posledních sedm let předváděly ODS a TOP a Starostové a lidé zvolení za Věci veřejné.

Parlamentní listy

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz