A zase a znova a opět špinění prezidenta republiky


Jistě si každý z nás vzpomene na onen okamžik, kdy klíčnici, mezi kterými byl i prezident M. Zeman, otevírali tresor s korunovačními klenoty. Dobře si vybavuji okamžik, kdy prezident viditelně zavrávoral a těžko hledal rovnováhu.


A hned se ozvaly hlasy mnoha mudrců. Zaznamenejme alespoň jeden z nich. Opil se jako ruský mužík, prohlásil jeden světa znalá „křesťanský politik“ ve staří asi 30 let. Že prezident se opil a opilecky vrávoral, to naznačovala snad většina médií. Zasvěceně dodávala, jak pan prezident na ruském velvyslanectví trestal jeden stakan vodky za druhým.


A pak se ozval Hrad. Pan prezident je nemocný, má chřipku, asi v tomto smyslu. Úsměšky nad touto oficiální chorobou posilovaly ty první křivdy. Média opět hýřila svým důvtipem. Ale za určitý čas Hrad oznámil, že prezident má cukrovku a že mu odumírají nohy. To bylo nikoliv jen tvrzení mluvčího Hradu, ale konstatování lékařské zprávy.


Pan prezident tedy není zcela zdráv a čas může jeho nemocí posunout dále. Mohl by pan prezident, který již sám moc dobře ví, co je to nemoc, viditelný handicap, jehož se asi již nezbaví, který sám trpí nemocí, jež se přetěžko léčí, nějak znevažovat lidi, kteří nesou, třeba již od mládí, svůj kříž s nemocí, jež je navštívila a v nich zdomácněla? Mohl by, sám nemocný,  jimi pohrdat a nějak posměšně se vyslovovat?


Každý logicky uvažující člověk taková a podobná tvrzení médií musí nejen odmítnout, ale také odsoudit jako jeden z dalších útoků na prezidenta. Prostě, kdo chce psa bít, hůl si najde. Ale tentokrát ti, kteří soustavně prezidentovi okopávají kotníky, šlápli vedle. Ne prezident, ale oni ztratili nejen svou tvář. Oni stále více ztrácejí důvěru obyčejných českých lidí, kteří svého prezidenta nedají.


Myslíte si, že ten „křesťanský politik“, který si dovolil mluvit o nemocném prezidentovi jako o ruském mužíkovi, se omluvil? Já nic o tom nevím, ale byl bych velmi rád, kdyby jeho omluva jen nedolehla k mým uším. Pokud tak však skutečně neučinil, pak je otázkou, nakolik je politikem a co je na něm vlastně křesťanského. Já nevím, ale rád se nechám poučit. U řady dalších jiných poťouchlíků sebekritickou reflexi ani ve snu neočekávám. Cítí se moudřejšími nad Šalamouna. Ale i u nich platí, že bohové, chtějí-li někoho zahubit, tak nejdříve ho oslepí.

Dr. O. Tuleškov



Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz