110. výročí moravského Fučíka, Oldřicha Blažka, má poskvrnu v Rájci


V těchto dnes odbojáři Moravy a správně i celé republiky) by měli vzpomenout 110. výročí narození významného moravského odbojáře proti nacistům, pedagoga Oldřicha Blažka (1903-1942).Oldřich Blažek, přezdívaný odbojáři "moravský Fučík", se zapsal nejen do dějin moravského školství jako významný levicový pedagog (za své názory a přednášky často překládaný z místa na místo),ale též jako významný odbojář proti nacistům, jenž svůj boj proti hitlerismu zaplatil životem na popravišti v Berlíně-Plötzensee. Jeho jméno člena ilegálního Zemského národního výboru pro Moravu,zapojeného do koordinace mnoha odbojářských skupin, a řídícího ilegální tiskárny v Moravském Krase, figuruje ve všech významnějších monografiích historie moravského protifašistického odboje. Ať už je to kniha "Brněnští občané v boji proti fašismu (Brno 1981), nebo monografie odbojářů Drahanské vysočiny a Blanenska "Žijeme jejich odkazem" (Blansko 1985), kde jeho jméno září dokonce na dvaceti stranách knihy, anebo v regionálních pracech,jako byla studie Aleny Štoudkové "Protifašistický odboj v okrese Blansko ( SEŠ Brno, s.a.) a v mnoha dalších publikacích.

Oldřich Blažek se zapojil do odboje již od počátku okupace, zradou konfidenta však byl odhalen. Spojení s organizacemi bylo přerušeno, ale po zatčení Oldřich Blažek přes kruté mučení nic nevyzradil. A zažil toho vrchovatě. Od věznění na Špilberku,přes Kounicovy koleje do hrůzného Breslau, potom zase do Mírova, a opět zpátky do Breslau. Odtud putoval s ostatními vlastenci do Berlína k volksgerichtu,který nastal v červenci 1940. Po volksgerichtu pak už započalo pouze čekání na popravu, která nastala 16. listopadu 1942 v Plötzensee. Je známo hrdinské chování Blažka před německými katany. Nezradil a neprozradil nikoho.


Osvobozená republika ocenila in memoriam Oldřicha Blažka roku 1947 jmenováním vrchním školním radou. Již roku 1945 mu prezident Budovatel dr.Edvard Beneš udělil Čs válečný kříž in memoriam ! Za ČSSR dostala škola v Rájci název ZDŠ Oldřicha Blažka. Jeho busta byla před školou a ve škole bývala pamětní deska. V bývalé NDR dokonce vznikla skupina Oldřicha Blažka, kdy mladí pedagogové na jeho památku pojmenovali své sdružení. Rájec také po něm pojmenovala jednu ze svých ulic.


Zatímco pojmenování ulice zůstalo, název školy po převratu 1989 byl zrušen ...(!). Dodnes nám odbojářům nikdo nepodal vysvětlení ani zdůvodnění, proč se tak stalo. Proč muselo jméno vynikajícího vlastence, významného odbojáře, nositele Čs.válečného kříže, zmizet z názvu základní školy. Proč odbojář Blažek vadil? Pro svou levicovost? Když jsem se na to tázal ve škole, nedokázali mi odpovědět, prý se to stalo někdy krátce po revoluci...Kdo a jak to nařídil, mi nedokázali vysvětlit.


Dnes, při 110.výročí tohoto významného hrdiny moravského odboje, je zamyšlení nad školou v Rájci pro odbojáře téměř šokující. Co jsme to za obrazoboreckou společnost ? V Ploštině odstraníme sochu Partyzána. V Brně vyřezáváme z kamene srpy a kladiva na stéle padlých osvoboditelů v Králově Poli. A v Rájci-Jestřebí, již tak nechvalně proslulém jakousi nepovedenou protektorátní restitucí, navíc zrušíme jméno významného moravského odbojáře v názvu školy. Nezasloužíme si, aby nám naši potomci symbolicky nenakopali ? Národu, který plivá na své hrdiny, vždycky šlápnou na hlavu. Bude Rájec mezi těmi pošlapanými na místě docela předním ?


Jiří Jaroš Nickelli, předseda OV ČSBS Boskovice



Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz