Zmocněnkyně pro integraci požaduje volební právo pro migranty bez německého pasu. Důležité je prý interkulturní otevření

 

28.3.2018 ,  Jan Běhůnek, časopis Šifra

 

Komise pod vedením zmocněnkyně pro integraci Aydana Özuğzu požaduje dvojí občanství a volební právo pro cizince z nečlenských států EU, kteří trvale žijí v Německu. Požadavky jsou součástí prohlášení o poslání Německa, které navrhla komise.

Komise pod vedením zmocněnkyně pro integraci Aydany Özogúze (SPD) požaduje volební právo pro cizince, kteří trvale žijí v Německu, na lokální úrovni. Stejně tak by měli mít možnost hlasovat v referendech. Zpravodajský portál welt.de oznámil, že návrh, který předložila Aydana Özogúze, vypracovala Nadace Friedricha Eberta.

V pravidelné zprávě University of  Pennsylvania, která se jmenuje 2017 Global Go To Think Tank Index Report, Nadace Friedricha Eberta v žebříčku nejvlivnějších think-tanků na světě obsadila 12. místo.

Je součástí demokracie, že se všechny zúčastněné osoby podílejí na rozhodování, tvrdí komise. Řeší se to již v 15 z 28 zemí EU. Rovněž by se měl usnadnit přístup k německému občanství například snížením minimální délky pobytu nebo možností dvojího občanství. Národní rada pro integraci, podobně jako etická rada, by měla v administrativě, hospodářství a médiích podporovat další otevřenou mezikulturní spolupráci.

 

Zacházení s rozmanitostí je „měřítko demokracie, společenského smíru a bezpečnosti“

 

V Berlíně zmocněnkyně pro integraci Aydana Özuğzu sdělila, že zacházení s rozmanitostí je „měřítko demokracie, společenského smíru a bezpečnosti“. Člen komise Herbert Brücker z Institutu pro zaměstnanost a výzkum povolání sdělil, že dobré soužití může být úspěšné teprve tehdy, pokud se v Německu každý může účastnit politického, ekonomického a kulturního života.

K tomu také patří otevřená debata o konfliktech ohledně přerozdělování a sociální nespravedlnosti, říká profesor. Snazší přístup k německému občanství, hlasovací právo na lokální úrovni pro občany ze zemí mimo EU a „prosazování interkulturního otevření administrativy, hospodářství a médií nebo spolkový zákon o spoluúčasti“ jsou rozhodující kroky na cestě k opravdové účasti a rozmanitosti v praxi.

Na dokumentu, který předložila Aydana Özoğuzu, se vedle dalších politiků SPD spolupodíleli také ekonomové, odborníci na islám, jakož i zástupci přistěhovaleckých a náboženských komunit.

Zdroje: https://www.welt.de/politik/deutschland/article162070856/Oezoguz-fordert-Wahlrecht-fuer-Migranten-ohne-deutschen-Pass.htmlhttps://www.epochtimes.de/politik/deutschland/oezoguz-fordert-wahlrecht-fuer-migranten-ohne-deutschen-pass-a2049299.html