Žádné dobré vyhlídky

 

09. 03. 2018 , www.pragerzeitung.cz

 

Prezident Miloš Zeman je ve druhém funkčním období. Ani slavnostní inaugurace ve Vladislavské síni Pražského hradu nevěstí nic dobrého. Již přípravy na inauguraci způsobily potíže. Protože v seznamu pozvánek Prezidentské kanceláře byla řada lidí, kteří museli být pozváni kvůli své veřejné funkci: někteří představitelé regionů - srovnatelní s předsedou vlády v Německu - a rektor Masarykovy univerzity v Brně. Lidé, o kterých je známo, že si získali na konci prvního funkčního období, tím či oním způsobem, nelibost prezidenta. Ať už kritizovali Zemanovu administrativu, nebo, jako ve většině případů, podporovali jiného kandidáta v lednových prezidentských volbách. Průběh inaugurace nebyl překvapivý. Již dosavadní Zemanovo úřadování bylo bohaté na malicherné pomsty. Dal jim příležitost vůči některým zástupcům společnosti, křesťanským demokratům a několika dalším hostům ve svém inauguračním projevu, dne 8. března. Ti po chvíli při jeho řeči povstali a odešli do haly, což je nebývalé v mladé historii České republiky. I v delší historii Československa se srovnatelná událost stala jen jednou, a to v roce 1920. Především to bylo pro způsob, jak Zeman využil slavnostního státního obřadu, aby vyjádřil svou nelibost několika lidem jemu nepopulárním.

 

Zvláště jak nazval dobrodruhem privatizace devadesátých let Zdeňka Bakalu, a dal ho jako "skvrnu" pro Českou republiku na hradní pranýř. „Dokud se tento problém nevyřeší, nemůžeme tvrdit, že se velká hospodářská trestná činnost v České republice stala minulosti ...“ Hned poté, se zabýval novináři „Hospodářských novin“, týdenníku „Respekt" a Zpravodajského serveru - tři uznávaných mediálních orgánů, nicméně patřících Bakalově mediální společnosti: "Každodenně nás poučují, jak se máme chovat. Podle mého názoru bychom neměli respektovat, nebo brát vážně novináře, kteří jsou od něj placeni. Kromě toho obvinil veřejnoprávní televizní kanál, že je významným podporovatelem strany TOP09. Vyjádřil své očekávání, že se České televizi nezakrytě vrátí nedobré důsledky, v závislosti na špatném působení této strany.

Je příznačné, že později Zemanovu řeč posoudili jako správnou pouze vůdce komunistů Vojtěch Filip a pravicový extremista Tomio Okamura. Dokonce i předseda vlády Andrej Babiš, který je stále závislý na Zemanovi, řekl s mírně kritickým podtónem: „naše společnost se musí sjednocovat; Očekával jsem jinou řeč. Očekával jsem, že se nebude tolik zabývat stranami, ale bude nad věcí."

Jiní se vyjádřili zřetelněji. Například předseda TOP 09, který odešel z místnosti, řekl: „Je smutné, že se Miloš Zeman ani nemůže odpoutat od útoku na ty, kteří s ním nesouhlasí, a to ani při tak slavnostním státním obřadu." Ještě ostřeji se projevila Miroslava Němcová z ODS, bývalá předsedkyně parlamentu, která byla řečí rovněž zděšena: „Opustila jsem Vladislavský sál, protože prezident slib, že bude prezidentem celého národa, porušil hned při slavnostní řeči, při přísaze.“ A šéf Pirátů, čerstvě zvolený do Parlamentu, v jasné narážce na vraždu novináře a jeho snoubenky prohlásil: „Podněcovat legálně v rámci inaugurace veřejnost proti novinářům, jak to dělají soukromá média, je nechutné a především velmi nezodpovědné v době, ve které můžeme pozorovat u našich sousedů, jak může obrácení veřejnosti proti novinářům dopadnout. (…)  Naštěstí se na Hradě politika nedělá. Nevznikají tam žádné zákony."

 

Byla to náhoda, že staro-nový prezident Zeman nepoložil ruku na českou ústavu při přísaze, tak, jak je to předepsáno pro akt, a ke kterému byl výslovně vyzván předsedou Parlamentu? Během svého prvního funkčního období v mnoha případech interpretoval ústavní předpisy autokratickým způsobem a snažil se tak rozšířit své postavení a pravomoci daleko za rozsah stanovený ústavou, nebo se zbavit zatěžujících povinností. V novém období pěti let, jak očekává mnoho lidí v zemi, bude pokračovat tímto směrem ještě bezohledněji. Třetí funkční období ústava vylučuje, takže mu voliči již nemohou ukazovat červenou kartu, i kdyby to chtěli. Vzhledem k poklesu hlasů pro tradiční demokratické strany v České republice by to bylo pochybné.

Text: Josef Füllenbach, Foto: David Sedlecký, CC BY-SA 4.0

http://www.pragerzeitung.cz/index.php/home/politik/21573-keine-guten-aussichten