Z rozhovoru Zemana pro PL

Psychiatrie! Střílet. Miloš Zeman pro PL.

 

18. 05. 2018     ROZHOVOR S PREZIDENTEM Migrační kvóty a podpora přijímání uprchlíků. To jsou důvody, proč hlava státu nejmenuje ministrem zahraničních věcí Miroslava Pocheho z ČSSD. Vedle toho se prezident Zeman vyjádřil k senátorům, co ho chtějí žalovat za velezradu.

 

PL:     Pane prezidente, uvedl jste, že Miroslava Pocheho z ČSSD na post ministra zahraničí nebudete akceptovat. Přepokládám, že jste to sdělil i předsedovi sociální demokracie během vaší schůzky v Ostravě.

MZ:     Velmi správně, sdělil.

 

PL:     Zaznělo od pana předsedy Hamáčka jiné jméno, koho by sociální demokracie místo Pocheho nominovala?

MZ:     Ten rozhovor byl důvěrný, a právě proto detaily není nutné sdělovat.

To chápu, neptám se na konkrétní jméno. Zajímá mě, zda od šéfa ČSSD jiná varianta zazněla.

Diskutovali jsme samozřejmě nejenom o ministru zahraničí, ale i o dalších ministrech za sociální demokracii.

 

PL:     Jaké konkrétní výhrady vůči panu Pochemu máte? 

MZ:     Pan Poche je člověk, který výrazně vystupoval ve prospěch migračních kvót, a jeho zaměření by tedy bylo v rozporu s oficiální zahraniční politikou nové vlády. (Nejsme si zcela jisti, že by nová vláda jednoznačně odmítala kvóty, tím spíš, když v ní bude ČSSD – pozn. RSP)

 

PL:     Takže vaše výhrady k němu jsou pouze tohoto charakteru?

MZ:     Mimo jiné, protože on v květnu 2015 napsal článek, který byl velmi vstřícný vůči migrantům a obhajoval právě zmiňované migrační kvóty.

 

PL:     Doporučil jste členům ČSSD, aby koaliční vládu v referendu podpořili. V případě, že by se to nestalo, je podle vás stále na stole varianta vlády ANO s podporou KSČM a SPD?

MZ:     Samozřejmě, že ano.

 

PL:     Komunisté mají ovšem výhrady i v současné době, konkrétně v případě navyšování počtu vojáků v zahraničních misích. Umíte si představit, že by z toho Andrej Babiš ustoupil? 

MZ:     Nemohu mluvit za Andreje Babiše. Pokud jde o můj názor, podporuji ty zahraniční mise, které mají bojový charakter. A to je v daném případě mise v Afghánistánu a také mise v Mali. Patrně bych ještě doplnil misi v Iráku, kde cvičíme piloty, ale tam to není doslova a do písmene bojové nasazení. (V tomto případě s panem prezidentem nesouhlasíme. Bojové nasazení našich vojáků by bylo možno přijmout a podporovat, pokud by šlo o boj za naše národní zájmy. To ovšem není případ ani Afghánistánu ani Mali – pozn. RSP)

 

PL:     Velkou bouři nedávno vyvolaly zprávy o tom, že ministr vnitra podepsal tzv. Marrákešskou deklaraci. Někteří politici varovali, že tím zavázal ČR přijímat migranty. On sám to odmítá s tím, že jde o dezinformace. Jak to vidíte vy?

MZ:     Pokud nás k ničemu nezavazuje, je otázkou, proč se podepisuje.

 

PL:     Když byla řeč o ministru Metnarovi, bylo oznámeno, že byl dočasně zproštěn funkce šéf ÚZSI. Ihned se ozvala kritika, že tak činí vláda bez důvěry a v demisi a že Andrej Babiš tím přebírá kontrolu nad civilní rozvědkou. Jak se na to díváte?

MZ:     Je v kompetenci ministra Metnara provádět nezbytné personální změny, pokud je ministrem.

 

PL:     Senátoři STAN mluví o tom, že proti vám připravují ústavní žalobu pro velezradu kvůli Novičoku. Můžete to komentovat?

MZ:     Už jsem to v jednom předchozím rozhovoru označil za případ pro psychiatrickou léčbu než jakékoli vážně míněné tvrzení.

(V této souvislosti uvádíme, že návrh Senátu – souhlasíme s panem prezidentem, že je případem pro psychiatrickou léčbu, který může opět otevřít diskuzi o nepotřebnosti druhé komory Parlamentu ČR jako úložiště pro fyzicky i mentálně opotřebované a odkládané tzv. politiky – Poslanecká sněmovna nezařadila vůbec na program jednání. Podle našich informací nehlasovali pro zařazení na program jednání poslanci ANO, KSČM s výjimkou Dolejše, SPD, ale z poslanců ČSSD jen Jaroslav Foldyna. Podobně ubohá komedie se odehrává kolem stížnosti jakési příbuzné Peroutky. Že chce nějaká ženská přijít k penězům, se asi dá pochopit, ale takovými ubohostmi? Mimochodem jde o tohoto Peroutku, autora článku na snímku útržku dobových novin – pozn. RSP)

V Mimoni 22. 5. 2018, převzato z PL, poznámka M. Starý

http://severoceskapravda.cz/index.php/informace/1754-z-rozhovoru-zemana-pro-pl