Vítězství Viktora Orbána bouřlivé varování Bruselu

 

Dmitrij Sedov

 

Maďarských voleb se účastnil nebývalý počet voličů – 70 %. Koalice FIDESZ získala 48,5 % hlasů a v parlamentu bude mít 134 poslanců ze 199, tedy kvalifikovanou většinu s  právem reformovat ústavu. Bojovný duch Orbána je nyní posílen. Ve svém vítězném proslovu po vyhlášení výsledků voleb řekl: Zvítězili jsme a to nám umožní  bránit Maďarsko. EU není Brusel, EU je Berlín, Budapešť, Varšava, Praha, Bukurešť. Je to komplex národních hlavních měst.“

Orbán usedá do křesla premiéra počtvrté a Brusel je přesvědčen, že dojde k novým konfliktům, k jakým dochází již od jeho prvního funkčního období, od roku 2010. Podstata neshod s EU tkví v omezování příjmu migrantů, omezení svobody médií, justice a lidskoprávních nevládních organizací, pronásledování Sörösových organizací v Maďarsku a podezření na zneužití finanční pomoci EU.

Vítězství FIDESZ potěšilo německou AfD, francouzskou Národní frontu a Stranu svobody v Nizozemsku. Její vůdce Wilders Orbánovi blahopřál. Dokonce i ve federální vládě Německa se našli sympatizanti maďarské koalice. Vůdce CSU Seehofer řekl, že je „potěšen vítězstvím“ FIDESZ a jeho strana bude pokračovat v partnerských vztazích s Orbánem.

Jenomže je i jiná Evropa. Ministr zahraničí Lucemburska řekl, že se EU nebudovala proto, aby „připravovala cestu národním ideologům ve vládách“. Zástupci OBSE připravují dokument k volbám v Maďarsku, v němž se očekává kritika informační politiky Maďarska ve volební kampani. Mezitím viní opozice Orbána z porušení demokratických norem.

Ovšem Viktor Orbán získal kriticky důležitou podporu od obyvatel. Řekl, že celá imigrační krize roku 2015 byla produktem spiknutí Sorose. To rozčílilo britský Guardian, který píše: „Viktor Orbán přemýšlí v terminologii typické jen pro pravicové marginály. Když tvrdí, že ‘desítky milionů migrantů z Afriky a Blízkého východu čeká na možnost vypáčit maďarská vrata a vecpat se dovnitř, přičemž rozsévají teror, zločinnost a násilí a potom nebude cesty zpět’, objevuje se jako vůdce protiimigračního hnutí, je to výzva jednotě EU a maďarská válka s demokracií se z tohoto pohledu jeví jako válka s demokracií v celém světě – Maďarsko … otravuje politickou atmosféru“.

Německý kanál n-tv.de se vyjadřuje v mnohem mírnějších výrazech, ale také poznamenává, že se Orbán vynasnaží zbavit poslední nezávislá media hlasu, učinit nezákonnými jemu nepohodlné nevládní organizace a nakonec podřídit své kontrole soudy. Na evropské úrovni bude dále vystupovat proti politice solidarity v EU týkající se migrantů a běženců. Zde také citují New York Times: Tyto volby asi budou posledními, po kterých se těžce poškozená demokracie převrátí na volební autokracii. Evropskému spolku demokratických států vznikne otázka: Je možno s Orbánem dělat společnou politiku?“

Eurokomisař pro rozpočet Oettinger vyhrožuje Maďarsku použitím finančních pák, jenomže Brusel na provádění takové politiky proti jednomu členu EU nemá kritéria a hrozba vyzní na prázdno. Může být využit čl. 7 statutu EU, sankcí za porušení zásad právního státu, jako se to aplikovalo na Polsko. Hlavně může být upřeno právo hlasovat v Radě ministrů EU.

Dne 12. dubna má EP posuzovat zprávu o stavu demokracie v Maďarsku, kterou vypracovala komise pod vedením Sargentiniové z holandské Strany zelených, ale šéf frakce zelených v EP Lamberts si není jistý, že se najde většina, která dokáže pro Maďarsko použít článek 7. Sám kategoricky tvrdí: V Maďarsku převládá nacionalistický populismus. Nenapadá mě žádné jiné označení pro to co se děje – štvanice na imigranty, křížová výprava na Sorose a sotva utajovaný antisemitismus.“

Tak jako tak musí mít EU pevné řešení. Dlouhodobé finanční plánování a červnové závěrečné hlasování o reformě zákonů o běžencích vyžaduje od EU jednomyslnost, avšak FIDESZ se chystá omezit v květnu činnost nevládních organizací pomáhajících běžencům. Zástupce FIDESZ v parlamentu uvedl: „Je to otázka svrchovanosti, jedná se o bezpečnost země.“ S Orbánem se konsenzus v Evropě nedosáhne. Podle člena EP za CDU Webera by si měl Orbán zvolit, zda Maďarsko zůstane v EU, nebo z ní vyletí.

Převzato z Fondsk.ru

Outsidermedia.cz