V Německu zhodnotili pravděpodobnost válečného střetnutí Evropy a Ruska

Redakce AC24     

 

Rusku a Evropě hrozí zprostředkované válečné střetnutí, bude-li se napětí i nadále zvyšovat, prohlásil poslanec Spolkového sněmu za stranu Alternativa pro Německo (AfD) Mark Jongen v interview pro Sputnik Lietuva.

 

Na otázku o perspektivách vztahů mezi Moskvou a EU za 10 až 15 let politik odpověděl, že je několik pravděpodobných scénářů, ale „v nejhorším případě" dojde k vojenské konfrontaci.

 

„Existuje několik scénářů a nemohu teď jmenovat ten nejpravděpodobnější. Bude-li se napětí zvyšovat tak, jak je tomu nyní, čeká nás v nejhorším případě vojenská konfrontace přes „zprostředkovatele". Klíčové slovo je Ukrajina," řekl. Také podle názoru poslance přivede ten nejlepší scénář k užší alianci s Ruskem, bude k tomu ale třeba posílení pozic stran podobných AfD.

 

„V tom nejlepším případě, když strany podobné AfD posílí svůj vliv v Evropě a budou se účastnit řízení svých zemí, dospějeme k užší alianci s Ruskem a budeme moci pokračovat v naší kulturní a obchodní výměně bez všech těchto škodlivých manévrů, jako jsou třeba sankce. Opakuji však, že to záleží na tom, jak bude vypadat politická krajina zde na Západě. Pracujeme na tom, aby se naše vztahy vyvíjely tou druhou cestou," dodal Jongen.

 

Politik si kromě toho postěžoval na degradaci diplomacie a diplomatického jazyka a vyjádřil své znepokojení, že v poslední době se některé země uchylují k vážným obviněním na dresu jiných států, aniž by měly nějaké důkazy.

 

Poslanec souhlasil s tím, že se v mezinárodní politice zvýšila úloha provokací, jako je kauza Skripalových nebo domnělý chemický útok v syrské Dúmě.