Už víme, proč ČSSD požadovala křeslo ministra vnitra!

Na vnitru bude sedět Bakalův člověk z amerického Aspen Institute a pomalu se začíná rýsovat, proč Babiš neposlechl Miloše Zemana a nevytvořil koalici s KSČM a SPD. Andreje někdo přitlačil ke zdi, když ho donutil změnit názor, pustit Hamáčkovi vnitro a ještě pozici ministra zahraničí. Kauzy Nikulin a Novičok ukázaly, že na Babiše má někdo obrovskou páku!

Když zhruba před měsícem skončily neúspěchem námluvy mezi Hnutím ANO a ČSSD, vypadalo to špatně, pomalu na předčasné volby. Andrej Babiš šel na Pražský hrad za prezidentem Milošem Zemanem, aby se poradili, co dělat dál. Prezident odmítl myšlenku předčasných voleb a doporučil Andreji Babišovi, aby vytvořil menšinovou vládu, klidně i jednobarevnou, s podporou KSČM a SPD. Programové průniky existovaly a dosud existují, neměl to být problém. Jenže se stalo něco neuvěřitelného. Neuběhlo ani 24 hodin po schůzce s prezidentem, když Andrej Babiš oznámil, že uvažuje znovu otevřít vyjednávání s ČSSD, které skončilo před několika dny předtím neúspěchem. Tehdy to zkrachovalo na požadavku předsedy ČSSD Jana Hamáčka na obsazení pozice ministra vnitra. Pouhých 24 hodin po schůzce s prezidentem, který Babiše nasměroval k SPD a KSČM, došlo k obrovskému obratu. Andrej Babiš změnil náhle názor a nabídl ČSSD pozici ministra vnitra.

Aspen Institute Central Europe je pražskou pobočkou nadnárodního amerického think tanku.

Andrej Babiš čelí už od konce voleb velkému tlaku uvnitř Hnutí ANO, kde skupina lidí okolo Roberta Pelikána, Martina Stropnického a Dana Ťoka nechce za žádných okolností spolupracovat s SPD, doslova jim naskakuje kopřivka při představě, že by ANO mělo spolupracovat s lidmi Tomia Okamury. Zemanova rada proto Babiše nepotěšila a jeho návrat k jednání se tak dal interpretovat jako volba menšího zla, protože v případě jednání s SPD by se mohlo Babišovi rozpadnout Hnutí ANO zevnitř. Jenže ono to zdaleka není tak jednoduché. Pokud se totiž mluví o tom, co je volba menšího zla, potom s překvapením zjistíme, že Andrej Babiš si možná vybral daleko větší zlo, než by pro něho představovala SPD. A bylo by naivní si myslet, že o tom neví, nebo že se tím dosud nezabýval, ale pokud půjde Andrej Babiš do vlády s ČSSD, půjde ve skutečnosti do vlády se Zdeňkem Bakalou!

Hamáček pracuje pro Zdeňka Bakalu, pracují spolu v jedné americké neziskovce!

Předseda ČSSD Jan Hamáček se zdá být jako tichá myška, která nedělá vlny, ovšem ve skutečnosti je to jeden z největších koňů amerických neoconů uvnitř ČSSD. Jan Hamáček je totiž členem představenstva [1] amerického nátlakového think tanku Aspen Institute Central Europe [2], což je pražská neoconská pobočka americké matky této neziskovky. A Hamáček v tomto představenstvu sedí s takovými lidmi, jako je Madeleine Albright, čestná předsedkyně Aspen Institute, Michael Žantovský, prezident mezinárodního poradního sboru Aspen Institute, nebo právě Zdeněk Bakala.

Právě Bakala totiž zastává v Aspen Institute pozici viceprezidenta sboru poradců. Bakala má v Aspenu kromě Jana Hamáčka z ČSSD dalšího člověka. Tím je Andrew Knight, předseda představenstva Bakalova vydavatelství Economia, které vydává mj. Hospodářské noviny a Respekt. A je to ta samá Economia, která provozuje freemaily Centrum.cz, Atlas.cz a Volny.cz, které zahazovaly emaily českých občanů, pokud obsahovaly odkazy na alternativní servery. A šéfredaktorem mezinárodní sekce Hospodářských novin je Martin Ehl [3], který je shodou okolností řadovým členem Aspen Institute. A stejně tak členem Aspen Institute je i novinář Ondřej Kundra [4], také z Bakalova časopisu Respekt. Jsou tam všichni Bakalovci pěkně pospolu.

ČSSD usilovala o křeslo ministra vnitra tak moc, až to bylo divné. Nyní už víme, co za tím bylo!

Jenže, to není všechno. Kdo je v představenstvu Aspen Institute Central Europe spolu s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem? Koho tam vidíme? No přece Jana Farského [5], předsedu poslaneckého klubu Hnutí STAN. Takže si můžeme shrnout a otevřít nevěřícně ústa dokořán. Andrej Babiš přenechá Janu Hamáčkovi pozici ministra vnitra. Teď už je jasné, proč ČSSD tak moc usilovala o pozici ministra vnitra, protože Zdeněk Bakala potřebuje mít plnou kontrolu a vliv nad policií, aby se nikdo nevrtal v kauzách OKD a ani v poslední kauze lithia na Cínovci, kde redakce AE News odhalila napojení na lidi z okolí Zdeňka Bakaly.

Např. šéfem společnosti Geomet, která provádí na Cínovci průzkumné vrty pro společnost European Metals Holdings z Austrálie, je ing. Richard Pavlík, který od roku 2007 pracoval pro Bakalu v OKD, nejprve jako projektový manažer a potom dokonce jako poradce ředitele OKD [6]. Zdeněk Bakala jako viceprezident sboru poradců v Aspen Institute tedy zjevně pověřil Jana Hamáčka, aby usiloval při vyjednáváních s Babišem o získání kontroly nad ministerstvem vnitra, protože právě vnitro drží klíče k tomu, jestli bude nebo nebude Zdeněk Bakala vyšetřován v souvislosti s těmito kauzami. A není náhodou, že právě před několika dny padl v kauze OKD další zázračně osvobozující rozsudek, privatizace OKD prý totiž byla v pohodě, řekl český soud [7]. Česko snese fšecko?

 Současně je nade všechny pochybnosti jasné, že názorové rozkoly mezi Milošem Zemanem a Andrejem Babišem organizuje právě Aspen Institute a lidé, které skrze Aspen ovládá Zdeněk Bakala. Jan Hamáček jako člen představenstva správní rady Aspen Institue Cetral Europe tak vykonává zadání a instrukce viceprezidenta Aspenu Zdeňka Bakaly v nejvyšší politice a ve všech procesech získávání kontroly a vlivu na chod ministerstva vnitra po ustanovení vlády Andreje Babiše. Bakalův člověk, předseda ČSSD Jan Hamáček, převezme tuto zodpovědnost na sebe a jako ministr vnitra dohlédne, aby se policie vyhnula kauzám Zdeňka Bakaly velkým a mohutným obloukem. Tím se vysvětluje, proč ČSSD tak horečně usilovala o pozici ministra vnitra po volbách. Bakala snad něčím motivuje Lidový dům ke spolupráci? Úhrada dluhů ČSSD v kauze Altner, např.?

Babiš se rozchází se Zemanem, je to jen otázka času, než oba dva začnou jít proti sobě. Co se stalo? Obchod mezi Bakalou a Babišem?

Mnoha lidem totiž nebylo pořád jasné, proč by pozice ministra vnitra měla mít pro ČSSD význam, když v minulé vládě ovládal vnitro právě Milan Chovanec z ČSSD. Pokud by Lidový dům chtěl něco “ošetřit” na vnitru, měli na to dost času pod Chovancovým vedením. Je proto nade vše jasné, že požadavek ČSSD na obsazení pozice ministra vnitra nevychází z Lidového domu, ale vychází z Aspen Institue Central Europe od viceprezidenta Aspenu, od Zdeňka Bakaly. A to je pro mnohé fanoušky Andreje Babiše asi pořádný šok a velká sprcha.

Zbývá odpovědět na jedinou otázku, proč Andrej Babiš na toto přistoupil? Musí přece vědět, že Jan Hamáček je marioneta Zdeňka Bakaly, která bude mít za úkol sedět v křesle ministra vnitra a nepřipustit vyšetřování kauz Zdeňka Bakaly. Je snad za tím nějaká obchodní dohoda mezi Bakalou a Babišem? Nechce se mi věřit, že by Andrej Babiš nevěděl o propojení Jana Hamáčka na Zdeňka Bakalu skrze Aspen Institute, tomu prostě odmítám uvěřit.

Babiš by normálně nikdy nepřipustil, aby se do pozice ministra silového resortu dostal někdo s napojením na Zdeňka Bakalu, který je největším nepřítelem Miloše Zemana. To opět ukazuje na to, že podle všeho to vypadá, že Andrej Babiš už s prezidentem Milošem Zemanem nepočítá. Znamená to, že se mocenský tandem rozpadne? To je docela možné, protože poslední vývoj událostí ukazuje, že Babiš se bude více orientovat na politiku úsluh neoconům, než na politiku konfrontací s nimi, kterou volí Miloš Zeman.

ČSSD po zvolení nového vedení s Hamáčkem v čele řídí vlastně Zdeněk Bakala? Je to snad dobrý obchod? Zaplatí bývalý uhlobaron Lidovému domu exekuci v kauze Altner za více než 300 milionů korun? A co z toho bude mít Babiš, že se nesnaží Bakalovi zabránit v získání vlivu na vnitro skrze Hamáčka?

Něco se ovšem po volbách do sněmovny opravdu stalo. Andrej Babiš začal dělat kroky v ostrém rozporu s postoji Miloše Zemana, až to začalo vypadat, že Andrej Babiš je hotový americký neocon. Nejprve pověřil ministra spravedlnosti Roberta Pelikána, aby potají a v noci vydal do USA na Velký pátek velikonoční Jevgenije Nikulina, a to navzdory prezidentově nesouhlasu a hlavně navzdory zákonům, protože Jevgenij Nikulin byl pod ochranou českého práva jako žadatel o azyl a v té věci nebylo dosud rozhodnuto.

Další útok proti Miloši Zemanovi přišel v kauze Skripal, kdy ministr zahraničí za Hnutí ANO Martin Stropnický vyhostil z ČR tři ruské diplomaty. A třetí rozpor s prezidentem přišel před týdnem, když Andrej Babiš odmítl slova prezidenta o tom, že se v ČR vyráběl novičok, protože podle premiéra v demisi se prý novičok v ČR jenom “testoval”. Tohle už nelze nazvat ani zdánlivým spojenectvím, to je zkrátka konflikt a hluboké neshody mezi prezidentem a premiérem. A tyto neshody se prohlubují.

Andrej Babiš je podle všeho připraven oddělit domácí politiku od zahraniční, podobně jako teď probíhají procesy v USA. Domácí politika je do značné míry nezávislá a Andrej Babiš bude prosazovat volební program, ale zahraniční politika bude pod kontrolou cizích osob, cizích institucí a místodržitelů v organizacích, jako je právě Aspen Institute. A jak je vidět, Andrej Babiš s tímto únosem zahraniční politiky do cizích rukou nic dělat nebude. Anebo (už/ještě) nemůže?

Bakalův člověk z Aspenu (Jan Hamáček) bude kontrolovat vnitro, další politik z ČSSD bude ministrem zahraničí, takže na Aspen napojená ČSSD bude prosazovat pro-americkou zahraniční politiku a první reakci už jsme mohli vidět včera, když Jan Hamáček prudce a hystericky reagoval na požadavek KSČM, že nová vláda nesmí ve volebním programu mít závazek na navyšování počtů českých vojáků v zahraničních misích. Hamáček doslova uvedl [8], že neobětuje (americké) spojenecké závazky výměnou za komunistickou podporu při hlasování o důvěře nové vládě. Tím se Hamáček celkem jasně odkopal, že neobhajuje zájmy českého národa, ale obhajuje zájmy Aspen Institute Central Europe, zájmy Zdeňka Bakaly a zájmy transatlantických sil v ČR. Odchod Sobotky tak přiklonil ČSSD ještě více k USA a ještě více ke Zdeňku Bakalovi. Kruh se uzavírá.

Sdílejte prosím tento článek na sociálních sítích a v emailech, ať se lide dozví, jaké procesy probíhají v zákulisí sestavování nového mocenského úchopu v České republice.

-VK-

Šéfredaktor AE News