Útok na Sýrii: rozčilení na domácí frontě

 

17.4.2018 VSa        V USA, Francii i ve Velké Británii se společný útok na Sýrii setkal s vlnou kritiky. Kritikům vadí, že vojenská akce nebyla projednána parlamenty zemí a že úder byl nepotřebným vměšováním.

Po leteckých úderech na Sýrii se Theresa Mayová, Emmanuel Macron a Donald Trump prezentovali hrdě – ale doma čelí sílící kritice, píše rakouský Kurier.

Elita západních zemí si neodpustila se sama pochválit. Tak například prezident Trump ohodnotil útok, který byl zjevně vzhledem k ruským jednotkám velice omezený, jako plný úspěch. Byl to prý „perfektně vedený úder“, výsledek nemohl být lepší a na Twitteru nechybělo ani „mise splněna.“

Britská premiérka Mayová označila akci za „omezenou, zacílenou a efektivní“ a prezident Macron si vykládal, že nyní musí Rada bezpečnosti OSN jednotně uchopit iniciativu, aby zajistila ochranu civilního obyvatelstva, a tím i pomohla v zemi znovu najít mír.

Takže zatímco si lídři gratulují vzájemně k útoku v Sýrii, roste u nich doma kritika.

Ve Velké Británii to jde tak daleko, že Mayová musí vysvětlit v Parlamentu, proč byla tato akce schválena bez rozhodnutí Parlamentu. Především vůdce opozice, Jeremy Corbyn, zpochybňuje legitimitu leteckých útoků. Ptá se, kde je právní základ. A také řekl, že bomby nezachrání žádný život a mír nepřinesou.

Podobně se s kritikou musí vypořádat Macron, který už je v médiích popsán jako „mladší Trumpův partner.“ I francouzská opozice kritizuje, že nebyla o účasti na vojenském útoku informována a neschvaloval se.

Macron reagoval rychle: byl zvolen lidem nejen jako šéf státu, ale i jako vrchní velitel ozbrojených sil, řekl. Dále uvedl, že Francie a spojence nevyhlásili Asadovi válku, jen začali být aktivní, aby mezinárodní právo, tedy rezoluce Rady bezpečnosti nebyly bez účinku.

Francie a USA souhlasí s ukončením vojenského nasazení v Sýrii a to tehdy, kdy bude ukončena válka proti Islámskému státu. Jenže pak přišlo od amerického prezidenta, že se prý Trump bude držet plánovaného stažení vojsk ze Sýrie.

Je možné, že tímto krokem chce Trump uklidnit své kritiky. Dokonce i v konzervativních médiích a mezi pravicovými republikány byl totiž vojenský úder označen za nepotřebné vměšování do politiky jiné země.

http://casopisargument.cz/2018/04/17/utok-na-syrii-rozcileni-na-domaci-fronte/