Ukrajinská armáda dostala úkol utáhnout smyčku okolo Doněcka!

 

Zdroj ve štábu Operace spojených sil (OSS) řekl publikaci „Strana.ua" o cíli útoku ukrajinské armády na Gorlovku v oblasti Doněcka.

23.květen 2018 - 10:15

 

Podle něj ukrajinské bezpečnostní síly chtějí utáhnout smyčku okolo Doněcka. Vysvětluje to skutečnost, že se současnosti vedou okolo města Gorlovky velmi tvrdé boje.

„Gorlovka je obklopena výhodnými výšinami, včetně obce Južnýj, ten, kdo vlastní opěrné pozice na těchto výšinách, ve skutečnosti ovládá město. Z nich se snadno ostřeluje celé město,“ řekl důstojník.

Jak zdroj publikace uvedl, v případě, že bezpečnostní síly převezmou kontrolu nad výšinami, tak se armáda samozvané DLR v Gorlovce vzdá bez boje, protože „nebude mít žádný smysl zemřít“.

Zdroj nazval Gorlovku strategickým odrazovým můstkem pro ofenzívu proti Debalcevu a Jenakijevo a poté na Doněck.

„Ukrajinská armáda formálně neporušuje dohody z Minsku - výšiny okolo Gorlovky patří do takzvané šedé zóny. A máme plné právo obsadit šedou zónu, protože takový „postup se za útok nepovažuje,“ vysvětlil armádní zdroj ukrajinské myšlení.

Porošenko: Mírovou misi na Donbasu zavedeme pomocí těžkých zbraní

Standardní taktika Aukrajinské armády

Ruský analytik Alexander Asafov nazval tuto taktiku standardem ukrajinské armády. Podle něj chtějí obsadit „šedou zónu", aby přivezli dělostřelectvo a ostřelovali oblasti Doněcka. „Situace se vážně zhoršila – říká se, že se blíží událostem z roku 2015," uvedl.

Podle Asafova může být toto zhoršení na jihovýchodě Ukrajiny spojeno jak s otevřením Krymského mostu, tak s nadcházejícím Světovým pohárem v Rusku. Podle politologa chce prezident Ukrajiny Petro Porošenko vstoupit do stavu války s Ruskem. „Proto je ATO (protiteroristická operace byla Kyjevem přeformulována na vojenskou operaci – pozn. red.) přerušena a nyní je to Operace sjednocených sil, která má přejít k operacím proti „agresivní zemi"," dodal.

Asafov zdůraznil, že vláda Kyjeva dokáže vysvětlit hospodářskou a sociální krizi na Ukrajině jen válkou. „Skutečný důvod – rozložení země korupcí – nebude Porošenko samozřejmě přiznávat, ačkoli on sám vážně zvýšil svůj blahobyt v posledních letech," řekl expert.

Podle něj si jsou v Kyjevě dobře vědomi toho, že skutečnou válku nepřežijí ani několik hodin, a proto chtějí maximálně zhoršit situaci, oslovit světové společenství, a obvinit Rusko. „A dobrém nebo po zlém donutit světové společenství ke vstupu ozbrojených sil, aby je použíli k vyčištění DLR a LLR – přinést „mír“ po ukrajinsku,“ uzavřel Asafov.

Situace v Donbasu

Situace na kontaktní lincii se v minulém víkendu zhoršila, když ukrajinská armáda několikrát zaútočila na Gorlovku, která se nachází 40 kilometrů severně od Doněcka.

Podle tvrzení DLR, ukrajinští vojáci používali střelivo zakázané mezinárodními dohodami a také začali převoz zbraní zakázaných dohodami z Minska na kontaktní linii. Při posledním útoku pak ukrajinské síly přišly o dvacet vojáků, tank a obrněný transportér.

(kou, prvnizpravy.cz, strana.ua, ria.ru, foto: arch.)