Úder Západu byl mohutný, škody nikoliv. Syrská protivzdušná obrana se vyznamenala

 

14. duben 2018 , Napsal/přeložil: Geo, Eurasia24.cz

Zločinná agrese západních zemí, vedoucí k povzbuzení teroristických skupin v Sýrii, podle dosavadních informací nepřinesla oběti na lidských životech a rozsáhlejší škody na vojenských a civilních objektech. Podle zdrojů z ruského ministerstva obrany byla většina odpálených střel zneškodněna.

Cílem útoku byly vojenské, průmyslové a výzkumné objekty. Informace o obětech na lidských životech nejsou. Na většině aktivně vyžívaných syrských vojenských letišť nebyly způsobeny žádné škody díky zneškodnění útočících raket.

 

Ačkoliv se do odražení úderu oficiálně nezapojila ruská protivzdušná obrana, eliminace prostředků vzdušného a námořního napadení byla podle dostupných zdrojů velmi úspěšná a efektivní.

Ruské ministerstvo obrany uvádí, že k útoku bylo použito cekem 103 střel s plochou dráhou letu včetně z lodí odpálených střel Tomahawk (které patrně tvořily většinu raket – pozn. Geo).

Použity byly taktéž řízené letecké pumy GBU-38 vypuštěné z bombardérů B-1B, křídlaté střely dlouhého dosahu JASSM-ER a také další zbraně nesené taktickými letadly F-15 a F-16. Úderné letouny britského letectva zaútočily střelami Storm Shadow.

Ačkoliv ruské ministerstvo obrany nezaznamenalo účast francouzských sil, západní zdroje uvádějí použití střel SCALP-EG (verze Storm Shadow) z letounů Rafale.

Syrské protivzdušné obraně se podle dosavadních informací podařilo zneškodnit 71 křídlatých raket. K odražení útoku byly použity protivzdušné komplexy S-125, S-200, Buk-M2, Kvadrat (Kub) a Osa.

„To svědčí o vysoké efektivitě výzbroje a vynikajícím výcviku syrských vojáků, připravených našimi specialisty. Za posledního jeden a půl roku Rusko plně obnovilo systém protivzdušné obrany Sýrie a pokračuje v jeho zdokonalování,“ prohlásil na brífinku po útoku velitel hlavního operačního velení ruského generálního štábu generálplukovník Sergej Rudskoj.

Všechny uvedené komplexy, byť prošly modernizací, přitom pocházejí ještě z dob Sovětského svazu, pouze s výjimkou systému Buk, který byl sice taktéž vyvinut v SSSR, ale v modernizované verzi M2 byl do Sýrie exportován z Ruska v minulém desetiletí (viz níže čerstvé foto vyprázdněného odpalovacího zařízení se vzkazem jeho obsluhy americkému prezidentovi).

Rudskoj také zdůraznil, že Rusko dosud respektovalo požadavek Západu, aby nedodávalo Sýrii komplexy S-300, ale po posledním úderu bude tento přístup přehodnocen a bude zváženo dodání těchto účinných systémů velkého dosahu nejen Sýrii, ale i dalším zemím.

 

http://eurasia24.cz/…/2802-uder-zapadu-byl-mohutny-skody-ni…