Novičok se u nás skutečně vyrábí, přiznal ředitel Vojenského výzkumného ústavu v Brně

(Výňatek)

 

Autor: Pavel Kopecký | Publikováno: 27.3.2018

Podle ředitele Vojenského výzkumného ústavu v Brně Bohuslava Šafáře se tyto látky u nás dosud vyrábějí - ovšem "výhradně pro laboratorní účely". Podle zprávy, kterou přinesla ČTK a kterou zapracoval do svého zpravodajství již 19. března deník Právo, Šafář tuto informaci potvrdil. „Malé množství jich vyrábí i Vojenský výzkumný ústav v Brně“. Ústav k tomu má podle ředitele souhlas Organizace pro zákaz chemických zbraní. Řádově jde prý o gramy, takže vlastně nejde o výrobu. Spíše o laboratorní přípravu „malého množství“, kvůli testování jejich vlastností. Ano, laboratorní podmínky. Neviděli jsme právě jeden z těch "testů" náhodou v Británii?

Možná ano, možná ne. Je totiž otázka, zda onen slavný "novičok" vůbec existuje, nebo zda si toto označení nevymysleli Britové ve spolupráci s několika dalšími "dvojitými agenty". Právě o tom hovoří ředitel Šafář, když říká, že vidí problém již v tom, co se za novičok označuje. „Nikde oficiálně nebylo řečeno, co je to za látku. Není to v žádné odborné literatuře, že zrovna tato látka je novičok“. Možná je také agent Kremlu, protože téměř doslova opakuje to, co od začátku říkají Rusové.

Z toho vyplývá ovšem něco docela podstatného: V Brně ve vojenském výzkumném ústavu se dosud vyrábějí podobné nebo možná zcela identické látky, neboť nikdo neví, čím přesně byl Skripal napaden. Britové totiž tvrdošíjně odmítají vzorky látky vydat, aby je mohli prozkoumat nezávislí odborníci (a už vůbec ne ti ruští). Za dvacet čtyři hodin sice "identifikovali" onen tajemný "novičok", ale mezinárodnímu týmu expertů bude prý jeho identifikace trvat nejméně několik týdnů. 

V každém případě však zjištění, že se u nás k „laboratorním účelům“ pracuje "jen s malým množstvím" těchto nebezpečných látek, je v tomto případě směšné, neboť několik gramů by bohatě stačilo ke stovkám útoků podobných tomu ze Salisbury.

Ve světle všech těchto faktů je přirozené a naprosto pochopitelné, že prezident Miloš Zeman uložil šéfovi Bezpečnostní informační služby (BIS) Michalu Koudelkovi, aby služba pátrala po tom, zda byl na území ČR vyvíjen nebo skladován jed novičok nebo podobné látky. Vycházíme-li ze slov ředitele onoho výzkumného ústavu, pak je jasné, nejenže byl, ale že dokonce stále je.

https://www.euportal.cz/Articles/18827-novicok-se-u-nas-skutecne-vyrabi-priznal-reditel-vojenskeho-vyzkumneho-ustavu-v-brne.aspx