U Doněcka dál umírají lidé…

 

… A ukrajinská armáda tam zabíjí vlastní občany – chce-li si tedy zakládat na tom, že toto území jí patří. Jejímu ostřelování padlo za oběť již na sto malých dětí! Psali jsme o tom v Haló novinách nesčetněkrát.

 

Větu z titulku pronesl minulý týden v Českém rozhlase redaktor Lidových novin Luboš Palata. Navštívil pražskou projekci soudobého ukrajinského filmu »Kyborgové«, který pojednává o bojích v okolí doněckého letiště v ostré fázi nesmyslné občanské války. Té války, která započala proto, že v Kyjevě došlo na Majdanu k převratu a moci se ujala prapodivná sestava pravicových extremistů, nacionalistů, polofašistů a bůhví jaké sebranky, která například vyznává jako svého hrdinu teroristu Banderu. Demokraté to rozhodně nejsou.

Jako kdyby to pan Palata nevěděl. Prý – »u Doněcka a Luhanska Putinův režim dál pouští Ukrajině žilou, aby Ukrajinu co nejvíce oslabil, aby až Západ ztratí o Kyjev zájem, si vzal, co bude chtít, celou Ukrajinu…« Svou dramatickou dikcí dával v éteru důraz na jednotlivá slova. Bohužel staví celý tento smutný příběh na hlavu. Není to Putinův režim, ale ukrajinský režim, který bojuje ve válce se svými lidmi, zabíjí je a mrzačí, a pouští jim žilou. A Rusko si rozhodně nehodlá »vzít, co bude chtít«. Proč by to dělalo?

Pan Palata by se měl zeptat běžných obyvatel Luhanska a Doněcka, zdali by se chtěli vrátit pod křídla Kyjeva. Vyhrknou: »Nikdy!« Copak si někdo může myslet, že bude ctěna vláda, která způsobila nepředstavitelné utrpení, zkázu a zmar na Donbase? To si opravdu někdo může myslet, že obyvatelé Donbasu řeknou – no, co se stalo, stalo se, teď budeme zase rádi pod Kyjevem? Jediné, v čem je možno s panem Palatou souhlasit, je, že se na válku v této části Evropy zapomnělo a že v ní dále umírají lidé.

Zapomnělo se však také na nejméně pět desítek upálených a zavražděných v oděském Domě odborů 2. května 2014! I tyto vraždy měli na svědomí chráněnci Kyjeva, ultranacionalisté. Kdyby se nenacházeli pod patronací soudobé kyjevské moci, již dávno by se ukrajinská společnost i Evropa dozvěděly jména pachatelů. Vrazi či napomahači vraždám by byli obviněni a odsouzeni. Tak se však dosud nestalo, a právě to je vizitkou současné ukrajinské moci. Takto bdí nad spravedlností, takto ukazuje celému světu své »evropské hodnoty«, takto chrání své občany před násilím?

Slušní lidé nejen v ČR, ale i jinde v Evropě nezapomínají. Ve středu 2. května se opět budou konat pietní vzpomínky na mrtvé Oděsany. Nejen v Praze. Budou to již čtyři roky od událostí na Kulikově poli a poté v Domě odborů, kam se skryli před nájezdy extremistů protimajdanští aktivisté – a skončilo to jejich brutálním ubitím…

Tradiční akci pořádají pražští organizátoři tuto středu 2. května od 17 hodin na Václavském náměstí. Lidé budou moci vypustit černý balonek, položit rudý karafiát, zapálit svíčku… Cílem je udržovat tlak na vyšetření vražd v Oděse. Aby česká politická reprezentace věděla, že – bude-li jednat s tou ukrajinskou – musí jí stále připomínat tyto nevyšetřené zločiny. Zdalipak o nich, a patřičně dramaticky, bude pan Palata také mluvit či psát?

Monika HOŘENÍ

http://www.halonoviny.cz/articles/view/47551271