Tváří v tvář Trumpovi nesmí Čína vypadat slabá, říká americký ekonom Stiglitz

 

24.3.2018 VSa

Čína nesmí ustoupit a vypadat slabě vůči Trumpovým požadavkům. Je taky lépe připravená na to vydržet bouři, kterou Trump celní válkou vyvolá. 

 

Čínská slabost povede k dalším požadavkům, říká Joseph Stiglitz v rozhovoru pro agenturu Bloomberg. Čína vydrží obchodní válku lépe než Trump. 

Čína nesmí vůči takovému tyranovi jako je Trump vypadat slabá, protože ústupky jen povedou k dalším a dalším požadavkům, říká známý americký ekonom a nositel Nobelovy ceny Joseph Stiglitz.

 

Pro rozhovor Bloombergu v Pekingu dodal, že všichni znají mnichovský appeasement. Tohle je jiný typ války, ale i ústupy v obchodní válce by vedly k dalším požadavkům.

Trump pověřil amerického zástupce pro obchod Lighthizera, ab uvalil cla na čínské dovozy alespoň ve výši 50 mld. dolarů. Čína už zareagovala vzhledem ke clům na ocel a hliník, cla míří na dovozy z USA ve výši 3 mld. dolarů. Čína také uvedla, že má komplexní plán připravený na druhý útok.

 

Stiglitz ovšem uvedl, že Čína je i tak v lepší pozici „vydržet bouři“, když Trump rozpoutá celkovou obchodní válku. Protože Čína má nástroje a zdroje, aby pomohla těm, kteří budou zasažení z obchodní války, což USA chybí.

Čína sedí na třech bilionech dolarů v rezervách, což může pomoci těm, kteří budou obchodní válkou postiženi, říká Stiglitz. USA nemají žádný ekonomický rámec, který je schopen reagovat na ta místa, která budou obchodní válkou zasažena. Fiskální zdroje USA jsou omezené.

http://casopisargument.cz/2018/03/24/tvari-v-tvar-trumpovi-nesmi-cina-vypadat-slaba-rika-americky-ekonom-stiglitz/