Tiskové prohlášení Velvyslanectví Státu Palestina v České republice

15. května 2018

V reakci na zločiny izraelských okupačních sil spáchaných na pokojných palestinských demonstrantech včera, dne 14. května 2018, při příležitosti sedmdesátého výročí Nakby – národní katastrofy palestinského lidu, kteří požadovali uplatňování rezoluce OSN č. 194, zaručující jim právo na návrat do svých domovů, z nichž byli vyhnáni, Velvyslanectví Státu Palestina konstatuje následující:

- Izrael, jako okupační moc nese plnou právní a politickou odpovědnost za spáchané masakry, jejichž obětmi se stalo 60 civilistů včetně 6 dětí a invalidy upoutaného na vozík a 2771 zraněných.

- Stát Palestina bude usilovat, aby Izrael a jeho představitelé stanuli před mezinárodními soudy jako váleční zločinci a Tel Aviv ponese zodpovědnost za následky, které ovlivní mír a bezpečnost v našem regionu a ve světě.

- USA přesunem amerického velvyslanectví z Tel Avivu do okupovaného Jeruzaléma porušily mezinárodní právo, to však nic nezmění na skutečnosti, že palestinský lid historicky trvá na Jeruzalémě jako svém hlavním městě a odmítá všechny izraelské lži tvrdící o Jeruzalémě opak.

- Palestinský lid považuje americké velvyslanectví v okupovaném Jeruzalémě za nelegální osadu a tím americká administrativa nese plnou zodpovědnost za eskalaci situace s nedozírnými důsledky.

- Americká administrativa se stala přímým partnerem v agresi vůči palestinskému lidu a pozbyla roli nestranného mediátora v jakémkoli budoucím mírovém procesu poté, co se prezidentu Donaldu Trumpovi tímto rozhodnutím podařilo izolovat USA od jednoho z nejpalčivějších mezinárodních konfliktů.

- Na skandální oslavu přesunu amerického velvyslanectví z Tel Avivu do okupovaného Jeruzaléma nahlížíme jako na americkou zelenou Izraeli, aby spáchal další masakry proti nevinným a bezbranným palestinským civilistům.

- Vyjadřujeme lítost nad účastí několika států na oslavě přesunu amerického velvyslanectví do okupovaného Jeruzaléma. Tyto státy také nesou přímou či nepřímou odpovědnost za prolití krve v Palestině, zejména v Pásmu Gazy.

- Vítáme stanovisko Evropské unie odmítající přesun amerického velvyslanectví do Jeruzaléma. Zároveň oceňujeme postoje všech států, které si udržely vlastní nezávislé rozhodování a odmítly účast na této oslavě, která byla absurdní snahou zamaskovat flagrantní porušení mezinárodního práva.