Times of India: Indie a Rusko vypracují plán, jak obejít americké sankce!

Moskva a Nové Dillí pracují na společném akčním programu, jehož cílem je pomoci oběma zemím překonat omezující opatření Washingtonu, napsaly Times of India.

 

19.květen 2018 - Vojenské projekty Moskvy a Dillí v hodnotě více než 12 miliard dolarů byly ohroženy kvůli sankcím USA. Úřady obou zemí proto pracují na společném programu k překonání omezujících opatření Washingtonu, které bránily Indii v nákupu ruských zbraní, uvedly Times of India.

„Existují způsoby, jak obcházet nová finanční omezení vyplývající z CAATSA (zákon o potírání amerických nepřátel prostřednictvím sankcí), který přijal Kongres USA. V současné době se na několika úrovních vedou s ruskou vládou konzultace o vývoji vhodného akčního plánu," uvedl v publikaci zdroj v indické vládě.
 
Podle Times of India jsou indičtí vojáci velice rozlobeni rozhodnutím amerického ministerstva zahraničí, že do seznamu sankcí přidalo 36 ruských organizací, včetně společnosti Rosoboronexport, s níž Díllí pravidelně podníká. Kromě toho se v hledáčku CAATSA ocitá kterákoliv třetí strana, která uskutečňuje „významné transakce" s ruskými společnostmi, na které se vztahuje zákon.

USA jsou nervózní: Indie je dalším státem, který koupí ruské S-400
 
Tento krok již vedl k tomu, že „indické banky mohou pozastavit platby do Ruska". A to i přes skutečnost, že před nedávnem vedoucí Pentagonu James Mattis obhajoval „udělení výjimky a uvolnění" zákona pro země jako je Indie.
 
„Na jedné straně Spojené státy chtějí, aby byla Indie jejich nejbližším strategickým partnerem v asijsko-tichomořském regionu, pojistkou proti Číně. Na druhé straně ohrožují náš možný nákup systémů S-400 z Ruska, stejně jako projekty fregat, ponorek a vrtulníků. Kromě toho v Indii vzrůstá podezření, že USA nejsou spolehlivým dodavatelem zbraní," uvedl jiný vládní úředník v rozhovoru s Times of India.
 
Od počátku 60. let podepsalo Rusko s Indie vojenské obchody v hodnotě 65 miliard dolarů. „Atraktivní trh“ země také neunikl pozornosti Spojených států, které již podepsaly s Díllí smlouvy za 15 miliard dolarů a plánují řadu nových projektů.

 
Dillí „přiměřeně" diverzifikovalo svůj dovoz vojenských výrobků. Důvodem je „tendence“ Moskvy nedodržovat plánované dodací lhůty, zvyšovat ceny v půli cesty, blokovat předávku technologií a neposkytovat spolehlivé dodávky náhradních dílů, poznamenaly Times of India.
 
Současně publikace uznává, že Indie potřebuje udržet obrovský arzenál ruských zbrojních systémů, které by mohly být postiženy americkými sankcemi. Orgány země dokonale chápou, že pouze Moskva jim může pomoci při vývoji „strategických projektů", včetně jaderných ponorek.

(kou, prvnizpravy.cz, timesofindia.com, foto: arch.)

http://www.prvnizpravy.cz/zpravy/zpravy/times-of-india-indie-a-rusko-vypracuji-plan-jak-obejit-americke-sankce/