Tichá Putinská revoluce

 

Státní loď Ruska rychle a hladce mění kurz proti bouři

 

27.5.2017 Aleksandr Chalděj

Rusko se mění tak rychle, že ignorovat to již není znakem hlouposti, ale znakem zverbovanosti. Například informační podporovatel Strelkova Anatolij „El Murid“ Něsmijan uvádí, že,  nehledě na kletby, mají mnozí jeho čtenáři názor na novou vládu, že se tato skupina  nechystá rozvíjet zemi, a proto se od nich nedá očekávat nic nového. Něsmijan trvá na tom, že jsou zástupci různých klanů, kteří budou nadále rozkládat Rusko. Stejně jak to bylo již 18 let. A toto je ještě velmi korektní vylíčení bloggerových tezí.

 

Něsmijan nenávidí Putina víc než Hillary Clintonová, a už neví, jak ho popsat tvrději:

„Kádrová sestava Medveděvovy vlády, představená dnes v ruském hlavním městě Soči nevyvolává nejmenší zájem. Skutečnost, že prezidentem Ruska je Putin a předsedou vlády Medveděv, mluví nejlépe o dalších šesti letech. Ničení a rozkrádání země a zbídačování lidu budou pokračovat. A kdo bude vykonavatelem - jaký je v tom rozdíl?" Píše Něsmijan.

 

V Něsmijanově reakci hovoří intenzita emocí mnohem více, než jeho argumenty. Něsmijan je zoufalý. Jeho příznivci prohrávají, dlouhodobě, a on ochabuje. Velice si přeje používat svůj hrubý jazyk a urážky, aby na sebe upoutal pozornost a byl pronásledován, aby se stal druhým Navalným. Ale je ignorován. Něsmijan je bolestivě ambiciózní, neodpouští lhostejnost a sotva přežije svou nevýznamnost. Takzvaní ultrapatrioti se přímo přeměňují na bohem ublíženou spodinu. Jejich politický život, krátký a jasný, končí v nenápadné politické sebevraždě.

Před čtyřmi lety byli vůdci veřejného mínění. Aspirovali na všechno. A dnes jsou – pozústalými dětmi poručíka Schmidta, polykajícími prach z pod kol mimo projíždějících automobilů. Jejich červené kudrlinky se staly známými a ani liberálové si jich nevšímají. Omrzeli.

 

Liberálové také nenávidí Putina a Rusko a spěchají do Washingtonu oznámit tento pogrom, v naději, že se vyvarují sankcí: „Byli jsme Židé celý život, byli jsme diskriminováni jako Židé a nyní ve stáří nás diskriminují jako Rusy", vylili Friedman a Aven Američanům všechen svůj zármutek. Banální hra, s pokusem využít své  židovství v naději, že jim zachrání peníze. Nejprve trpěli v Rusku jako Židé, nyní trpí v Americe jako Rusové. Nemají žádné štěstí ve svém životě. Peníze jsou, ale štěstí není. A Friedman a Aven nechápou, že nejsou Židé nebo Rusové, že jsou lidé, které všude přehlížejí. Jejich podíl je ubohý a opovrženíhodný. Ani Řím zrádcům neplatil. Washington také nebude platit. Ale co se to muselo stát, že včerejší hospodáři z Ruska začali kvílet pod americkým plotem tak upřímně, jak by se ještě před 4 lety neodvážili?

 

Rusko se změnilo. Rychle a radikálně. Bylo to provedeno bez Majdanu, za dřívějšího prezidenta, za dřívější ústavy, dřívější Dumou a téměř stejnými osobami ve vládě. Zde je hlavní slovo „téměř". Jak se ukázalo, podstata není vůbec v nich.

U změn se ukázalo, že není nutné měnit vládu o 100%. Není nutné měnit ústavu, jak požadovali neústupní radikál-patrioti. Ukázalo se, že stačí hlasovat pro Putina většinou 77% hlasů, se 70% účastí. Referendum o důvěře stačilo.

A zatímco za znalce se vydávající analytici cvičili své jazyky při debatách o vládě, Putin tiše uskutečnil revoluci. Jako obvykle svým osobitým stylem - nikdo si ničeho nevšiml a nepochopil. První, kdo pochopil co se stalo, byli liberálové. A když pochopili, zakvíleli v médiích a spěchali do Washingtonu s žádostmi o pomoc.

 

A stalo se toto. Státní duma v posledním třetím čtení přijala takzvaný zákon o digitální ekonomice. Byl také nazýván zákonem o krypto-měnách. Vznikl termín „digitální právo". Předložen byl Státní dumě prezentací Vjačeslava Volodina a skupiny poslanců. Takže v prvním čtení to byl zcela nevinný zákon o tom, že se v Rusku objevuje postavení komisaře pro práva uživatelů finančních služeb. Zdá se, že téma je úzké a nemá nic společného s politikou. Schválili návrh v prvním čtení a začali přecházet k druhému čtení. Ale zde, ve druhém čtení se stalo nemyslitelné - došlo k úpravám, které změnily koncept zákona. Co nemůže být ve druhém čtení. To je zakázáno nařízeními Dumy. Ale stalo se to. A žádný z poslanců tomu nevěnoval pozornost. Ani z profilových výborů, ani z plenárního zasedání. Až když byl zákon ve třetím čtení schválen, liberálové pochopili, co se stalo.

 

Zákon dovoluje prezidentovi měnit svými nařízeními Občanský zákoník, měnit zákony o trhu s cennými papíry, o otevřenosti a informacích a ještě mnoho dalších zákonů, upravujících hospodářskou činnost. Prezident má právo stanovit individuální pravidla pro konkrétní společnosti a korporace. Svými dekrety má prezident právo rozhodovat o „zvláštnostech" vzniku, reorganizace, likvidace a právního postavení vybraných společností „v určitých oblastech činnosti". Může se jednat o postup ukládání, zveřejňování nebo poskytování informací o činnostech, o zvláštním postupu pro provádění transakcí, „včetně jejich notářských osvědčení a účetnictví", o zvláštní postup pro zaznamenávání informací o cenných papírech.

Důvod pro tuto verzi zákona poslanci vysvětlili situací sankcí. Zákon v této podobě byl přijat s cílem chránit ruské společnosti před sankčními důsledky. V zákoně však neexistují pojmy „sankce" nebo „nepřátelské akce". Existují pouze výrazy „poukázka" a „digitální peníze". A ještě: k uplatňování zákona dochází ve „výjimečných případech". To znamená, že zákon, počínaje autoritou prezidenta v oblasti digitálních měn, rozšířil jeho autoritu v ekonomice daleko za digitální sféru. Určovat, který případ je výjimečný, bude prezident sám, bez nejmenšího zapojení vlády. Bude schopen bojovat s valutovými spekulanty, kteří hrají proti rublu, určovat hospodářská pravidla pro činnost velkých korporací. To odsekává všechny lobbisty od kanálů a labyrintů, které byly do vlády vykopány.

To je důvod, proč byli z vlády odstraněni všichni hlavní liberálové, známí právě kvůli svým lobbyingovým schopnostem. Podle stejného zákona má prezident právo „obcházet" ve výjimečných případech „stávající zákon" o „vojensko-technické spolupráci Ruské federace se zahraničními státy". On sám nyní určí politiku v této oblasti, ne ministři a klany za nimi. Vláda se stává čistě technickým výkonným orgánem.

Tento zákon v současné době stačí k tomu, aby Putin plně převzal celou strategii ruské hospodářské politiky v celé řadě otázek - od řízení sankčních rizik ke správě použití krypto-měny. Nevidět to a nerozumět tomu mohou jen natvrdlí a nevyléčitelní idioti. Ti, kteří jsou chytřejší, si ve Washingtonu stěžují, že Putin není jejich přítel, že je jim ubližováno.

 

V úterý 22. května v Rusku došlo k revoluci. Tiché a hluboké, jaké jsou všechny skutečné revoluce. Protože skutečné revoluce se nedělají na Majdanech, ale v tichých kancelářích a legislativních shromážděních. Získaný nástroj Putin použije pečlivě a ve vážných případech. Důsledky budou stejně radikální a nenápadné, jako byli zdvořilí lidé v zelených uniformách na Krymu na jaře 2014. A když to bylo zpozorováno - už bylo pozdě, všechno už bylo hotovo.

Rusko se mění a rychle se mění. Ještě nepominula atmosféra prezidentských voleb, ale tolik věcí se již stalo. Informací je celé moře a každá doslova křičí: začala doba velmi vážných změn. S tím starým je konec. Rusko rychle obrací loď státu proti bouři a vyměňuje posádku. Ti, kteří nechápou, proč kapitán tak postavil posádku na svá místa, nepochopí cílový manévr až do samého konce.

Ti, kteří chápou podstatu každého kroku, vyjadřují své velké znepokojení svými činy. Chápou, kam míří kapitán, a jaké jsou jejich šance mu bránit. Upřímně řečeno -  šance nejsou. Protože jim bylo odebráno kormidlo a běháním po palubě nemohou kurs lodi ovlivnit. A to stojí za to pochopit těm, kteří v kajutách pozorují vlny za oknem a zaposlouchávají se do zvuků za dveřmi kajuty.

Публикация - Информационное агенство Rex

http://zavtra.ru/blogs/tihaya_putinskaya_revolyutciya

Pro České národní listy kráceně a volně přeložil P. Rejf