Syrská rvačka. Kdo z koho?

 

politobzor.net      Americký prezident Donald Trump, který nadále provádí světovou politiku v sociální síti Twitter, uvedl, že by se Ruská federace (RF) měla připravit na střely vypuštěné na Sýrii. Twitterová hrozba RF souvisí s tím, že ve východní Gutě byly (údajně) použity chemické zbraně.

 

Ruské centrum pro usmíření bojujících stran odmítá nejen zapojení RF do chemického útoku, ale také samotný fakt použití těchto zbraní. Specialisté navštívili místo, kde se předpokládalo, že byl chemický útok proveden a nejsou tam žádné stopy. Podle údajů poskytnutých informační službou, ani nemocnice nemají pacienty s charakteristickými příznaky. Bylo rozhodnuto poslat nezávislé odborníky do města Duma, kteří se tam dostaví zítra.

 

Moskva nepodporuje diplomacii amerického prezidenta na Twitteru a nedoporučuje americkým orgánům, aby rozvíjely a vyostřovaly situaci v Sýrii. Podle Dmitrije Peskova se Amerika znovu snaží použít fiktivní záminku k tomu, aby udeřila na Sýrii.

 

Turecko srovnává situaci s pouličními boji na pozadí rozbíjení Sýrie a libanonský velvyslanec Alexander Zasypkin poznamenal, že Rusko má právo zničit rakety USA, pokud vůbec budou vypuštěny. Donald Trump napsal ve svém mikroblogu, bez změny rétoriky, že Rusko by se mělo snažit, protože rakety budou silné, nové a inovativní.

 

Je škoda, že zatímco dvě světové mocnosti "poměřují své postoje", trpí tím klidné obyvatelstvo Sýrie. Region potřebuje pomoc při spolupráci a rekonstrukci. Nové konflikty povedou k ještě větším rozporům a ztrátám.

 

https://politobzor.net/164165-siriyskaya-draka-rossiya-vs-ssha-kto-kogo.html

Pro České národní listy kráceně a volně přeložil P. Rejf