Srbská Lužice v českých pořadech

 

V průběhu podzimu 2017 se třikrát podařilo prezentovat lužickosrbskou historii a kulturu v našich veřejnoprávních médiích. Nejprve 28. října na stanici Český rozhlas Sever hodinu hovořili redaktoři ČLV, historik Jan Zdichynec a slavista Radek Čermák, s redaktorem Davidem Hamrem - i v souvislosti s výročím 99 let od vzniku Československa - na téma proměnlivosti vztahu české státnosti a srbské Lužice, respektive nakolik absence samostatného státu poznamenává kulturu a mentalitu Lužických Srbů. Týden poté, 3. listopadu, dokonce v živém přenosu na stanici Český rozhlas Vltava rozmlouvali v pořadu Vizitka opět hodinu a opět s D. Hamrem členové předsednictva SPL dramaturg Ondřej Šrámek a redaktor Lukáš Novosad, předseda SPL, o svém vztahu k srbské Lužici a o kulturních paradoxech, které život tohoto malého národa přináší ve vztahu k velkým kulturám německé a české. V půli listopadu byl pak v České televizi v cyklu Folklorika odvysílán půlhodinový dokument režiséra Tomáše Vrány o vztahu Lužických Srbů k Praze a severním Čechám.

Postupně v něm vystoupili L. Novosad, slavistka a sorabistka Katja Brankačkec, R. Čermák, český učitel v Lužici Pavel Šlechta, básník a sorabista Milan Hrabal a kameraman Reiner Nagel. Všechny tři pořady lze snadno najít ve webových archivech obou veřejnoprávních médií. Spolupráce s Českým rozhlasem Sever se letos bude nadále rozvíjet vysíláním cyklu lužickosrbských povídek a turistických reportáží z méně známých koutů srbské Lužice, s Českou televizí zase chystáme lužickosrbský díl pro její seriál Cesty víry.

V prostředí významných tuzemských institucí se vloni srbská Lužice, respektive odkaz na její bohaté kulturní tradice, objevila ještě jednou: 23. listopadu měla v Národním divadle premiéru inscenace Maryši podle dramatu bratří Aloise a Viléma Mrštíkových. Je to první jeho uvedení na naší přední scéně od roku 1999. Režisér Jan Mikulášek se spolu s dramaturgy Martou Ljubkovou a Janem Tošovským rozhodli předvést Maryšu jako univerzální příběh, a tak se folklorně neomezili na jižní Moravu, nýbrž se inspirovali různými kouty Evropy: namátkou západním Německem, Sardinií, jižním Košovém, Bulharskem - a ovšem Lužicí, takže Maryša v jednom okamžiku obléká masku lužickosrbského Džěčetka. Součástí programu k inscenaci je také článek Lukáše Novosada Maryša v srbské Lužici.

 

Video: : http://www.tvprogram.cz/folklorika/2140739054?porad_stav=archiv#_ga=2.9574901.195108661.1520443456-1205124677.1520443456

red, Česko-lužický věstník, č. 1/leden 2018, str. 2