Spisovatel Vyhlídka: Zastaví dubnový sjezd KSČM degeneraci?

 

Český národ se potácí nad intelektuální propastí již mnoho let. Vpravdě degeneruje. Omladina se v globálu nezajímá o nic jiného, než o facebook a messenger, přijímá většinou bez zamyšlení mainstreamové názory a je v praxi nepoužitelná. Nově nastupující generace dětí, vychovaná v blátě idiotismu TV Nova a Blesku, se přitom právě nyní sama stává rodiči, takže můžeme očekávat, že jejich potomstvo bude ještě hloupější, než rodiče. Pitomější, ovladatelnější a nepoužitelnější, ale i tak voliči.

Snadná ovladatelnost nemyslícího stáda se hodí do karet lidem, kteří pumpují náš stát už pětadvacet let a vytvořili si podle nezávislých médií silné mocenské struktury – justiční mafií počínaje, přes úplatné policisty, po politické loutky. Bakalů je v České republice dost, stejně tak Kalousků. A tak, zatímco početní tupci bez přístupu k informacím si navěšují na facebook fotky svých večeří a papouškují zaprodané politické analytiky, mohou „pánové nahoře“ manipulovat svět tam, kde jej chtějí mít. Posledním příkladem může být třeba i kandidatura pana Drahoše na hlavu státu, když podle svého vyjádření chtěl být „prezidentem horních deseti tisíc“. Toť nástup oligarchie.

Kdo ale nese hlavní vinu za intelektuální úpadek národa? Škola? Rodiče? Vládní politici? Novináři? Kapitalismus jako systém, který má hlavní zájem jinde, než v osvětové činnosti? Bohužel se domnívám, že největší vinu nese komunistická strana – a to z důvodu, že mladým nenabídla přijatelnou alternativu. Člověk, stejně jako strom, se v dospívání ohne podle větru. Je na zahradníkovi, v tomto případě opoziční straně (i z ideového pohledu, nebo chcete-li světového názoru), aby jej narovnal. A to se nestalo, protože KSČM se nedokázala přizpůsobit novým podmínkám ve společnosti. Jejím hlavním záměrem bylo očistit se od „strašáka totality“, naznačovat, že je „demokratickou stranou“ – tj. její politici se stali mlčícími funkcionáři, co hráli na „malou domů“, stejně jako jejich pravicoví kolegové.

Nastalo to, co nastat muselo. KSČM prohrála několik voleb za sebou, protože členů a sympatizantů, co házeli do urny hlas „komunistům“ jen z principu, ubylo. A najednou slyšíme z krajů a okresů, že tohle je špatně. Najednou se začali ozývat i lidé jako europoslankyně Končená, poslanec Dolejš a třeba i taková postavička, jakou je Cvalín, že je „potřeba omladit partaj“. A já se ptám: Proč tento názor nezazněl dřív? To jsou ve vedení strany jen mizerní analytici, co si neumí spočítat, kam jejich kurz „šedých myšek“ povede? Chce si nová generace pro sebe jen urvat ještě pár drobků, než půjde loď ke dnu? Nebo si najednou mnozí okresní a krajští funkcionáři uvědomili, že bez voličů, na které dosud kašlali, nebudou mít svá místa v dozorčí radě?

Nejhlasitěji se křičelo po prohraných parlamentních volbách. Kritika kliky Filip-Dolejš zaznívala ze všech směrů, i od jim dříve posluhující europoslankyně. Průšvih to byl asi tak velký, že nikoho z nich nenapadlo, že by se mohli vedoucí páprdové udržet u vesla. Ale stalo se, kritické hlasy zmizely. Není dobré čurat proti větru, zejména, když má v Bruselu někdo půlmilionový plat. Poražená KSČM si dokonce může zatleskat, je jedním z klíčových hráčů kolem ne/sestavování Babišovy vlády!

A zas jsme na starém kurzu. Šéf partaje, jemuž s blížícím se důchodovým věkem je každý příjem dobrý, dostává důležité místo ve Sněmovně. A kšeftaří se s křesly, kšeftaří se vesele. Je to program krátkozraký, protože pracující nezajímá, jak se kdo zajišťuje na důchod, lid vidí jen partaj, co se plazí před miliardářovým trůnem, stranu, co hraje třetí housle, „levicové politiky“, co obchodují, zatímco na politickou práci kašlou. A stará pravda, pravící, že ideologie je jim děvkou, dál platí!

I přesto, že si poražení nyní mohou klepat na rameno, že vlastně „nakládačkou na prdel vyhráli, neboť poprvé v novodobé historii byl někdo ochoten uvažovat i o komunistech ve vládě“, je odkaz opakovaného volebního průseru jasný. Na 21. dubna byl svolán předčasný X. sjezd KSČM do Nymburka. A mělo by se opět hovořit o tom, kdo stranu povede. Dokonce na sjezd přijede též prezident Miloš Zeman, což podle kliky Filip-Dolejš dokazuje, že „partaj je demokratická“. Nebo je spíš zaprodaná? Že se umí dohodnout s miliardářovým trůnem? Takovou stranu chceme? My všichni, na které dopadá kladivo mediálních lží, politikaření, a kteří jsme odsunuti do role pasivních diváků bordelu kolem?! Logika věci napovídá, že partaj s jiným světovým názorem budou chválit jen tehdy, pokud přestane mít jiný světový názor, nebo jej bude zastávat naoko. Podřadného, nebo už zcela neschopného protivníka budou přece vždy chválit, aby zůstal, jaký je teď.

Jako jeden z velmi mizivého procenta obyvatel naší země si uvědomuji nebezpečí, jimž nyní český národ a česká státnost čelí. Jako uvažující jedinec se rozhlédnu a vidím, že politici se většinou jen vezou. Snad ani nevidí, co se kolem děje, nebo je jim to jedno. Zajímám se o alternativy, jakou by mohlo být zvolení Josefa Skály do čela KSČM. Zároveň se ale ptám, zda by to stačilo. Problémem českých politiků v globálu je, že věří, že si vystačí sami. Komunističtí politici nejsou výjimkou. Jak snadné je, aby si sebestřední politici namluvili, že když jsou dobří v tomto směru, jsou též dobří propagandisté! Že za nimi lidé půjdou, když lusknou prsty. Tato pýcha je zcestná, neboť za úspěchem pana Babiše a jeho hnutí pro horních deset tisíc je schopná a údajně dobře zaplacená PR agentura. Změní něco, když se do čela strany postaví jeden schopný člověk? Určitě to ale stojí za zkoušku, protože zůstane-li tam parta neschopných politikařících páprdů, nebude voličů a tím ani koryt pro kraje a okresy. A já věřím, že ne každý předseda OV je oportunistou.

Nejsmutnější na tom je, že „strašák totality“ přežívá právě v posttotalitním vedení partaje, které nevykazuje žádnou činnost ve směru k lidem. Chová se, jako by byli stále stranou vládní. Je neomylné, jejich trapné výmluvy v zasklených sálech sklízí potlesk. Příkladem je prohlášení Dolejše, že po volbách do parlamentu, kde KSČM sklidila historicky nejhorší výsledek, se musí rychle něco změnit. A mění se něco? Nikoli, našla se jen další Potěmkinova vesnice, aby se mohli zbývající voliči těšit z toho, jak důležitá je KSČM teď při vyjednávání o vládě pana Babiše. Tleskáme si, že posluhujeme. Jak nekomunistické!

Byli to právě lidé, jací podporují kliku Filip-Dolejš, co mohli za politické tribunály, věznění našich válečných letců, nebo dokonce interbrigadistů. Šedivé myšky, správní jihočeští „strýcu“, kteří nějakým nedopatřením dostanou do rukou moc, se jí budou držet a bránit ji hlava nehlava. A to klidně za cenu, že se přestanou chovat komunisticky. Jsem přesvědčen, že pokud by se nějakým nedopatřením vrátila socialistická éra s klikou Filip-Dolejš, byl bych jako levicový autor dobrodružných knih souzen a odsouzen mezi prvními. Viděl jsem toho hodně, mohu to srovnávat. Třeba jenom pouhý festival levicového tisku Avante! v Lisabonu, kam přišly desetitisíce lidí všech věkových skupin a žádný z představitelů portugalské komunistické strany tam na sobě neměl sako. Hrály rockové kapely, probíhaly workshopy. To se pak člověk musí stydět, když vidí slavnost Haló novin, kde zahraje dechovka a postavičky v sáčku řeční k důchodcům, jimž stačí fráze o Marxovi. Přitom KSČM disponovala ročně stovkami milionů korun, mohla si získat mládež. Co se s miliony stalo?

Myslím si, že degeneraci českého národa X. sjezd KSČM teď hned zastavit nemůže. Může ovšem zastavit degeneraci partaje, která nejspíš při současném kurzu již vstoupila do posledního období své přítomnosti v parlamentu, a otevřít dveře do nové éry. Nebude již tolik peněz, jako dřív, ale získat znovu srdce národa jde i poctivou prací, pokud se na krajských a okresních výborech dřepící právníci a jiná „nóbl sebranka“ chytne včas za frňák. Věřím, že Pepa Skála nedokáže lidi, co jsou v KSČM kvůli osobnímu prospěchu, prostě dostat od koryta. Nakonec na těch dobře placených židlích za města a obce někdo sedět musí. Dokáže však zřejmě změnit kurz, z čehož budou mít prospěch jak nyní vyděšení papaláši v dozorčích radách, tak i český národ. Aby se komunistická strana začala chovat komunisticky, aby se za její vedení nemuseli levicově orientovaní lidé stydět, aby se našla společná řeč s nezávislými médii a všeobecně těmi, co mají stejné, či obdobné cíle, jako my. To Filip-Dolejš neumí.

Rád bych apeloval na komunisty, kteří budou volit v dubnu předsedu ÚV KSČM. Těm poctivým a mně osobně známým zopakuji, ať si vybaví, co znají ze zahraničí – třeba z Portugalska. Že pořádná levicová politika se nedělá kupčením o křesla, ale jen s lidmi, kteří věří a rozumí partaji, co politiku předkládá. A těm méně poctivým, co se bojí, že Pepa Skála zahájí čistku, je nutno říct: Kamarádi, za čtyři roky už nebude, co čistit. Tak si posypejte hlavu popelem – a když neumíte něco zorganizovat ve svém okolí sami, udělejte maximum pro to, abyste získali na svou stranu takové lidi, co to umí! A hlavně nám to neposerte.

Osobně budu velmi bedlivě sledovat vývoj kolem dubnového sjezdu, protože se na něm ukáže, zda si KSČM vystačí, když si sama lže do rukávu. Pokud ano, budu se chechtat posttotalitním sráčům, až za čtyři roky sjede jejich partaj v parlamentních volbách rovnou do záchodové mísy. Zatímco národ za nimi bude splachovat, jako za nepotřebným odpadem, budu věřit, že pánové si už nahrabali v dozorčích radách za města a obce dost na to, aby nemuseli ládovat regály v sámoškách, jako to musí dělat za babku jejich voliči, na které soudruzi dosud zvysoka káleli. A pokud závan rozumu, nebo jen pud sebezáchovy i u odpůrců Pepy Skály, rozhodne, že změna nutná pro přežití je i žádoucí, budu prvním z mladších, co řekne: „Hele, Pepo, teď jsi předseda, co bys mi řekl, kdybych tě požádal, abys mi podepsal přihlášku do partaje? Už se za KSČM nemusím stydět. A čím ti mohu pomoci?“

Vratislav VYHLÍDKA, levicový spisovatel nominovaný na Státní cenu za literaturu 2017 a 2018

http://www.nwoo.org/2018/03/20/spisovatel-vyhlidka-zastavi-dubnovy-sjezd-kscm-degeneraci/

Několik pohledů na festival levicového tisku, neboli Festa Avante!, v portugalském Lisabonu. Foto – Vratislav Vyhlídka