Špioni opět kolem nás

Přemek Votava

28.3.2018 09:34

 

S protiruskou kartou se nyní dobře hraje. Po protiruských sankcích přichází špioni. S honem na špiony přichází i strach. Začínáme zase mluvit šeptem. Každý jiný názor, je skandalizován. Jsme známkováni. Na pódiích zní předem naučené role. Objevují se „jestřábi“, vyzývající k dalšímu protiruskému tažení. Vrací se studená válka. Válečná rétorika se stupňuje. Atomová hrozba je zlehčována, …

 

Každý neúspěch, či prohra, je zaviněn ruským zásahem. Před nedávnem si na ruské zasahování postěžoval také akademik Jiří Drahoš, prý mu chtěli ukrást, vítězství v prezidentských volbách. Nakonec prohrál. Údajně pod ruským vlivem jsou ruce voličů nejen u nás, ale i po celém světě.

 

Nic nového, …. před 100lety také rakouští policisté honili ruské špiony i velezrádce. Však i ten nešťastný voják Švejk, s těmi ruskými špiony si užil své. Pro nadšené prorakouské výkřiky, byl policii hned podezřelý. Putoval na komisařství, posléze do vězení, jeho upřímné přiznání k atentátu na následníka trůnu, jej dostalo do blázince, jeho trápení nemělo konce, v nemocnici byl odhalen jako simulant, nakonec se dostal až před válečný soud, jako ruský špion. Byl „ztracenej“, … jen díky osudu nebyl za převlek do ruské uniformy, oběšen.

 

Špioni u nás řádili i v minulosti, oni jsou co svět světem stojí. V padesátých let minulého století to byli špioni američtí, britští, izraelští, jugoslávští … Byli všude kolem nás, v každé vesnici, v každém městě, stačilo jen ukázat prstem…. Tehdy se také bubnovalo, z podií zněly naučené fráze. Popravy nebraly konce, vězení byla plná špionů a jejich pomocníků. Válečná hysterie se stupňovala, zuřila studená válka. Stačila jen malá „rozbuška“ a mohl být zmáčknut červený knoflík.

 

Kousek od světové války bylo i 1.května 1960. Americké špionážní letadlo Lockheed U -2 pilotované pracovníkem CIC Gary Powersem, cíleně proniklo hluboko nad území Sovětského svazu. Letadlo bylo sestřeleno poblíž Sverdlovska. Politici USA se k tomuto výzvědnému letu nehlásili, nebylo to poprvé. Doufali, že pilot zahynul, k jejich zklamání se ale tak nestalo. G. Powers se představil světu a přiznal se ke americké špionáži. Byl odsouzen na 10let. Za dva roky byl propuštěn, v USA byl i vyznamenán. Připomínám tuto historii těm dnešním jestřábům a mravokárcům.

 

Dnes se zase bubnuje k nenávisti, vyvolává se nový duch války. Válka se zabydluje v nás. Obrazovky místo o míru, mluví o nenávisti. Máváme mírovou ratolestí a přitom jsou ničeny kvetoucí země, Irák, Libye, Sýrie,… Miliony uprchlíků se valí do Evropy.

 

Přemysl Votava