Sobotka - Chovanec měl být zlým mužem a dělal to dobře

 

Bývalý premiér a expředseda ČSSD Bohuslav Sobotka na sjezd do Hradce Králové nepojede. Podpořit konkrétního kandidáta na nového šéfa soc. dem. v rozhovoru pro Právo odmítl. O Milanu Chovancovi však poslanec Sobotka prohlásil, že svou práci pro stranu dělal dobře.

17.2.2018

FOTO: Pavel Karban, Právo

 

Koho z kandidátů na předsedu ČSSD osobně preferujete? Je dobře, že se ucházejí i lidé z odstupujícího vedení?

 

Nebudu delegátům radit, koho mají zvolit. Nabídka je široká. Oba hlavní favorité, Milan Chovanec a Jan Hamáček, měli díky tomu, že ČSSD v roce 2013 vyhrála volby, důležité ústavní funkce. A byli, s mojí podporou, členy úzkého vedení strany.

 

Chovanec měl jako první místopředseda úlohu jakéhosi zlého muže. A dělal ji dobře. Hamáček zase spoluzodpovídal za mediální politiku strany a vyjednávání ve Sněmovně. Je jen na delegátech, zdali usoudí, že sociální demokracie v dnešní době potřebuje více razantního, či naopak více konsenzuálního lídra.

 

Proč jste se rozhodl nejet na sjezd a neúčastnit se ani vnitrostranické diskuse o příčinách volebního nezdaru a dalším směřování ČSSD?

 

Na sjezd nepojedu, nepokládám to za nutné. Pro sociální demokracii jsem intenzivně a tvrdě pracoval dlouhých 28 let, z toho 12 roků jsem prosazoval politiku ČSSD v první linii. Myslím, že je čas na střídání stráží, teď už musí mít odpovědnost jiná politická generace, než byla ta moje, která ČSSD obnovila a prosadila ji jako reálnou politickou sílu ve vládě i v opozici.

 

Sociální demokracie jako obhájce zájmů lidí se středními a nízkými příjmy, ale také demokracie a svobody, má na české politické scéně svoje místo. A bude ho mít i v budoucnosti. O tom jsem přesvědčen.

 

Byl byste ochoten podpořit vládu Andreje Babiše, pokud by budoucí vedení ČSSD spolupráci domluvilo? Případně, vzdal byste se poslaneckého mandátu?

 

Jsem řadovým a odpovědným členem poslaneckého klubu, tak vystupuji a budu vystupovat i nadále. Máme dost mechanismů, jak diskutovat uvnitř strany i klubu o rozdílných názorech. Já budu v této diskusi vždy hájit principiální a hodnotově orientovanou soc. dem. politiku. Vyměňovat si vnitrostranické vzkazy přes média jsem vždy považoval za nevhodné. Dělat to tedy nebudu.

 

Karolina Brodníčková, Právo

Novinky.cz

 

Poznámka redakce ČNL:

Je vůbec podivuhodné, že B. Sobotkovi, který jako předseda ČSSD i jako předseda vlády ČR nese za hrubé chyby v minulosti velkou odpovědnost, se dostává takové pozornosti médií.

 

Proč nejede pan Sobotka na sjezd ČSSD? Domníváme se, že pro ostudu se tam nemůže ani ukázat. Bylo by pro něj velkým rizikem se tam předvádět.

 

Sociální demokraté pod jeho vedením prohráli troje volby. I ti, co byli s ním ve vedení strany, nesou s ním za to odpovědnost. Dovést stranu až k politické nicotnosti je skutečně velkým "uměním". Co se B. Sobotka musel nastarat, než mu vše tak vyšlo. Pokud neměl zadání "umenšit stranu", pak na všech frontách prohrál a s ním i ČR a ČSSD.

 

Někteří sociální demokraté se domnívají, že B. Sobotka by se měl vzdát svého poslaneckého mandátu. Myslíme si, že by to bylo správné. Za výkon, který podal, si nezasloužil, aby na kandidátní listině vůbec byl, nacožpak na prvním místě.