Skripal je prostě jen další lež

P.C.Roberts

Je někdejší britský velvyslanec Craig Murray jediným informovaným a důvěryhodným člověkem, kterého vláda Velké Britanie vprodukovala? Zdá se, že ano. Britskou premiérku jakožto i celou její vládu totiž právě až Craig Murray přichytil při masivní lži.

Položme si tuto otázku: Proč vojensky nevýznamná Velká Britanie provokuje mnohem mocnější vojenskou mocnost? Činí tak na příkaz CIA a vojenskobezpečnostního komplexu USA? Jaký asi smysl vidí britská vláda v tom dráždit Rusko obviněním očividně a průhledně falešným? Spoléhá se snad na své washingtonské pány? Jestliže ano, bude zklamána. Washingon je dnes spolkem počmáraných bláznů, kteří pro Kreml nejsou absolutně žádným soupeřem. A to ani ve vojenské oblasti, pokud by se ovšem v momentu amerického jaderného útoku nenacházel Putin coby divák zrovna na nějaké sportovní události (narážka na Majdan a na tehdejší Putinovu přítomnost na OH-pozn.red.)

Ale vraťme se ke Craigovi Murraymu, který jako první poukázal na křoví v řeči premiérky Mayové o vině Ruska na této vraždě, jako o důkazu, že si v ten okamžik dobře uvědomovala, že přednáší poslancům vymyšlený příběh. Pro obvinění Ruska z tohoto zločinu použila totiž formulaci, že Skripal byl otráven nervovým plynným jedem „typu, který byl vyvinut Rusy“.

Samozřejmě původně chtěla říct, že byl otráven ruským plynem, ale protože onen plyn Novičok umí vyrobit každá slušnější chemická laboratoř, dumalo se a dumalo, pochopitelně i ve spolupráci s odborníky, jak věc naformulovat, aby se natvrdo nemuselo říct: otrávil ho ruský plyn, ale aby to přesně takto veřejnost pochopila.

A tak byl po vzrušené diskusi naformulován kompromisní termín „typ vyvinutý Rusy“, a i spojencům bylo vzkázáno, aby takto jednotně v USA, ve Francii, Německu a vůbec v celém světě o vině Ruska na otrávení Skripala a jeho dcery promluvili.

„Totožná formulace o plynu, jehož typ byl vyvinut v Rusku, se tak přirozeně objevila i ve společném komuniké o případu Skripal, vydaném 15. března Britanií,USA a Francií“ uvádí na závěr svého článku Craig Murray, jediný informovaný a důvěryhodný člověk, kterého vláda Velké Britanie vyprukovala.

Vybral a přeložil Lubomír Man