Sestřelený ruský pilot bojoval i na zemi, nakonec na sobě odpálil granát

V sobotu sestřelený pilot ruského bitevního letoun Suchoj Su-25 Roman Filipov bojoval v Sýrii i na zemi. Když už nemohl dál vzdorovat přesile, odpálil granát, který měl u sebe. Ministr obrany Sergej Šojgu mu proto navrhl udělit in memoriam řád Hrdiny Ruské federace, uvedla v pondělí agentura TASS.

Dnes 13:36 - Moskva

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že teroristé ze skupiny Haját Tahrír aš-Šám napojené na Al Káidu sestřelili Filipovův bitevník Su-25 ruční protiletadlovou raketou, když se vracel ze zóny deeskalace Idlib, kde kontroloval dodržování příměří. [celá zpráva]
 

Podle ministerstva se 33letému Filipovovi podařilo informovat velitelství, že byl zasažen, a snažil se do poslední chvíle udržet letadlo ve vzduchu. Nakonec mu nezbylo než se katapultovat nad územím pod kontrolou teroristů v oblasti obce Tal Dabas, uvedl TASS. Ani poté se ale nevzdal.

„Major Roman Filipov vedl do posledních okamžiků života nerovný boj, bojovníkům se nevzdal. Když byl těžce zraněný obklíčen teroristy a ti se přiblížili na několik desítek metrů, ruský důstojník na sobě odpálil granát,“ dodalo ministerstvo.

Server Daily Mail uvedl, že Filipov stačil pistolí zastřelit dva džihádisty a vykřiknout „To je za naše chlapce”. Podle původních informací pilota zabili vzbouřenci.

V médiích se objevilo video, na které má být zmíněný incident zachycen. Pořídit ho měl jeden ze vzbouřenců.

Novinky.cz