S blížícími se volbami se mezi Italy projevuje rekordní zášť vůči Evropské unii

 

S tím, jak se blíží celonárodní volby, se Italové svými postoji podle nové studie čím dál více a více vzdalují Evropské unii.

V Itálii se za posledních 10 let podpora pro EU dramatiky propadla a nyní se řadí mezi nejnižší v celé Evropě, zjišťuje v Berlíně sídlící mozkový trust Evropská Rada pro zahraniční vztahy (ECFR), což je skutečnost nahrávající v nadcházejícím hlasování euroskeptickým kandidátům.

Ač jsou mnohé členské státy EU "čím dál více evropštější", tak to neplatí pro Řecko, Itálii, Francii, Polsko, Maďarsko a Španělsko, zjišťuje tato studie.

"Největší starosti budí Itálie, jejíž kombinovaný propad obliby strukturální i individuální koheze (je -1,7 bodů), tj. největší ze všech států EU," uvedl ECFR. Ta začala jako jedna z nejeurofilštějších zemí a teď patří k těm Evropou nejvíce zklamaným zemím.

"S tím, jak se blíží volby, kdy populistické strany brojí proti Bruselu a Berlínu, se kohezní profil Itálie propadl ještě blíže k Británii, která nedávno odhlasovala odchod z unie," uvádí tato zpráva.

ECFR zjistila, že v Itálii se důvěra v EU propadla rychleji než v kterékoliv evropské zemi, jelikož Italové pocítili dopad jak nedávné ekonomické krize, tak probíhající evropské migrační krize. Podle této zprávy se jeví "jasný vztah mezi uprchlickou krizí a vzestupem podpory populistických stran po celé Evropě."

Zatímco se Itálie jen před deseti lety řadila na 10. místo z 28 národů EU se svou podporou pro tento blok, tak se teď řadí na 23. místo.

"Mezi zakládajícími členy byla kdysi Itálie asi tou nejvíce eurofilní zemí," řekl politolog Josef Janning, jeden z autorů této studie. "Dnes už z toho ale moc nezůstalo."

Zpráva uvádí, že nárůst nacionalistických a populistických stran, které byly kdysi na okraji evropské politiky, měl dopad na celou EU a že upřednostňovaná politika těchto stran, tj. stavět na bilaterálních dohodách "odráží to, co se projevuje u současných vlád Ruska a Číny, ale i Spojených států - což je ale naprosto neslučitelné s tím druhem strukturální integrace, jakou praktikuje EU."

Povídačka, která je podkladem obav živících euroskepticismus, straší "nás i je", uvádí tato zpráva, "stejně jako obavy, s nimiž vnímají ostatní - ať už jsou to cizí vlády, nevolení činitelé v nadnárodní byrokracii nebo mezinárodní soudy, které mají pravomoc přehlasovat národní instituce - které činí důležitá rozhodnutí o životech občanů."

Podle této povídačky vzniká principiální problém z vnímané ztráty národní suverenity, protože jak říkají, suverenita je tím, co "jim" brání, aby přijímali rozhodnutí o "nás".

"Itálie byla v posledních 10 letech stižena oběma hlavními krizemi, finanční krizi i uprchlickou krizí," říká Janning.

"Spolu s tím je Itálie ze všech velkých členských států tou zemí, kde jsou strukturální reformy nejvíce potřebné," dodal. "To tuto zemi činí méně atraktivní k umisťování podnikání - což následně poškozuje její úroveň strukturální koheze."

V Itálii se před celonárodními volbami 4. března vykrystalizovaly tři hlavní bloky. Dva z těchto tří bloků - nová centro-pravicová koalice a proti-establishmentu zaměřené Hnutí pěti hvězd (M5S) - jsou euroskeptické a právě ty vedou v průzkumech. Jediná euro-přívětivá skupina, tj. centro-levicová koalice ministerského předsedy Matteo Renziho navíc trpí vnitřními rozbroji a v průzkumech se propadá.

Poslední výzkumy ukazují, že Italové se v posledních pěti letech výrazně přiklonili doprava, kdy ti, kteří sami sebe identifikují jako "liberální" nebo "progresivní" se propadli o skoro 50 procent.

Nicméně kvůli anomáliím v italské politické legislativě žádný z bloků nejspíš nedosáhne 40 procent potřebných k zformování vlády, což může znamenat probíhající jednání nebo dokonce i volání po nových volbách, příští rok.

 

Zdroj: http://www.breitbart.com/london/2018/02/08/as-elections-approach-italy-shows-record-alienation-from-european-union/

http://berossos.blog.cz/1802/s-blizicimi-se-volbami-se-mezi-italy-projevuje-rekordni-zast-vuci-evropske-unii