Rusko by mělo převzít řízení ISS kvůli americké zaostalosti v kosmickém programu

 

17. 05. 2018 , WASHINGTON | Možné zpoždění ve výrobě řízených raket Dragon 2 a Starliner může vést ke snížení počtu amerických astronautů na ISS a k nutnosti vyškolit ruské kosmonauty k práci s hlavními systémy amerického segmentu stanice. Píše o tom SpaceNews. Zprávu o předpokládaném vývoji převzal Sputnik. Poslední americký let prostředkem na vynesení člověka k orbitu země proběhl roku 2011, pak Američané upadli to dřevních dob. Jen Rusko je schopné vynést lidi na orbit.

 

„Hlavní prioritou NASA je podpora přítomnosti Spojených států na ISS v případě, jestliže se posune termín uvedení do provozu komerčních raket,“ řekl zástupce Konzultační rady NASA pro ISS Thomas Stafford. NASA svůj projekt nemá vůbec a spoléhá na komerční, tedy soukromé, programy.

„Jako jednu z variant podpory práceschopnosti amerického segmentu stanice uvedl zajištění přípravy ruských členů posádky k práci v kritických systémech amerického segmentu. Jde o pilotované mise na Sojuzech plánované na září 2019 a březen 2020,“ informuje Sputnik o brutální závislosti Američanů na ruském kosmickém programu, jelikož bez Ruska by se mohli Američané na ISS koukat leda tak dalekohledem.

Staffordův návrh má být podrobně projednán během následujícího zasedání rady NASA. Dohoda NASA a Roskosmosu předpokládající dopravu astronautů na Sojuzech končí na podzim 2019. Bezpilotní zkoušky amerických raket jsou plánovány na srpen 2018, kdy jejich výsledky jsou nejasné.

„Na říjen 2018 je plánován pilotovaný let Starliner а na prosinec — Dragon 2. Podle Staffordova názoru je rozvrh zkoušek Dragon 2 a Starliner možné nazvat spíš optimistickým než realistickým,“ tedy Američané jsou zoufalí.

http://www.vlasteneckenoviny.cz/?p=199770