Putin zná tajemství hlavní Trumpovy zbraně

 

13. dubna 2018, Text: Pjotr Akopov , Foto: Jaap Arriens/ZUMA/Global Look Press

 

Nedávné prohlášení Donalda Trumpa vyvolalo u mnohých tak velký zmatek, že stále hlasitěji zní hlasy těch, kteří volají po zbavení prezidenta Spojených států možnosti psát příspěvky na Twitteru. To je více než nerozumné, protože americký prezident má v boji o moc tak málo nástrojů. Americký prezident v předvečer napsal, že Rusko se musí připravit na úder v Sýrii ze strany amerických raket, ve čtvrtek to stáhl zpět:

 

„Nikdy jsem neřekl, kdy bude útok na Sýrii. Možná velmi brzy, možná ne! V každém případě Spojené státy pod mým vedením skvěle pracovaly na zbavení oblasti od ISIL. Kde je "Děkujeme Ameriko?“

 

Krok zpět, který udělal Donald Trump v syrské krizi, vyvolal úlevou u vylekaných a těch, kteří předstírali, že jsou vyděšeni. Ale požadavky „odebrat Trumpovi smartphone tak, aby nemohl psát na Twitteru“ jsou nemoudré – je třeba chápat, že americký prezident postrádá většinu standardních možností svých předchůdců. Je v obklíčení - a Twitter je jeho téměř hlavní zbraní obrany a útoku, jeho prostředkem masové komunikace (PMK). Ano, Trump chce, aby jej považovali za tak rozhodného jako Putina, to znamená, že pro prezidenta USA je důležité mít ve světovém veřejném mínění takovou reputaci, jaká je (v nemalé míře zásluhou démonizace ze strany západního tisku) u Vladimíra Putina. V důsledku smíšení všech těchto motivací, máme to, co máme - neklidnou situaci ve světě. Na ni nejsprávněji reaguje člověk, který je opravdu v něčem idolem pro Trumpa, - Vladimír Putin. Ve středu, kdy mnozí takzvaní odborníci na Spojené státy vážně diskutovali o „šílenství Trumpa“ a „vysoké pravděpodobnosti úderu na ruská vojska v Sýrii,“ neřekl prezident Putin nic. Proto, že vrchní velitel dokonale rozumí tomu, co hýbe Trumpem.

 

Ne náhodou byla téměř prvními slovy, která Putin řekl na začátku svého prvního setkání s Trumpem, žertovná otázka - „Nebudou Vás urážet?“. V tomto momentě chtěl ruský prezident poukázal na otázky Trumpovi, vykřikované americkými novináři. Tím chtěl Putin ukázat Trumpovi, se kterým se nově seznámil, že chápe tvrdé podmínky, za kterých musí pracovat. Tato epizoda se odehrála na začátku července loňského roku v Hamburku - když byl Trump prezidentem méně než půl roku. Nyní, o devět měsíců později, kdy Trump přečkal téměř třetinu svého funkčního období – stále proti němu útočí všemi zbraněmi. Ne z Ruska a Číny - z vlastní země. „Euroatlanticky“ zaměřená součást americké elity, která je nazývána „Washingtonská bažina“(Deep state – hluboký stát), která ovládá většinu amerických médií, si klade za cíl zabránit Trumpovi, aby se stal plnohodnotným prezidentem, blokujíce jeho libovolné činnosti uvnitř země, zatímco na světové scéně zpochybňuje jeho legitimitu prostřednictvím zcela smyšlených a neopodstatněných obvinění z „ruských kontaktů". Výsledkem je, že skoro rok a půl Trump denně slyšel jednu důležitou zprávu - jaký je idiot a jak nemůže ovládat Ameriku. V boji proti téměř totální kampani diskreditace jeho vlastní osoby, má Trump jednoho spolehlivého spojence - svůj kanál na Twitteru. To je jeho PMK, jeho hlas, kterým vyjadřuje své názory na to, co se děje. Padesát milionů předplatitelů to přečte přímo a miliardy obyvatel Země se dozví o jeho pozici prostřednictvím amerických a světových médií, které nemohou necitovat amerického prezidenta.

 

Pro jaké účely používá Trump primárně svůj Twitter? Pro odhalení kampaně, která je proti němu vedena. Je třeba si uvědomit, že ve Spojených státech je po celou dobu jeho vlády nejdůležitějším tématem amerických médií vyšetřování jeho "ruských kontaktů" a všech souvisejících témat. Minulý týden například média diskutovala o bývalé pornohvězdě, která měla vztah s Trumpem - jak by to mohlo zdiskreditovat současného prezidenta. Ale co je nejdůležitější, proč by se o to mělo zajímat 300 milionů Američanů, nikdo vysvětluje. Americké publikum je násilně zavalováno podobnými tématy – s cílem pošpinit Trumpa - a proto, aby se odvrátila jeho pozornost od diskuse o problémech, které Trump navrhuje řešit: imigrační reformě, reformě zdravotnictví a dalších věcech. V odpověď na to může Trump zklidnit situaci pouze tím, že přesouvá pozornost na různé problémy zahraniční politiky - ať už je to korejská krize, která trvá více než rok, nebo vztahy s Ruskem, které je třeba zlepšit. Ano, po celou dobu co se ujal úřadu (a rok a půl před tím) trpělivě trval na tom, že je pro to, aby se zlepšily vztahy mezi oběma zeměmi, "domluvit se s Putinem." A když mu to nebylo umožněno, i tím, že je nafukována kauza "ruského vměšování", napsal přímo a čestně, že mu změnit vztahy mezi těmito dvěma mocnostmi neumožňují.

 

Proč Trump v posledních dnech změnil rétoriku? Proč, když před měsícem oznámil svůj záměr stáhnout americké vojáky ze Sýrie a souhlasil s Putinem v přípravách na jejich první plnocený summit, najednou šel na rozsáhlé vypovídání našich diplomatů pro „záležitost Skripal“, pak obvinil Putina z podpory „bestie Assada“ a vyhrožoval útokem na Sýrii? Co se stalo? Trump se chce velmi rychle zbavit vyšetřování ruské stopy Muellerovou komisí - a proto je připravený přinést rituální oběť na oltář rusofobie, to znamená ukázat své odhodlání v boji proti ruské hrozbě. Je to nezbytné k tomu, aby donutil své oponenty, aby ukončili vyšetřování, které hledá neexistující „ruskou stopu". To, že není, všichni vědí, ale okolo ní existuje taková hysterie, že není možné tuto záležitost uzavřít. A když Müllerova komise pracuje, Trump nemůže získat postavení plnocenného prezidenta.

 

V pondělí vyšetřovatelé zasadili Trumpovi novou ránu: uskutečnili prohlídku u jeho právníka. Aby americký prezident vykonal odvetné akce - jako například aby odvolal státního žalobce Muellera, po kterém by mohl být Trump obviněn z porušení zákona a zahájen proces jeho impeachmentu (odvolání z úřadu). Jedná se o vymyšlený scénář, ale je třeba si uvědomit, že takové argumenty stále ovlivňují jak veřejné mínění, tak náladu Washingtonské administrativy. Personální změny, které v poslední probíhají ve Washingtonu, jsou také spojeny se složitostí práce v obležené pevnosti - jen málo lidí je schopných a ochotných pracovat ve „vládě s omezenými možnostmi“, jakou je současná administrativa Trumpa.

 

Takže když Trump svolává hromy a blesky proti „Raketovému muži - Kimovi,“ když hrozí úderem na Severní Koreu nebo Syrii, musíme mít na paměti, že ve skutečnosti bojuje v první řadě s „fejkovými“ masovými médii (PMK) v USA. Potřebuje změnit mínění o nich, že své informace neformují na základě skutečných událostí, ale na základě cíle, který je jim zadán - blokovat a svrhnout Trumpa. Trumpa, který chtěl hodně změnit v USA a ve světě, a byl zablokován v Oválné pracovně. Twitter je jeho hlavní zbraní v boji o moc, kterou mu poskytli Američané, aby je zbavil „washingtonské bažiny.“ Trump samozřejmě uvažuje o možnosti vystřelit na jednotlivé syrské vojenské cíle - ale jen tam, kde zaručeně není naše armáda.

Má však dvě hlavní překážky: zaprvé si musí být naprosto jistý, že v napadených cílech nebudou ruští poradci, a za druhé, že jeho útok bude v USA považován za znamení jeho síly a tvrdého postoje vůči Rusku.

Pokud je ještě možné překonat první překážku, pomocí kontaktů sil USA s ruskou armádou, které ještě zůstávají na různých úrovních, pak je druhá úloha téměř nemožná. Americká média již Trumpa varovala, že „imitační útok", jako byl loňský útok na syrskou leteckou základnu, bude odhalen. Bude nazýván další „domluvou s Putinem" - a místo plusů pro amerického prezidenta bude znamenat další mínusy. A vzhledem k tomu, že odhodlat se ke skutečné kolizi s Rusy v Sýrii Trump nechce, nezbylo mu nic jiného než „odložit" úder. Trumpovi zůstala schopnost pokračovat v hraní syrskou kartou - ale nepoškodil si možnost jednání s Putinem. Vladimir Putin, vzhledem k setkání s Trumpem, správně vyhodnocuje balanci sil v táboře našeho hlavního geopolitického protivníka, a proto si nebude zakládat svůj „profil“ na Twitteru, nebo se zapojovat do polemiky s Trumpem. Skutečná politika se provádí při setkání obou prezidentů - a nikoli v rámci informační války amerického představitele s těmi, kteří nenávidí ať už hospodáře Kremlu, nebo pána v Bílém domě.

https://vz.ru/politics/2018/4/13/917400.html

 

Pozn. red. Kolikrát takovýto útok se může na Sýrii ještě opakovat? Kolik zmařených lidských životů mohou mít ataky na svědomí? Budou stíhat Sýrii křídlatými raketami až do jejiho zbombardování do doby kamenné?

Mějme na paměti, že každý lidský život je nenahraditelný, že zmařit lidský život je zločinem!