Proč je tak důležité zachránit dohodu s Íránem?

 

2.5.2018 VSa      

Odchod od jaderné dohody s Íránem riskuje nejen jaderné vyzbrojování v regionu Blízkého východu, ale také jeho další destabilizaci a vznik válečného konfliktu. Evropané musejí udělat vše pro to, aby dohodu udrželi při životě.

 

Michael T. Klare píše pro The Nation, že pokud Donald Trump stáhne USA z dohody, může na Blízkém východě dojít k závodu v jaderném zbrojení a další strašné válce.

Zdá se být skoro jisté, píše Klare, že Trump dohodu, která je oficiálně známa jako Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), 12. května vypoví. Povede to ke zvýšení regionálního napětí, dalšímu šíření jaderných zbraní v blízké budoucnosti a k vypuknutí další války na Blízkém východě.

V cestě tomuto strašnému scénáři stojí možnost, že tři evropští signatáři, tedy Británie, Německo a Francie, vymyslí na poslední chvíli plán, který uspokojí některé Trumpovy námitky vůči dohodě, a že Íránci v dohodě setrvají, navzdory hrozbě, že USA zavedou další sankce.

Nyní je, říká Klare, íránská dohoda jednou z nejúspěšnějších snah, jak zastavit šíření jaderných zbraní. I když Íránci nikdy nepřiznali, že by usilovali o rozvoj jaderného arzenálu, rozvoj infrastruktury k produkci obohaceného uranu a dalších materiálů to napovídal. Aby tomu zabránili, Washington a jeho partneři použili dvojitou strategii, jednak tvrdé ekonomické sankce a zároveň zapojení Íránu do jednání o jaderném odzbrojení. Nakonec v červenci 2015 byla JCPOA přijata Íránem, Čínou, Ruskem, USA a za Evropu Německem, Francií a Velkou Británií.

Írán souhlasil, že zastaví obohacování uranu, podstatně sníží zásoby uranu a nebude používat reaktor v Araku. Některá tato omezení by měla vypršet za deset let, jiná jsou trvalá. A všechna jsou monitorována Mezinárodní jadernou agenturou – IAEA.

Na oplátku byly Íránu zrušeny sankce, i když ne ty, které byly uvaleny kvůli porušování lidských práv.

Jak oznamuje IAEA i americké ministerstvo zahraničí, Írán plně dohodu dodržuje. Morgheriniová, která má v EU na starosti zahraniční politiku, uvedla, že „dohoda funguje“. Stanoví hlavní cíl a tím je kontrola íránského jaderného programu za blízkého dohledu.

Jenže Trump to ignoruje. Říká, že JCPOA je „katastrofálně chybná“ a musí být „opravena“. Mimo jiné prý neřeší ambice Íránu v oblasti balistických střel nebo jeho rozvratné aktivity na Blízkém východě, třeba v Sýrii a Jemenu – nic z toho ale není pro dohodu relevantní. Trump také chce, aby některé časově omezené restrikce byly změněny na permanentní, což není akceptovatelné ani pro Írán, ani pro Evropu.

Naše největší naděje, píše Klare, je, že evropské země potvrdí svůj závazek vůči JCPOA s tím, že obnovený sankční systém je neakceptovatelný. Mohou se také snažit vymyslet plán, který bude řešit alespoň některé Trumpovy obavy, např. testování íránských střel, což by pak Trump mohl prohlásit za „vítězství“ a zanechal by dalších útoků na dohodu.

Pokud se to nepovede, Washington zřejmě použije přísné sankce a bude bránit dalším zemím v obchodu s Íránem, což Írán přiměje ustoupit od dohody a rychle se znovu vrhne do programu obohacování uranu.

Povzbudí tak další země v regionu, včetně Saúdské Arábie, aby také usilovaly o jaderné zbraně. Nakonec to může skončit vojenskými údery na Írán vedenými třeba Izraelem, Saúdy a USA, což lehce zažehne velký regionální konflikt.

Je zásadní, aby Evropané dělali vše, co mohou a dohodu zachovali. Kongres může pomoci tak, že i nadále zajistí podporu pro dohodu a podpoří iniciativu evropských zemí.

 http://casopisargument.cz/2018/05/02/proc-je-tak-dulezite-zachranit-dohodu-s-iranem/