Požár obchodního střediska vyvolal nepokoje

 

(Jedná se o katastrofální nehodu, nebo o další pokus o "rozhoupávání" barevné "revoluce" v Ruské federaci?)

 

V půlmilionovém sibiřském městě Kemerovo sílí napětí po nedělním požáru v místním obchodním středisku, který si vyžádal 64 obětí, mezi nimiž je podle oficiálně nepotvrzených zpráv 41 dětí.

V centru města demonstrovaly tisíce lidí, kteří žádali demisi gubernátora Amana Tulejeva a pravdivé informace o neštěstí. Gubernátorův náměstek žádal demonstranty na kolenou za odpuštění, rozhořčení nezmírnil ani prezident Vladimir Putin, který město krátce navštívil a vyhlásil na dnešek státní smutek.

Ráno se na ústředním náměstí Sovětů sešly tisíce demonstrantů. Dav skandoval »Pravdu!«, »Demisi!«, »Všichni před soud!«. Z improvizované tribuny podle sibiřské agentury FlashSiberia promlouvali pozůstalí, ženy před mikrofonem plakaly. Po sedmi hodinách protestů k demonstrantům přišel náměstek kemerovského gubernátora Sergej Civilev, který podle RIA Novosti dav na kolenou prosil za odpuštění a žádal, aby se lidé rozešli a nevyvolávali konflikt.

Lidem vadí liknavý postup úřadů při vyšetřování tragického požáru v obchodním a zábavním středisku. Skupina lidí si dokonce vyžádala přístup do místní márnice, aby se na vlastní oči přesvědčili o počtu obětí. V Kemerovu kolují informace, že je kromě 64 mrtvých pohřešováno dalších 85 osob, z nichž velká většina jsou děti mezi 10-13 lety.

Delegaci nespokojených obyvatel města přijal Putin, který Kemerovo krátce navštívil. Ruský prezident chtěl především uctít památku obětí požáru, ale podle ruských médií musel hlavně uklidňovat rozhořčené obyvatele města. Vyzval občany, aby nepochybovali o informacích z radnice, a slíbil jim, že všichni viníci budou nalezeni a spravedlivě potrestáni, napsala agentura RIA Novosti.

Napětí sílí

Napětí ve městě ale spíš sílí. Obyvatelé Kemerova si novinářům stěžovali, že policie přístup rodičů k mrtvým tělům jejich dětí podmiňuje podpisem závazku o mlčenlivosti. Ruští vyšetřovatelé informaci potvrdili s tím, že jde o »zákonný požadavek, který je ku prospěchu pozůstalých«. Šéf kremelského výboru pro lidská práva Michail Fedotov postup policistů označil za »absolutně nelidský«. Místní média informují o tom, že policisté zabavují mobilní telefony a videokamery lidem žijícím v sousedství místa požáru.

Centrum Kemerova od rána střežily zesílené jednotky zásahových sil OMON, kordon policie chrání vstup do sídla oblastního zastupitelstva. V okolních ulicích podle očitých svědků parkovalo několik policejních autobusů a vozy záchranné služby.

Jednotlivé ruské oblasti už od pondělí samostatně vyhlašují několikadenní smutek a vyčítají Moskvě, že na neštěstí nezareagovala celostátním státním smutkem. Putin nakonec vydal dekret, který vyhlašuje státní smutek na dnešek, ačkoli se původně spekulovalo, že vyhlásí smutek třídenní. Ruské televizní a rozhlasové stanice z programu vyřadily vysílání zábavných programů, divadla ruší představení.

Místní média oznámila, že k dnešnímu dopoledni se podařilo vyprostit těla 56 mrtvých, osm lidí je stále pod sutinami spáleného objektu. Nejméně 37 obětí bude moci být identifikováno jen pomocí analýzy DNA, což potrvá nejméně dva týdny, napsal Interfax.

 

 

Ukončili vyhledávání

Ruští záchranáři mezitím už ukončili vyhledávání obětí tragického nedělního požáru v centru Zimňaja višňa. Kemerovská radnice zároveň zveřejnila zřejmě konečný seznam obětí, hospitalizovaných a pohřešovaných. Svůj seznam pohřešovaných předali ruským novinářům i pozůstalí.

Devětašedesát lidí bylo bezprostředně po neštěstí hospitalizováno, mezi nimi bylo 24 dětí, které ošetřila specializovaná pracoviště. Kolik lidí je stále v péči lékařů, zpráva neuvádí.

Požár způsobil podle sdělení ruských odhadců škody za zhruba tři miliardy rublů (asi jednu miliardu korun), nájemcům komerčních prostor pak další miliardu rublů. Obchodní centrum údajně pojištěno nebylo.

Policie v souvislosti s požárem zadržela pět lidí, kteří čekají ve vazbě na rozhodnutí o svém dalším osudu. Podle agentury Interfax je mezi nimi technický ředitel obchodního centra, nájemce prostor, kde pravděpodobně požár vznikl, dva pracovníci místní hasičské služby a příslušník ostrahy, který údajně vypnul požární signalizaci.

Šéf ruských vyšetřovatelů Alexandr Bastrykin agentuře Interfax řekl, že policisté prověřují dvě možné verze události. Nejpravděpodobnější je podle něj zkrat v elektrickém vedení, méně pravděpodobná je neopatrná manipulace s otevřeným ohněm. O možném žhářství se podle ČTK Bastrykin nezmínil.

Ohnisko požáru hasiči lokalizovali ve třetím patře budovy v místech vyhrazených dětem. Vyhořelý objekt je staticky nestabilní, o jeho případném stržení by podle agentury TASS mohlo být rozhodnuto dnes.

(rom)

http://www.halonoviny.cz/articles/view/47356746