Potravinová soběstačnost je katastrofální

 

Zatímco produktivita českého zemědělství je ve srovnání s vyspělými státy velmi dobrá, celkový objem produkce a potravinová soběstačnost České republiky jsou katastrofální. Řekl to prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek na konferenci o budoucnosti českého zemědělství na brněnském veletrhu Techagro.

 

Použil srovnání s Německem. V roce 1990 byla výroba na obyvatele srovnatelná, později však v ČR klesl stav hospodářských zvířat na 30 procent původních hodnot a produkce se snížila na 40 až 60 %. Jandejsek také uvedl, že výnosy obilovin jsou v ČR na úrovni vyspělých států, výnosy cukrovky a brambor jsou nadprůměrné. Stejně tak je nadprůměrně efektivní ve srovnání s vyspělými zeměmi chov skotu, prasat a také výroba drůbežího a vajec. »Bohužel trend zajištění soběstačnosti je katastrofální. Podařilo se mi získat i statistiky z roku 1936 a srovnání je tristní. Ve stálých cenách byl objem výroby loni nižší než tehdy,« uvedl Jandejsek.

Soběstačnost u vepřového klesla na 38 %, kolem 60 % je u vajec a drůbežího, u mléka 85 %. U hovězího je sice na 110 %, ale spotřeba klesla od roku 1990 na třetinu.

 

Horší než v roce 1936

Jandejsek také porovnal další statistiky, které vyznívají velmi nepříznivě. Dojnic bylo v České republice v roce 1936 kolem 1,8 milionu, v roce 1989 jich bylo 1,3 mil. a loni už jen 360 000. Podobně klesl počet prasnic a také počet nosnic.

Zmenšily se i plochy oseté plodinami. V roce 1936 zaujímaly 3,8 mil. hektarů, v roce 1989 3,3 mil., loni už jen 2,5 mil. Extrémně se zmenšila plocha s bramborami. »Klesla hrubá zemědělská produkce téměř ve všech produktech rostlinné i živočišné výroby a dokonce se vyváží statková hnojiva, což považuju za šílené a skoro trestné. Místo abychom dávali hnůj do půdy,« řekl Jandejsek.

Potenciál českého zemědělství především v živočišné výrobě je přitom podle něj velký. Například ve srovnání s Německem či Nizozemskem má ČR stále nízkou produkci na 100 hektarů. Například Nizozemci vyprodukují na 100 hektarů sedmkrát více mléka.

(ici) , http://www.halonoviny.cz/articles/view/47451186