Posseltovo přání - Dejme Andrejovi Babišovi šanci!

Sudetoněmecká rada komentuje české volby

 

Minoritní kabinet, který v současné době neuspěl v Českém sněmovně, se současným předsedou vlády, podezřelým z podvodu, a nejistota ohledně toho, jak bude politický proces pokračovat po prezidentských volbách

- Na zasedání zasedání pléna Sudetoněmecké rady (SR), které bylo nově obsazeno po všeobecných volbách dne 24. září 2017, se objevilo několik kontroverzních témat. Konsensus řečníků a diskutujícíchje v tom, že to bude napínavé.

- v Německu i v České republice. Kristina Larischová, česká generální konzulka v Mnichově, řekla, že by chtěla, aby její země byla ušetřena politické krize. Politické zemětřesení způsobilo prudký pád sociálních demokratů, kteří byli až do nedávné doby v čele vlády, na 7,2 procenta, a vzestup pravicové populistické (někdy dost radikálně) strany „Svoboda a přímá demokracie“ Tomio Okamury (10, 6 procent). Diplomat se nepřipojil k populární kritice Andreje Babiše, vítěze strany ANO, která má 78 z 200 parlamentních mandátů. Babiš není nacionalista, ale pragmatik, který se zavázal konstruktivně pracovat v EU. Program ANO je široký.

Člen předsednictva SR Bernd Posselt se po parlamentních volbách také zabýval politickými změnami v Praze. Hovořil o tom, že kritici procesu sudetskoněmecko-českého porozumění nyní věří, že vyhnanci již nemají na české straně partnera. Je to však chyba, protože komunikační kurz je navržen tak, aby nebyl stranický. Dokonce i poslední vláda sociálního demokrata Bohuslava Sobotky se k tomuto kurzu přihlásila, za což Posselt výslovně poděkoval odstoupivšímu předsedovi vlády. Myslí si, že je možné, že by strany, zastoupené v kabinetu Sobotky (sociální demokraté, křesťanští demokraté a ANO), mohly reformovat vládu, i když v podmínkách změněné většiny. Mimochodem, vzal na vědomí poznámky generální konzulky, že Babiš není nutně pravicový populista. Strana ANO byla součástí liberální skupiny v Evropském parlamentu. Brněnský Pochod smíření byl kromě toho úředně zajišťován místopředsedou ANO, Petrem Vokřálem. Posselt nakonec uzavřel tuto kapitolu s tím, že bychom měli Babišovi "dát šanci". A čím stabilnější bude vláda, tím méně bude zasahovat prezident, jehož moc je více mýtem než pravdou.

Předsednictvu sudetoněmecké rady v současné době předsedá Albrecht Schläger. Je spolupředsedou sociálnědemokratického společenství Seliger-Gemeinde, místopředseda Svazu vyhnanců a člen správní rady Česko-německého fondu budoucnosti. Hlavní sekretářka, Christa Naaß, hovořila o poslání Rady - podpoře vzájemného porozumění mezi sudetskými Němci a Čechy - a oznámila na 8. až 10. června nové konání Mariánsko-lázeňských rozhovorů. Mottem je: „1918-2018: stará Evropa - nová Evropa a sebeurčení obyvatel“. Nová výstava Sudetoněmecké rady byla vytvořena s českým partnerem – Antikomplexem – na téma „Sudetští Němci: Jak pokračuje Verständigung/dorozumeni“ a brzy bude zahájena.

 

Sudetenpost, 8.2.2018, str. 2, bez autora a značky

Pro České národní listy kráceně a volně přeložil P. Rejf