Politický superman

 

Musím se přiznat, že nejsem tak odborně ani politicky schopný jako politici z ODS zasedající v Zastupitelstvu Plzeňského kraje. Ať se snažím sebevíc, tak nedosahuji jejich kvality. Tento pocit mě přepadl zejména po přečtení informace, že novým uvolněným náměstkem hejtmana Plzeňského kraje pro kulturu a památkovou péči se v pondělí 12. 2. 2018 stal Vladislav Vilímec z ODS. Ve funkci vystřídal Martina Baxu. Ten se funkce vzdal, protože byl zvolen poslancem.

Musím souhlasit s vyjádřením zástupce ANO, který říká, že pokud má k takové změně dojít, tak by to mělo být ve prospěch Plzeňského kraje a jeho občanů, nikoli ve prospěch konkrétní osoby, v tomto případě pana Vilímce. Vilímec byl předtím ve funkci uvolněného předsedy výboru pro investice. Na zohledňování zájmů politiků upozorňuje i Richard Pikner z TOP 09. Já zase upozorňuji, že na tyto podivné praktiky ukazují politici z pravicového spektra. Já je odsuzuji jako kupčení s funkcí a penězi Plzeňského kraje.

Podívejme se tedy na provedená škatulata hejbejte se. Radní Baxa odstoupil z neuvolněné funkce na kraji a ponechal si uvolněnou funkci v Radě města Plzně. Zároveň je i poslanec. Škodný tedy nebude. Vilímec z uvolněného předsedy výboru pro investice, kde pobíral 77 tisíc měsíčně přešel plynule na post radního pro kulturu, kde bude pobírat 100 tisíc měsíčně. Odbornost pro něj nebude jistě žádný problém. Stačí, když bude opakovat mantru - nová galerie, a to mu vystačí do příštích voleb. Jeho pozici předsedy výboru převezme Jan Šašek, místostarosta z Rokycan, a bude za to pobírat osm tisíc korun. Na celé této taškařici občan Plzeňského kraje nevydělá. Nabízí se otázka, jaká je náplň práce obou pozic. Baxa ji vykonával jako neuvolněný a Vilímec musí být již uvolněn. To samé platí o výboru investic, kde Vilímec musel sedět uvolněný za 77 tisíc a pak to zvládne Šašek za 8 tisíc levou zadní. Tady přece něco nesedí.

Je pravdou, že Vilímec byl vždy schopný. Stihl funkci poslance, uvolněného předsedy výboru a funkci uvolněného místostarosty Kdyně. Nyní jeho schopnosti přebírá další člen ODS Martin Baxa.

Voliči nejsou tak úplně hloupí a tyto praktiky vnímají. Možná by se politici zavedených stran establišmentu neměli moc divit, že voliči dávají hlasy novým dynamickým stranám. Voliči v takovém jednání vidí nebezpečí klientelismu a korupce. Měli bychom si dát pozor, aby se podobná infekce nešířila i naší stranou.

Josef Švarcbek

http://www.halonoviny.cz/articles/view/47164061

Přišlo e-mailem