Patříme na Západ, ne na Východ

 

15. květen 2018 , Napsal/přeložil:  Geo

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý 15. května otevřel projekčně i realizačně nesmírně náročné dílo: devatenáct kilometrů dlouhý krymský most, jehož stavba trvala pouhého dva a čtvrt roku.

Jakkoliv to zní neuvěřitelně, most byl dokončen půl roku před původně plánovaným termínem – a je hotov se vším všudy. Za takovou dobu by u nás sotva spatřila světlo světa projektová dokumentace pro územní rozhodnutí, natož aby bylo vydáno stavební povolení, alokovány investiční prostředky, vysoutěžen zhotovitel a začalo samotné dílo.

Příkladů, kdy je naše „moderní“, „evropská“, „efektivní“ veřejná správa a „rostoucí“, „tygří“ ekonomika neschopná dokončit dálniční úseky, přeložky či mosty zlomkového rozsahu ve srovnání s tím krymským, známe každý ze svého nejbližšího okolí mnoho.

Ruská federace, přidušená drakonickými sankcemi, celou stavbu zvládla bez většího administrativního, technického i finančního zaškobrtnutí. Protože pokud by se vyskytlo, nikdy by stavbu nedokončila v tak neuvěřitelně krátkém termínu.

Pro připomenutí: rozhodnutí o stavbě mostu padlo až měsíce po připojení Krymu k Rusku v roce 2014. Začínalo se tedy z čistého stolu, kdy bylo třeba před samotnou stavbou pořídit projektovou dokumentaci k technicky velmi složitému přemostění úseku moře. Jinak řečeno samotná komunikace – neřešitelný problém pro naše investory, úřady i realizátory – byla v případě krymského mostu už jen taková „fajnová“.

V zájmu objektivity je třeba uvést předpoklad, že něco podobného by bylo nemožným nejen u nás. Ne, že by v Evropě nebyli šikovní projektanti a pracovití stavebníci, ale EU si – zcela zákonitě – vypěstovala legislativu, která to prostě neumožňuje.

Legislativu, která přes všechny proklamace o „boji proti korupci“ a „transparentnosti“ dosahuje pravého opaku: přímo vyzývá k tomu, aby se na veřejných penězích pásla armáda politiků, právníků, firem, agentur, poskytovatelů dotací, úředníků i neziskovek. Ne jako v dřevních dobách karlovarských losovaček, ale docela jinak – sofistikovaněji a v řádově větších objemech.

Takže až zas bude kavárna kvičet, že patříme na Západ, nikoliv na Východ, bude mít nepochybně pravdu.

Geo, Eurasia24.cz        Foto: YouTube.com

https://www.eurasia24.cz/blogy-a-komentare/item/2828-patrime-na-zapad-ne-na-vychod