Od nového patrona je nyní požadováno

Otázka mnoha krajanů je: Bude provádět Markus Söder (CSU) , jako nový předseda vlády Bavorska a patron „sudetoněmecké“ etnické skupiny, jiný kurz vůči České republice, než Horst Seehofer? Mnozí si vzpomínají na Söderův výrik na pasovské Popeleční středě, že CSU musí být "domov konzervativců, vlastenců a vyhnanců." Markus Söder je tak nadějí, že naváže na politiku kritičtější k Praze Hornobavoráka Edmunda Stoibera, který byl kdysi bavorským premiérem.

Varujeme před přehnaným očekáváním. Jistě, určitě působí na každém začátku kouzlo. Ale pokud se Söderův výrok nemá zvrhnout ve frázi, musel by jej konkretizovat ve svém programovém prohlášení vlády v polovině dubna, nebo nejpozději na Letnicích, při „Sudetoněmeckém“ dni v Augsburgu. To znamená, že bude muset říci, kde bude jeho politika pro "čtvrtý kmen" podstatně odlišná od politiky předchůdce. Jeho tvrzení o „chladném vztahu k České republice pro budoucnost, po éře vzájemného respektu a přátelství“, je přijímáno nejen  krajany s nevěřícným zavrtěním hlavy. Nicméně i takoví, jako Steffen Hörtler, zástupce spolkového předsedy „sudetoněmeckého“ landsmanšaftu (SL), při hodnocení Seehofera připustil, že je toho třeba ještě hodně udělat pro bezpředsudkovou jednotu „dokonce i s obtížnými otázkami v kontextu vyhnání".

Člověk také zaznamenal, že Bernd Posselt dodal: „Budu upřímný: nová konstelace v zemské a spolkové správě vyvolává mezi našimi krajany očekávání." To je pravda. Očekávání, že naděje nebudou opět zklamány. Markus Söder vyjádřil následující pořadí priorit: "Bavorsko, Bavorsko, Bavorsko". Bude tedy pozorně sledováno, jaký manévrovací prostor může být v sudetoněmecké otázce. Politický terén je stále více zmatený. V České republice musí jednat vládní konstelace, která se spoléhá na pravicové i levicové stoupence, nad níž skandály vyvolávající prezident Miloš Zeman drží svou ochrannou ruku. Osvědčení pražští partneři, v politice zaměřené na urovnané vztahy mezi Čechy a „sudetskými“ Němci, jsou v menšině. V Bavorsku posiluje AfD, v jejíchž řadách jsou respektováni i členové nebo dokonce funkcionáři landsmanšaftu. Dne 14. října bude v bílo-modrém svobodném státě zvolen nový parlament. Voliči z řad vyhnanců z vlasti, zejména „sudetští“ Němci, byli před čtyřmi lety považováni za bezpečné volitele CSU. To se změnilo. Nový šéf mnichovské zemské kanceláře má šanci vrátit se ke staré důvěryhodnosti. Využije ji?

Sudetenpost, 5.4.2018, str. 1, bez autora a značky

Pro České národní listy kráceně a volně přeložil P. Rejf