Ochrana hranic? Radši pomlčím, napsal Zdeněk Ondráček. A vypustil názory, které nepotěší naši armádu

30.04.2018      Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček se na svém profilu na serveru ParlamentníListy.cz vyjádřil k ostraze státních hranic.

„V případě dobrovolného náboru pro strážní pohraniční službu by se přihlásil dostatečný počet budoucích pohraničníků a v případě tendence navyšování peněz pro armádu by bylo i na výzbroj a výstroj včetně režie. Proč si myslíte, že naše republika nemá kapacitu? To je důvod nedat si do politického programu obnovu pasové kontroly? Nebo ten důvod je, že se komunisté bojí vlny odporu?“ zeptal se Ondráčka čtenář.

„ČR v této tobě nemá personální kapacitu na provádění ostrahy státních hranic. V době, kdy se střežila hranice mezi ČSSR a Rakouskem a SRN, byla hranice v délce necelých 800 km. Tuto ostrahu zajišťovalo cca 40 tisíc pohraničníků a technické prostředky. Dnešní hranice mezi Rakouskem a SRN, tedy republik odkud lze očekávat nekontrolovatelný příliv migrantů, je dlouhá více jak 1200 km,“ vypočítal Ondráček a dodal, že cizinecká policie nemá ani 1000 příslušníků.

„O technických prostředcích a třeba také vlastnických poměrech pozemků přímo na státní hranici raději pomlčím,“ dodal.

„Pochybuji, resp. nejsem přesvědčen, že by se přihlásil dostatečný počet budoucích pohraničníků. Teď myslím mladých mužů nebo žen. My 45+ to už moc nevytrhneme. A i kdyby se nám dobrovolně hlásili, je to také o výcviku, výstroji a výzbroji. O faktickém stavu Armády ČR zase raději taktně pomlčím. Za sebe říkám, že možné je všechno, ale chce to politickou vůli, peníze a čas. Politická vůle však u drtivé většiny politiků chybí. Je nahrazována politickou korektností nebo bláboly o našem členství v NATO, které nás ochrání,“ zmínil dále Ondráček s tím, že představitelé NATO opakovaně řekli, že Evropa se má invazi migrantů bránit sama.

„Současným cílem NATO je vyvolat konflikt s Ruskem a klidně i konvenční nebo jadernou lokální válku na teritoriu Evropy. Peníze nejsou, resp. možná by i byly, ale není pro koho nakupovat. Armáda ČR má jen cca 4,5 tisíce aktivních bojovníků, zbytek jsou salonní vojáci a  úředníci. A  čas? To je proměnlivá veličina měřitelná z úhlu pohledu. Pro skeptiky je pět minut po dvanácté, pro realisty minutu před dvanáctou a optimista čas neřeší, ten si žije svým životem,“ sdělil také Ondráček.

Závěrem pak podotkl, že je přesvědčen, že obnova pasové kontroly nic neřeší. „To je jen administrativní překážka pohybu osob a administrativa dlouhodobě na všech úrovních jen obtěžuje,“ uzavřel Ondráček.

 https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Ochrana-hranic-Radsi-pomlcim-napsal-Zdenek-Ondracek-A-vypustil-nazory-ktere-nepotesi-nasi-armadu-534057