Nový vtip? Tentokrát o vlastizradě

 

Již jsme si zvykli, že některé vlivné kruhy u nás vyvolávají hysterické kampaně proti prezidentovi na základě neuvěřitelně malicherných  záminek,  nafouknutých do neuvěřitelných rozměrů. Prezident  např.  nesmí říci slovo "kalašnikov", aby to neznamenalo, že dá své neoblíbence  střílet. Tentokrát řekl slovo "Novičok" - a už je tu vlastizrada. Nějací senátoři  dají za to prezidenta stíhat pro nejtěžší zločin, jakého  se může dopustit.

 

"Novičok" je označení chemické zbraně, jde o  nervově paralytické látky smrtelného účinku.  Podle dostupných informací  patřil k válečnému arsenálu v Sovětském svazu. V 90. letech jej však údajně měli i v armádních laboratořích  Německu, v USA, v Británii, ve Francii, v Nizozemsku, v Kanadě.  V armádě se jistě testují zbraně i obrana proti nim. Prezident Zeman si    této souvislosti dovolil říci, že v nepatrném množství byl tento chemický výtvor  testován i u nás. A to je vlastizrada. Protože některé vlivné kruhy v Británii (a potom i u nás) za jediného vlastníka tak nebezpečného prostředku  prohlásili Rusko, takže  byl-li něčí život touto chemikálií ohrožen, viníkem je Rusko. A jestliže to výrok pana prezidenta jasně nepotvrzuje, protože připouští, že se  "Novičok" mohl vyskytovat i jinde,   pak jde o ohrožení zájmů naší země, o vlastizradu.

 

Někteří naši politikové a mediální pracovníci skutečně takhle usuzují. Neslušelo by jim více smyslu pro logiku a rozvahu?

 

Prof. PhDr. Stanislava Kučerová,CSc.