Nový projekt války proti Sýrii

Británie sestavila „Malou skupinu“ proti Rusku

Alena Bajowa

28. února 2018

 

Světový tisk neinformoval o zákulisních jednáních na nedávné mnichovské konferenci o Sýrii. Setkání iniciovala Velká Británie, která svým spojencům v syrské válce představila nový plán akcí proti Rusku. Informace unikly z diplomatické pošty britského velvyslanectví v USA.

 

Vzkaz byl datován 12. února a sestavil jej diplomat z britského velvyslanectví v USA, který má na starosti Blízký východ. V Mnichově o něm byla informována malá skupina , do které patří vysoce postavení diplomaté USA, Velké Británie, Francie, Jordánska a Saúdské Arábie. Tajná jednání se týkala nové „západní strategie“ na prodlužování války v Sýrii.

 

Po porážce IS je v Sýrii hlavním cílem Západu odvrácení Pax Russiana válkou. Proto Britové navrhují zesílit válečné akce a proti Rusku rozpoutat novou informační kampaň, obvinit Rusko z bombardování civilistů ve Východní Ghútě, podobně jako to dělali při osvobozování Aleppa v prosinci 2016. Hlavně to má na starosti americký tisk.

 

Londýn vyzval spojence, aby připravili zvláštnímu zástupci OSN pro Sýrii de Misturovi nový plán. Má se sabotovat mírová konference v Soči, aby se vrátila do Ženevy ve třístranném formátu: syrská opozice, syrská vláda a „Syrské demokratické síly“ (SDS), sestavené Pentagonem z kurdských ozbrojených formací. Právě tento scénář se nyní rozbíhá na severu Sýrie.

 

USA několik dní před konferencí v Soči informovaly o vytvoření tělesa z třiceti tisíc kurdských bojovníků pod záminkou ochrany syrských hranic. Pentagon úmyslně stiskl červené tlačítko k nové turecké válečné intervenci. Ankara dostala nepřímo zelenou k útoku a Spojené státy jako bonus vyprovokovaly nepřátelství mezi kurdskými skupinami. Tak chtějí Kurdy udržet na své straně.

 

V Mnichově se definitivně rozšířilo a formalizovalo zasahování Izraele pod záminkou ochrany svých hranic před íránským nebezpečím. Netanjahu, mávaje kouskem kovu prý z íránského dronu sestřeleného nad Golanskými výšinami odůvodňoval „preventivní“ válečné akce v Sýrii a v Libanonu.

 

Po prozkoumání dokumentu jsme pochopili, že západní strategie pro Sýrii volí nekonečnou válku, když zároveň oznamuje světové veřejnosti novou „humanitární katastrofu“. Zhoršení ve Východní Ghútě  patří do strategie nové války s podporou džihádistů od Muslimských bratří, navrženou Velkou Británií. Takto se v syrském konfliktu poprvé objevila Velká Británie jako stát, který má hlavní zájem na válce na Blízkém východě a který stál na počátku arabského jara.

 

Převzato z Politikus.ru

outsidermedia.cz