Neočekávaně - kdo neumožní, aby se Brusel vypořádal s Českou republikou

4. 5. 2018       pravda

 

Proč Miloš Zeman rozvrátil solidaritu Západu prohlášením, že plyn novičok byl vyroben v České republice a proč se český prezident ničeho nebojí, sdělili Pravdě.Ru experti. ... Zemanova pozice je dávno všem známá: je proti migrační a protiruské politice Bruselu. "Proto to není senzace, ale prostě čin charakterního politika", konstatoval Igor Šatrov v rozhovoru s Pravdou.Ru. 3. května prezident České republiky Miloš Zeman při svém vystoupení na televizním kanálu Barrandov uvedl, že nervový plyn novičok byl v malém množství vyráběn a skladován v České republice. Zeman vysvětlil, že v listopadu 2017 byl jed A-230 testován ve Výzkumném ústavu Ministerstva obrany v Brně (na jihovýchodě České republiky), poté byl zcela zničen.

 

Jak řekl Pravdě.Ru Stevan Gajič, doktor politologie v Bělehradském institutu pro evropské studie, "motivace pro Zemanovo prohlášení je spojena s informací, že těžké váhy Evropské unie - Francie a Německo - a Evropská komise zbaví země střední a východní Evropy finančních dotací, pokud nesplní kvóty pro migranty, zákon o LGBT a tak dále".

 

Konzervativní nálady v Polsku, na Slovensku, v Maďarsku, v České republice (členové Visegrádské skupiny - red.) silně znepokojují západní země Evropské unie, pokračoval expert Pravdy.Ru. Francie s Macronem a Německo s Merkelovou se pod tlakem konzervativních sil staly slabší a odpovídají protiúdery. Ale ty nebudou fungovat, protože je zde jedno velké "ale". Na finančním trhu Evropy se objevila Čína, "která má spoustu peněz a chce, aby pracovaly". A Čína podle Stevana Gajiče "přišla s nápadem nazvaným "16 + 1"se sázkou na Českou republiku a Srbsko."

 

"Tato iniciativa je částečně proruská, protože "16 + 1" zahrnuje stejné země jako iniciativa "Baltik -Adriatika" (starý evropský sanitární koridor, určený k oddělení Ruska od severu na jih od Baltského moře až po Jaderské moře). Možná to není výslovné přání a motivace Číny, ale cílem se jeví být snížení tlaku na Rusko", řekl Pravdě.Ru Stevan Gajič.

 

Podle experta Pravdy.Ru se prezident České republiky nebojí důsledků z několika důvodů. Za prvé, je to jeho druhý mandát a "dostal svůj mandát v přímých volbách od lidí, ne od parlamentu". Za druhé, je to zkušený politik, "který může svou reputaci hlasitými a ostrými prohlášeními jen upevnit".

 

Když Česká republika uznala Kosovo, Zeman řekl, že dokud on bude prezidentem, velvyslanec v Prištině nebude, připomněl v rozhovoru s Pravdou.Ru politolog. "A to je jedno z hlavních mezinárodních témat - jak se stavět ke kosovskému precedensu: jako k porušení mezinárodního práva, nebo jako k dílčímu případu. Zeman se od té doby otevřeně postavil na proruskou pozici. To ukazuje na důslednost jeho politiky", uzavřel Stevan Gajič rozhovor s korespondentem Pravdy.Ru.

 

Igor Šatrov, zástupce ředitele Národního institutu pro rozvoj současných ideologií, pro Pravdu.Ru poznamenal, že Zeman potvrdil to, co bylo řečeno ministerstvem zahraničí RF, že "vzorec plynu je přístupný, všem známý, a že kterýkoli stát, který má kapacitu chemické výroby, chemické laboratoře, je schopen ho vyrobit".

 

"Nikdo nepozvedl hlas na podporu Ruska, ale Zeman to udělal, a díky mu za to. Ve skutečnosti jen objektivně popsal situaci a ukázal, že Theresa Mayová lže, řekl Pravdě.Ru Igor Šatrov. Nyní ho v Bruselu začnou znovu skloňovat, ale pes štěká, avšak karavana jde dál. Za co je však možné jej vážně odsoudit? Za to, že řekl pravdu? Takže teď se pravda na Západě nectí".

 

Podle politologa je Zemanova pozice dávno všem známá: je proti migrační a protiruské politice Bruselu. "Proto to není senzace, ale prostě čin charakterního politika", konstatoval Igor Šatrov v rozhovoru s Pravdou.Ru.

 

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

Vystavil Ivan David